image

De Jonge: datadiefstal bij GGD niet groter dan eerst gemeld

maandag 13 september 2021, 13:48 door Redactie, 5 reacties

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de datadiefstal bij de organisatie niet groter is dan eerst gemeld of dat er mensen niet zijn geïnformeerd, zo laat demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid weten. Onlangs berichtte RTL Nieuws dat veel meer mensen slachtoffer van de datadiefstal bij de GGD waren geworden.

In juni maakte de GGD bekend dat van zo'n 1.250 Nederlanders gegevens waren gestolen. Deze personen zijn volgens de organisatie allemaal ingelicht. RTL Nieuws zegt dat het over datasets beschikt die door criminelen werden aangeboden. Mensen uit deze dataset werden vervolgens willekeurig opgebeld. Geen van deze personen zegt door de GGD te zijn geïnformeerd. Aanleiding voor de SP om Kamervragen te stellen.

"Voor zover nu bekend gaat het om 1.250 gedupeerden. GGD GHOR Nederland heeft mij aangegeven dat uit onderzoek tot op heden niet blijkt dat de datadiefstal groter is dan gemeld noch dat er gedupeerden niet zouden zijn geïnformeerd", antwoordt De Jonge op een vraag van SP-Kamerlid Hijink. De minister stelt dat RTL de datasets niet wil delen en daarom niet kan worden vastgesteld of dit gaat om de persoonsgegevens van mensen die nog niet door de GGD geïnformeerd zijn.

De GGD liet na ontdekking van de datadiefstal verschillende systemen door externe partijen onderzoeken. "Uit deze onderzoeken zijn geen aanwijzingen gevonden om te stellen dat de datadiefstal groter is dan gemeld. De resultaten van die onderzoeken zijn gedeeld met de politie", voegt De Jonge toe. De minister roept iedereen op die meer informatie over de zaak heeft om dit te delen met de politie.

Reacties (5)
13-09-2021, 13:57 door Anoniem
Geloof ik RTL of de Jonge .... RTL toch maar.
13-09-2021, 14:12 door Anoniem
"Uit deze onderzoeken zijn geen aanwijzingen gevonden om te stellen dat de datadiefstal groter is dan gemeld. De resultaten van die onderzoeken zijn gedeeld met de politie", voegt De Jonge toe.

Dat zegt nog niets. Voor hetzelfde geldt is er te weinig data om betere conclusies te trekken.

De minister roept iedereen op die meer informatie over de zaak heeft om dit te delen met de politie.[/]

En daar lijkt het dus wel op.

Want als er geen loggegevens zijn dan houdt alles op. Maar dan heb je er wel externe partijen bij betrokken.

Kunnen ze aub iets duidelijker zijn?

Mijn inziens hoort RTL deze data per direct beschikbaar te stellen. Maar het plan was zeker om te controleren of ze überhaupt iets kunnen traceren. Niet dus.

RTL is geslaagd in haar opzet.
13-09-2021, 21:32 door Anoniem
Je weet dat er meer data dan die 1250 records gekopiëerd is. De Jonge gaat dat natuurlijk niet aan de grote klok hangen, maar reken maar dat onze nationale bromsnor(ren) aan het speuren is/zijn.
14-09-2021, 06:49 door Anoniem
Hij zou zich de ogen uit de kop moeten schamen dat er uberhaupt data gelekt is.
Natuurlijk, dat is n iet te voorkomen als je zoveel data verzamelt. De reden daarvoor is nog steeds erg zacht. Maakt verder niet uit. Het gaar maar om burgers.

Waarom wordt een afgetreden minister na een dergelijke blunder niet gewoon met pek en veren de kamer uit gejaagd?
14-09-2021, 08:06 door Anoniem
Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de datadiefstal bij de organisatie niet groter is dan eerst gemeld of dat er mensen niet zijn geïnformeerd, zo laat demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid weten.
Dat is geen goede weergave van wat De Jonge schijft:
"GGD GHOR Nederland heeft mij aangegeven dat uit onderzoek tot op heden niet blijkt dat de datadiefstal groter is dan gemeld"
"Er blijkt dat het niet groter is" betekent iets wezenlijk anders dan "er blijkt niet dat het groter is".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.