image

Grote Amerikaanse landbouwcoöperatie slachtoffer van ransomware

dinsdag 21 september 2021, 10:56 door Redactie, 3 reacties

Een grote Amerikaanse landbouwcoöperatie is slachtoffer van een ransomware-aanval geworden, wat mogelijk gevolgen voor regionale voedselbevoorrading en de logistieke keten kan hebben. De aanvallers eisen 5,9 miljoen dollar van New Cooperative. De coöperatie heeft meer dan vijftig locaties in de Amerikaanse staat Iowa. Verder claimt de organisatie dat veertig procent van de Amerikaanse graanproductie via diens software wordt verhandeld en de aanval gevolgen voor de voedselbevoorrading van elf miljoen dieren kan hebben.

Vanwege de aanval heeft New Cooperative naar eigen zeggen de netwerken uit voorzorg uitgeschakeld. Ook een platform dat klanten gebruiken is offline gehaald, zo melden Bloomberg en de Wall Street Journal. In een online chat waarschuwt de organisatie de aanvallers dat ze de vitale infrastructuur hebben aangevallen, zo blijkt uit een screenshot. De aanvallers, die zich BlackMatter noemen, laten daarop weten dat New Cooperative geen onderdeel van de vitale infrastructuur is. Naast het versleutelen van de data claimt de ransomwaregroep dat het ook duizend gigabyte aan data heeft buitgemaakt. Als de landbouwcoöperatie niet betaalt maakt het deze data openbaar.

Eerder riep de Amerikaanse president Biden de Russische president Poetin op om ransomwaregroepen in het land aan te pakken. Tijdens een overleg gaf Biden de Russische president ook een lijstje met Amerikaanse sectoren die niet mogen worden aangevallen. Aanleiding waren onder andere de aanval op de Colonial Pipeline die de brandstofvoorziening in de VS verstoorde en de aanval op vleesverwerker JBS.

Op de eigen website meldt BlackMatter dat het geen vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen, pijplijnen en energiecentrales aanvalt. Onlangs meldde de FBI dat er geen aanwijzingen zijn dat Rusland de ransomwaregroepen in het land aanpakt.

Image

Reacties (3)
21-09-2021, 12:02 door Anoniem
Lijkt er verrekte veel op dat ransomware gedoogd wordt om onze economieën kapot te maken. Behalve een paar groepjes die het malware bijltje erbij neer moeten gooien, gaat deze rotzooi maar verder.
21-09-2021, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: Lijkt er verrekte veel op dat ransomware gedoogd wordt om onze economieën kapot te maken. Behalve een paar groepjes die het malware bijltje erbij neer moeten gooien, gaat deze rotzooi maar verder.

Des te groter de problemen die het veroorzaakt hoe interessanter het is om aan te vallen en veel geld voor te vragen. Dus jk vermoed gewoon normaal motief: geld. Maar is wel zo dat Rusland misschien een aantal van deze groepen bescherming bied om politieke redenen.
21-09-2021, 22:08 door Anoniem
Maar de USA kan via Oekraine ook een duit in het zakje doen om Rusland daarvan de schuld te kunnen geven (bashing).
Met Clop-ransomware, wat in het Russisch bedwants betekent.
Russisch spreekt nog een grote meerderheid opgegroeid in de Sovjet-periode.
Ook in het land met de blauw-gele vlag (blauwe hemel boven de goudgele korenvelden symboliserend).
Dit om de Russische Federatie of Wit-Rusland zwart te kunnen maken.

Rusland is dus vaak de gebeten hond laatstelijk, maar er zijn andere staten ook bij betrokken.
Wat te denken van Mainland China? Of staat het Rijk van het Midden tegenwoordig boven elke verdenking.
En wat te denken van Noord-Korea en tevens van Iran?

En laten we ook onze Sabras niet vergeten uit Beer-Sheva.
Dit zijn de pientersten onder de pienteren.
Alom bekend als de grote digitale 'goochems' van heden ten dage.

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.