image

Politie stuurt in phishingonderzoek e-mail naar 20.000 e-mailadressen

maandag 20 september 2021, 10:10 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft afgelopen vrijdag in een onderzoek naar phishing een e-mail naar 20.000 e-mailadressen gestuurd die in een bestand van een verdachte werden aangetroffen. In het bestand stonden voornaam, achternaam, adresgegevens, telefoonnummer, geboortedatum, IBAN-nummer en e-mailadres.

"Uit ons onderzoek is niet gebleken dat er misbruik is gemaakt van uw gegevens. Ook zijn uw gegevens, voor zover wij hebben kunnen constateren, niet verder verspreid", aldus de politie in het bericht aan de 20.000 mensen van wie de e-mailadressen in het bestand stonden. Hoe de verdachte precies aan de gegevens kwam is onbekend. De politie stelt dat de data mogelijk via phishing is verzameld of bij de inbraak op een website is bemachtigd.

In het bestand zijn geen wachtwoorden aangetroffen. Toch adviseert de politie om het wachtwoord van het betreffende e-mailadres te wijzigen. Ook wordt aangeraden om voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken. Verdere details worden niet in het bericht gegeven. "Wij begrijpen dat dit bericht vragen kan oproepen. Doordat het onderzoek nog loopt, kunnen we hier verder niets over delen", besluit de politie de notificatiemail.

Reacties (3)
20-09-2021, 16:57 door Anoniem
Ik zou zo'n mail nou nooit vertrouwen, zou zomaar phishing kunnen zijn aangezien de politie mijn email adres helemaal niet heeft .... ;-)
21-09-2021, 08:55 door spoon
Door Anoniem: Ik zou zo'n mail nou nooit vertrouwen, zou zomaar phishing kunnen zijn aangezien de politie mijn email adres helemaal niet heeft .... ;-)
In principe niet, maar wel als die in het bestand van de verdachte stond.
21-09-2021, 10:17 door Anoniem
Hopelijk heeft de politie in hun email iets staan dat je niet die email blind moet vertrouwen, maar dat je naar de website van de politie kunt gaan waar het verhaal ook vermeld staat. (uiteraard niet door op een link in die email te klikken)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.