image

Google Chrome-gebruikers doelwit van zeldzame aanval door exploitkit

woensdag 20 oktober 2021, 09:58 door Redactie, 9 reacties

Nadat cybercriminelen de afgelopen jaren alleen gebruikers van Internet Explorer via exploitkits aanvielen is nu ook Google Chrome een doelwit geworden, zo laat antivirusbedrijf Avast weten. Exploitkits zijn programma’s die misbruik van beveiligingslekken in besturingssystemen, browsers en browserplug-ins maken. Een exploitkit maakt het mogelijk om internetgebruikers ongemerkt met malware te infecteren. Alleen het bezoeken van een gecompromitteerde of malafide website of het te zien krijgen van een besmette advertentie is hiervoor voldoende.

Lange tijd werden exploitkits op grote schaal door cybercriminelen gebruikt voor het verspreiden van malware. De afgelopen jaren is de populariteit van exploitkits sterk afgenomen. Browsers voegden maatregelen toe om misbruik tegen te gaan en ook werden verschillende ontwikkelaars van exploitkits aangehouden. De exploitkits die op dit moment actief zijn richten zich nog alleen op gebruikers van Internet Explorer en gebruiken daarbij bekende kwetsbaarheden waarvoor beveiligingsupdates vaak al lange tijd beschikbaar zijn.

De makers van de Magnitude-exploitkit hebben nu naast de gebruikte IE-exploits ook een exploit voor Google Chrome aan hun arsenaal toegevoegd. Het gaat om een beveiligingslek dat eerder dit jaar bij zeroday-aanvallen tegen Chrome-gebruikers werd ingezet. Het ging om aanvallen tegen bedrijven die op 14 en 15 april van dit jaar plaatsvonden, zo meldde antivirusbedrijf Kasperksy in juni. Wat voor bedrijven het doelwit van de aanvallen waren en waar die zich bevonden werd niet bekendgemaakt.

Bij deze aanvallen combineerden de aanvallers een zerodaylek in Chrome, aangeduid als CVE-2021-21224, en een kwetsbaarheid in Windows (CVE-2021-31956). Via het Windowslek kan een aanvaller die al toegang tot een systeem heeft zijn rechten verhogen. Deze combinatie wordt nu ook door de Magnitude-exploitkit gebruikt. Volgens Avast verzamelen de aanvallers op dit moment alleen informatie over de Windowsversie van gebruikers en wordt er nog geen malware geïnstalleerd. Het lijkt hier om een test te gaan en Avast verwacht dat de groep de nieuwe exploit binnenkort zal gebruiken voor het infecteren van gebruikers met ransomware.

Eén van de redenen dat exploitkits minder succesvol zijn geworden is de automatische updatefunctie van browsers zoals Google Chrome. De gebruikte Chrome-kwetsbaarheid werd al 20 april door Google via een automatische update verholpen. De exploit van de Magnitude-exploitkit werkt dan ook alleen tegen Chrome-gebruikers die sinds april geen updates hebben ontvangen.

Image

Reacties (9)
20-10-2021, 10:19 door Anoniem
Dat was te verwachten. Veel mensen gebruiken Google Chrome of een chromium-based browser. Dus is het aanvalsgebied groter wanneer je daar een opening in vindt en gebruikt.
20-10-2021, 12:19 door Anoniem
20-10-2021, 12:36 door Anoniem
Internet Explorer is tegenwoordig toch ook Chromium-based? Dan moet men wel om.
20-10-2021, 13:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-10-2021, 13:37
Ik ban Twitter (zie link 'Avast' hierboven) dus ik kan geen datum vinden, maar voor Chromium werd gisteren, 19 oktober, een update aangeboden via bijwerkbeheer. (Linux Mint) Nieuwste versie: 94.0.4606.81 (Officiële build)
20-10-2021, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem: Internet Explorer is tegenwoordig toch ook Chromium-based? Dan moet men wel om.

Edge is chromium based
20-10-2021, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: Internet Explorer is tegenwoordig toch ook Chromium-based? Dan moet men wel om.

Internet Explorer is niet meer. Edge is Crome based. Edge heeft nooit code gebruikt van IE.
20-10-2021, 15:16 door Anoniem
Dat tot in ieder geval gisteren de meeste aanvallen op IE gericht waren -op papier- is het opvallendst en nogmaals herhaald door Avast in hun tweat. Helemaal omdat IE sinds introductie van chromium Edge zo goed als 'buitenspel' staat.

Beter zou zijn als dat securitybedrijf Avast hun eindgebruikers adviseert over de do's en dont's met tweaken van IE-gerelateerde achtergrond(log-)processen van Windows.
20-10-2021, 19:57 door Anoniem
Avast gaat op in NortonLifeLock na bod van ruim 8 miljard dollar.
20-10-2021, 21:38 door Anoniem
Alleen het bezoeken van een gecompromitteerde of malafide website of het te zien krijgen van een besmette advertentie is hiervoor voldoende.
Niet onder Linux BSD of Apple
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.