image

DuckDuckGo doneert 1 miljoen dollar aan privacyorganisaties

donderdag 30 september 2021, 16:53 door Redactie, 6 reacties

De op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo heeft dit jaar 1 miljoen dollar aan privacyorganisaties uitgekeerd. Daarmee komt het bedrag dat het de afgelopen tien jaar doneerde op 3,6 miljoen dollar uit. DuckDuckGo wil met de donaties organisaties steunen die opkomen voor privacy, digitale rechten, meer concurrentie op online markten en vrije toegang tot informatie.

Van de 1 miljoen dollar die dit jaar wordt uitgekeerd gaat 200.000 dollar naar het Center for Information Technology Policy (CITP). De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF ontvangt 150.000 dollar. De Europese privacyorganisatie European Digital Rights (EDRi) krijgt een bedrag van 75.000 dollar bijgeschreven, terwijl het Nederlandse Bits of Freedom een donatie van 25.000 dollar krijgt. Een zelfde bedrag is ervoor het Tor Project.

"Iedereen die van het internet gebruikmaakt verdient eenvoudige en toegankelijk online bescherming. Deze organisaties doen hun best om dat werkelijkheid te maken", aldus DuckDuckGo. Vorig jaar keerde de zoekmachine nog 750.000 dollar aan privacyorganisaties uit.

Reacties (6)
30-09-2021, 19:29 door Anoniem
Leuk, maar had DuckDuckGo niet beter het geld in zijn eigen service gestoken? Hun search engine kan wel privacy gericht zijn, maar het vinden van resultaten vind ik toch niet om over naar huis te schrijven. Google blijft het dan toch echt beter te doen. Nu krijg ik eerder het gevoel dat DDG vind dat zij "klaar" zijn en dat het geld nu naar ergens anders kan. Dan doneer ik liever niks aan DDG, als ze dan toch weer alles weg geven... Ik wil maar zeggen dat ik op DDG doneer om hun service te verbeteren en niet om het door te geven aan andere bedrijven waar ik niet aan doneer. Ik denk dat ik toch ergens wel gelijk heb of niet soms?
30-09-2021, 21:56 door Anoniem
Door Anoniem: Google blijft het dan toch echt beter te doen.
Startpage al ontdekt? Toch Google maar geen bubbel.
30-09-2021, 23:25 door Anoniem
Er is een heel plethora aan non-tracking zoekmachines buiten de Google, het Bing en het Yahoo geweld.

Zoek ook eens specifieke zoekmachines zoals intelx.io van de hand van Peter Kleissner, de g33k uit Wenen.

Laat je verder eens inspireren door de online nalatenschap van de veel te vroeg overleden zoekguru, F.R.A.V.I.A.
http://searchlores.eu/ Z

Of zoek eens met telescope een zoektool buiten de browser.

Er is zoveel en onthoud, een goed zoeker is soms veel gevaarlijker dan de l33t hacker.

Blijf buiten de info bubbel en blijf een vrij en onafhankelijk individu bij je info-garing,
net zoals je bij alles je ziel ergens in wil leggen. G*d bless.

luntrus
01-10-2021, 03:15 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk, maar had DuckDuckGo niet beter het geld in zijn eigen service gestoken? Hun search engine kan wel privacy gericht zijn, maar het vinden van resultaten vind ik toch niet om over naar huis te schrijven. Google blijft het dan toch echt beter te doen.
Mijn ervaring is precies andersom. Wat Google zo "goed" maakt is dat het rekening houdt met wat je eerder gezocht hebt en wat Google nog meer aan informatie over je heeft weten te verzamelen, en op basis daarvan gaat Google raden naar wat je wel met een zoekopdracht zal bedoelen en geeft het resultaten terug die niet alleen wat je hebt ingetypt maar ook wat Google aanneemt over je weerspiegelen.

En juist dat wekt bij mij irritatie op. Dat ik gisteren op "oliedrums" heb gezocht wil niet zeggen dat ik vandaag met "drums" weer oliedrums bedoel, misschien ben ik op dit moment juist wel geïnteresseerd in muzikaal slagwerk. Ik ben prima in staat om dat aan te geven door meer dan alleen het woordje "drums" op te geven, maar ik vind het heel hinderlijk als een zoekmachine hardnekkig niet de resultaten teruggeeft waar ik toch expliciet zoekargumenten voor opgeef maar aanneemt dat ik wel iets anders zal bedoelen.

Misschien is mijn interesse veel breder en gevarieerder dan die van de gemiddelde mens, misschien ligt het aan iets anders, maar juist bij zoekmachines die me op deze manier proberen te "helpen" krijg ik al heel snel het gevoel dat de zoekmachine me niet helpt maar juist tegenwerkt door voortdurend verkeerde aannames over me te doen. Het is alsof de zoekmachine dan stiekem zoekargumenten toevoegt die ik niet heb opgegeven en zelfs met enige regelmaat zoekargumenten negeert die ik wel heb opgegeven. En omdat die me niet vertelt wat hij eigenlijk doet word ik opgezadeld met een puzzel waar ik helemaal niet om gevraagd heb.

Daardoor zijn juist zoekmachines die dat niet doen een verademing, die geven gewoon een resultaat dat recht voor zijn raap gebaseerd is op wat je hebt ingetypt. Privacyvriendelijke zoekmachines doen dat automatisch goed, want die hebben niets over je vastgelegd waar ze al die aannames op kunnen baseren.

En dat geeft meteen aan dat privacyzoekmachines helemaal niet kunnen wat jij bij Google kennelijk zo waardeert. Als er geen profiel van gebruikers wordt opgebouwd dan is het volstrekt onmogelijk om in te vullen wat iemand wel met een zoekopdracht zal bedoelen op basis van voorkeuren en interesses die blijken uit eerder zoek- en surfgedrag. Dat kan ook niet als ze erin investeren, het kan alleen als ze ophouden privacyvriendelijk te zijn.

Ik zou je aanbevelen om jezelf aan te leren rake zoektermen te kiezen. Meestal is dat helemaal niet zo moeilijk.

Nu krijg ik eerder het gevoel dat DDG vind dat zij "klaar" zijn en dat het geld nu naar ergens anders kan. Dan doneer ik liever niks aan DDG, als ze dan toch weer alles weg geven... Ik wil maar zeggen dat ik op DDG doneer om hun service te verbeteren en niet om het door te geven aan andere bedrijven waar ik niet aan doneer. Ik denk dat ik toch ergens wel gelijk heb of niet soms?
Dit zegt DuckDuckGo over het ontvangen van donaties:
Can I Donate to DuckDuckGo?

DuckDuckGo has been profitable since 2014 and is experiencing tremendous growth around the world. Because of this, we don't accept donations.
https://help.duckduckgo.com/duckduckgo-help-pages/company/donations/
Ik vermoed dat je hier wel tegenaan zou zijn gelopen als je had geprobeerd om aan DuckDuckGo te doneren.
02-10-2021, 16:53 door Anoniem
Ik gebruik thuis zo vaak als't maar kan duckduck go - in plaats van de hyperprivacyschenders google en microsoft.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.