image

SP en VVD vragen om onderzoek naar gebruik DJI-drones door politie

vrijdag 1 oktober 2021, 15:19 door Redactie, 7 reacties

De SP en VVD hebben demissionair ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Knapen van Buitenlandse Zaken om een onderzoek naar het gebruik van DJI-dones door de politie gevraagd. De politie maakt sinds 2016 gebruik van DJI-drones. Als Chinees bedrijf is DJI wettelijk verplicht om data te delen met de Chinese overheid.

Vanwege deze reden zet de Nederlandse Defensie geen DJI-drones in voor operationeel gebruik. Ook de politie is zich hiervan bewust en maakt geen gebruik van de drones bij "afgeschermde operaties". Tegelijkertijd zegt de politie dat het niet kan uitsluiten dat dronedata op Chinese servers terechtkomt. Zowel de SP als VVD hebben nu Kamervragen gesteld.

"Bent u bereid om preventieve maatregelen te nemen die de risico’s op Chinese spionage beperken? Bent u bereid hiervoor onderzoek te laten doen naar het gebruik door de politie van drones van Da Jiang Innovations? Zo nee, waarom niet?", vragen VVD-Kamerleden Michon-Derkzen, Brekelmans en Rajkowski. Die willen ook weten wat de ministers ervan vindenm dat Defensie geen DJI-drones gebruikt maar de politie wel.

Grapperhaus en Knapen moeten daarnaast duidelijk maken of er binnen de NAVO of de EU gesproken is over de veiligheid van het gebruik van deze drones en of er Europese landen zijn die binnen de EU ontwikkelde drones inzetten voor vergelijkbare taken als waar de Nederlandse politie de DJI-drones voor inzet.

SP-Kamerleden Van Nispen en Leijten hebben naar aanleiding van de berichtgeving ook verschillende vragen voor Grapperhaus en Knapen. "Klopt het dat de politie toegeeft dat er niet uitgesloten kan worden dat dronedata op Chinese servers belanden? Zo ja, waarom worden er dan alsnog extra van deze drones aangeschaft?"

De Kamerleden willen daarnaast weten of de bewindslieden bereid zijn om te onderzoeken of er politiedata gelekt is naar DJI. Verder zijn Grapperhaus en Knapen gevraagd om een overzicht van overheidsinstanties die DJI-drones gebruiken en voor welk doel. "Waarom zijn er geen Rijksbrede afspraken over het gebruik van technologie geproduceerd door bedrijven uit andere landen? Bent u bereid alsnog met Rijksbreed beleid hiervoor te komen? Zo nee, waarom niet?", vragen Van Nispen en Leijten verder. De ministers hebben drie weken om met een reactie te komen.

Eerder stelde ook de PvdA al Kamervragen over het gebruik van DJI-drones door politie en Rijkswaterstaat. PvdA-Kamerlid Kathmann vroeg Grapperhaus en demissionair minister Visser van Infrastructuur onder andere of ze bereid zijn om met politie en Rijkswaterstaat in gesprek te gaan over het niet meer gebruiken van DJI-drones.

Reacties (7)
01-10-2021, 15:32 door Anoniem
Ja maar wat moeten ze dan gebruiken? Philips drones? HSA drones? Fokker drones?
01-10-2021, 16:01 door Anoniem
Probleem is dat ze geen idee hebben om wat "DATA" het gaat, of dat ze het wel weten maar niet hebben benoemd. Hierdoor ontstaan er vragen, die nog steeds niet gaan over het type data, maar of we die data wel op een server in China willen hebben. De vraag om wat voor data het gaat zou eerst gesteld moeten worden, voordat je de vraag kunt stellen of je wel nieuwe drones moet aanschaffen, maar ja wat weten die kamerleden er nou van hè?
01-10-2021, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ja maar wat moeten ze dan gebruiken? Philips drones? HSA drones? Fokker drones?

We vertrouwen de Amerikanen toch?
01-10-2021, 16:18 door Anoniem
Drone "belt" uit naar China. block China.
Djeeezz, mijn dochter van 5 kan dat nog instellen.
03-10-2021, 17:47 door Anoniem
Wat moet er onderzocht worden dan

1. Dat de politie DJI drones gebruikt is een feit
2. Dat China toegang heeft tot info uit DJI drones is een feit

Stop gewoon, met het gebruik van DJI drones, door de politie.
03-10-2021, 17:50 door Anoniem
Drone "belt" uit naar China. block China.

Klinkt redelijk naief. Alsof DJI drones het nog goed doen, na blokkeren China. Verder is dat geen oplossing, maar een lapmiddel. Een land kan ook IP ranges gebruiken, buiten hun formele country blocks. Ophouden met gebruik van DJI drones is wat zinniger.

Djeeezz, mijn dochter van 5 kan dat nog instellen.

Nu nog goede oplossingen bedenken, die werken.
03-10-2021, 17:51 door Anoniem
Ja maar wat moeten ze dan gebruiken? Philips drones? HSA drones? Fokker drones?

Daar kan je meer in investeren, bijvoorbeeld. Je eigen industrie stimuleren, daar is niks op tegen. Daarnaast zijn er een aantal Nederlandse drone makers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.