image

Amerikaanse overheid gaat leveranciers aanklagen die datalekken verzwijgen

donderdag 7 oktober 2021, 10:51 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse overheid gaat leveranciers en partijen die beurzen ontvangen aanklagen wanneer ze een datalek verzwijgen. Dat heeft plaatsvervangend minister van Justitie Lisa Monaco aangekondigd. "Te lang hebben bedrijven ervoor gekozen om te zwijgen onder de verkeerde veronderstelling dat het minder riskant is om een datalek te verbergen dan het te melden", aldus Monaco. "Dat verandert vandaag."

Het niet melden van datalekken en digitale inbraken hindert de mogelijkheid van de Amerikaanse overheid om niet alleen ransomware te bestrijden, maar alle vormen van criminaliteit, merkte Monaco op. "Het houdt in dat we het alleen moeten doen, zonder belangrijke inzichten van onze partners in de private sector en dat moet veranderen, vandaag nog."

De Amerikaanse autoriteiten zullen "civiele handhavingstools" gaan inzetten om bedrijven die aan de Amerikaanse overheid leveren te vervolgen wanneer ze geen vereiste cybersecuritystandaarden volgen, gebrekkige cybersecurityproducten leveren of stellen dat ze aan de eisen voldoen of hun beveiliging op orde hebben terwijl ze weten dat dit niet het geval is. Ook zullen bedrijven aansprakelijk worden gehouden die cybersecurity-incidenten en datalekken opzettelijk niet rapporteren.

Volgens Monaco moet dit de weerbaarheid tegen aanvallen versterken, ervoor zorgen dat bedrijven overheidsinformatie en -infrastructuur beschermen, en gaan investeren in cybersecurity om zo aan de minimale eisen te voldoen. Tevens wordt het mogelijk om bedrijven die hun "cybersecurityverplichtingen" niet nakomen te laten betalen wanneer er schade ontstaat.

Reacties (3)
07-10-2021, 10:58 door Bitje-scheef
Prima, maar ook graag bij overheden, die kunnen er ook een potje van.
07-10-2021, 12:14 door Anoniem
Wil er nog iemand aan de overheid leveren?
08-10-2021, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem: Wil er nog iemand aan de overheid leveren?

Ja, wij wel, naar eer en geweten.

De overheid is een lappendeken van mensen, organisaties en protocollen etc. die een dienst leveren aan het Nederlandse volk. Dus jij ik en onze kinderen. Wij hebben er alle baat bij om dit verantwoord te laten gebeuren. Want het gaat om ons aller belang.

Dus laten we het in hemelsnaam goed doen en ze helpen. Ook met proactieve voorstellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.