Privacy - Wat niemand over je mag weten

Via algemeene voorwaarden afstand doen van persoonlijkheidsrechten?

19-10-2021, 16:21 door Anoniem, 4 reacties
Bij ons in het dorp heeft een bedrijf diverse uitjes dit is te boeken voor een groep.
Van escaperoom, kinderfeestjes tot aan Wie is de Mol.

Maar nu staat er in de Algemene voorwaarde dit:

7.5 Mogelijk zullen beeld- en/of geluidsopnamen worden gemaakt van het evenement en de deelnemers en worden opnamen openbaar gemaakt of verveelvoudigd. De bezoeker verleent onvoorwaardelijk toestemming tot het maken van voornoemde opnamen en exploitatie daarvan zonder dat de organisatie of derden een vergoeding aan de bezoeker verschuldigd is of zal zijn. Een eventueel naburig- en/of auteurs- en/of portretrecht draagt de bezoeker bij deze en zonder enige beperking over aan de organisatie. Voorts doet de bezoeker onherroepelijk afstand van het recht zich te beroepen op zijn/haar persoonlijkheidsrechten.


Ik vraag me af in hoeverre kunnen ze dit eisen/rechtsgeldig is.
Ik ga er vanuit dat alleen de boeker dit leest en dat bij binnenkomst, dit niet meer per persoon wordt gevraagd.
Daarnaast is toestemming, van kind onder 16 jaar, geen toestemming.
Reacties (4)
19-10-2021, 16:53 door Anoniem
Wat zijn persoonlijkheidsrechten ;-)

Je hebt een punt hoor, volgens de authoriteit persoonsgegevens zijn dit persoonsgegevens of zelfs bijzondere (biometrische) persoonsgegevens mag dat niet op deze manier , automatisch opt in.

Met moet Ondubbelzinnig , Vrijelijk gegeven, geinformeerde en specifieke toestemming vragen:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/algemene-informatie-avg/mag-u-persoonsgegevens-verwerken#wanneer-mag-u-zich-baseren-op-de-grondslag-toestemming-6331
19-10-2021, 20:21 door Anoniem
Gewoon de regel over die voorwaarden doorstrepen en je eigen inkoop voorwaarden als leidend verklaren (en die natuurlijk netjes wel ergens publiceren). Nagenoeg geen bedrijf die opvalt dat je dat doet als iets op papier verloopt.

Digitaal is dat vaak wel een probleem, vinkje vereist dan dat je hem aanklikt in javascript (kun je ook wel weer uitzetten soms).
20-10-2021, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon de regel over die voorwaarden doorstrepen en je eigen inkoop voorwaarden als leidend verklaren (en die natuurlijk netjes wel ergens publiceren). Nagenoeg geen bedrijf die opvalt dat je dat doet als iets op papier verloopt.

Digitaal is dat vaak wel een probleem, vinkje vereist dan dat je hem aanklikt in javascript (kun je ook wel weer uitzetten soms).

Iets afdwingen met een vinkje, maar niet verder kunnen zonder dat vinkje te zetten, is voor de AvG geen vrijelijk gegeven, specifieke toestemming. Dus is het een onderdeel van een overeenkomst dat in strijd is met geldende wetgeving en bijgevolg nul en nietig indien er een rechter zich ermee bemoeit.
20-10-2021, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zijn persoonlijkheidsrechten ;-)
Dat kan je opzoeken op Wikipedia. Het citaat uit de voorwaarden gaat duidelijk over auteursrecht en portretrecht. Ook dat wordt op Wikipedia beschreven.

@vraagsteller: Vuur eens een internet-zoekopdracht af met als zoektekst "AVG evenement foto". Dan kom je direct verschillende websites tegen die uitleg geven over juridische aspecten ervan, de uitzondering die voor journalistieke foto's geldt, en ook verschijnt een webpagina van de Autoriteit Persoonsgegevens over beeldmateriaal. Je vindt dan met gemak antwoorden die vermoedelijk beter zijn dan je hier als antwoord op je vraag zal krijgen van willekeurige voorbijgangers.

Wat je ook kan doen is de vraag als juridische vraag aan Arnoud Engelfriet stellen via het e-mailadres dat op deze website bij zijn rubriek staat voor het stellen van vragen. Ik heb geen idee of hij alles beantwoordt, en het kan vast wel even duren voor het verschijnt, maar als dat gebeurt dan krijg je uitleg van een jurist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.