image

Justitie kan door softwarefout al twee weken geen VOG-aanvragen verwerken

woensdag 27 oktober 2021, 13:54 door Redactie, 13 reacties

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan door een softwarefout al twee weken lang niet beschikken over de systemen die nodig zijn voor het aanvragen, afgeven en verlengen van VOG’s (Verklaring Omtrent het Gedrag), GVA’s (Gedragsverklaring Aanbesteden) en boa-aktes en het probleem is naar verwachting deze week ook nog niet verholpen.

Dat meldt screeningsautoriteit Justis via de eigen website. Als overheidsorganisatie Justis beoordeelt de betrouwbaarheid van personen en organisaties en is onder andere verantwoordelijk voor het afgeven van VOG's die werkgevers of organisaties van hun personeel kunnen vragen. Volgens Justis is er geen sprake van een "hackaanval" of cybercriminaliteit.

"Door een softwarefout zijn verschillende systemen geraakt. Hoe die fout precies is ontstaan wordt uitgezocht, maar prioriteit is nu vooral het weer beschikbaar krijgen van de systemen", aldus de organisatie. Die liet op 14 oktober weten dat het hard werkte om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Twee weken later kan Justis nog altijd niet zeggen wanneer de storing helemaal is verholpen.

De storing heeft meerdere gevolgen. Zo is de digitale omgeving MijnJustis niet beschikbaar, kunnen er ook geen papieren aanvragen worden behandeld, kan er geen statusinformatie aan aanvragers worden verstrekt en kunnen ook gemeenten geen VOG-aanvragen indienen.

Reacties (13)
27-10-2021, 14:55 door Anoniem
Als de overheid in gebreke blijft bij zulke gevallen, dan kun je wel altijd een schrijftelijke bevestiging daarvan vragen. Waar je in omstandigheden je voordeel mee zou kunnen doen. Zo een bevestiging kan op elk kladje geschreven zijn met stempel dus daar hoeft geen enkel systeem voor te werken.

Linkje voor het ministerie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Redundancy_(engineering)
Mijn maatje is DJ.Die heeft altijd minstens 1 controller, 1 kabel, 1 voeding, 1 laptop met het hele repertoire, 1 verlengsnoer en 1 petje extra achter de hand. Die kan het wel gewoon. ;-)
27-10-2021, 20:42 door Anoniem
Nou ik heb wel een idee wat er aan de hand is.. "softwarefout" nog ff lol

Menselijk falen
27-10-2021, 20:43 door Anoniem
software maakt geen fouten.
27-10-2021, 21:07 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: ... Linkje voor het ministerie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Redundancy_(engineering)
Mijn maatje is DJ.Die heeft altijd minstens 1 controller, 1 kabel, 1 voeding, 1 laptop met het hele repertoire, 1 verlengsnoer en 1 petje extra achter de hand. Die kan het wel gewoon. ;-)

Ja zeg! Weet je wat dat kost! ;-)
27-10-2021, 21:15 door Anoniem
De computers van J&V zijn emotioneel geworden.

"De software kan dit niet verwerken".
27-10-2021, 21:36 door Anoniem
Door Anoniem: Als de overheid in gebreke blijft bij zulke gevallen, dan kun je wel altijd een schrijftelijke bevestiging daarvan vragen. Waar je in omstandigheden je voordeel mee zou kunnen doen. Zo een bevestiging kan op elk kladje geschreven zijn met stempel dus daar hoeft geen enkel systeem voor te werken.

Linkje voor het ministerie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Redundancy_(engineering)
Mijn maatje is DJ.Die heeft altijd minstens 1 controller, 1 kabel, 1 voeding, 1 laptop met het hele repertoire, 1 verlengsnoer en 1 petje extra achter de hand. Die kan het wel gewoon. ;-)

Ik begrijp dat jij op de hoogte bent van de oorzaak van deze storing. Vertel!
27-10-2021, 22:43 door linuxpro
En dat 'softwarefoutje' is zo denk ik te weten niet het enige probleem wat ze daar hebben
28-10-2021, 10:47 door Anoniem
Het wordt vast niet als vitaal gezien, maar nog een weekje en de mensen beginnen hier last van te krijgen, en dan is Ferd aan de beurt in de kamer. Een schande dat dit zo lang moet duren
28-10-2021, 16:04 door Anoniem
De IT-er die het kan oplossen wacht op zijn VOG.
29-10-2021, 12:33 door Anoniem
Volgens Justis is er geen sprake van een hackaanval of cybercriminaliteit. Op de site schrijft de organisatie dat er verschillende systemen zijn geraakt door een softwarefout. Hoe de fout kon ontstaan, wordt nog uitgezocht.

https://nos.nl/artikel/2403527-60-000-mensen-wachten-op-verklaring-omtrent-gedrag-door-storing
29-10-2021, 15:43 door Anoniem
Hoe de fout kon ontstaan, wordt nog uitgezocht.
Hopelijk is dat 'wordt uitgezocht. Want de tekst die er nu staat doet vermoeden dat men nog neit begonnen is met het uitzoeken van de oorzaak...
30-10-2021, 00:18 door MJ de Vries
Wat een padvinders. Geen back-ups of failover systemen ? Denkelijke de interne processen niet in orde. Hebben die gasten wel eens van ITIL gehoord ? Software uitrol of update, zul je eerst goed moeten testen. En een plan B en C hebben als hier fouten in zitten. zodat je het terug kunt draaien. Dit geloof je toch niet. Zal wel iets goed zijn fout gegaan. Denkelijk hebben ze de zaakjes niet goed in orde. Net als de beestenbende bij de belasting. Zal naar de toekomst alleen nog erger worden. Chaos .....
30-10-2021, 18:21 door Anoniem
Door MJ de Vries: Wat een padvinders. Geen back-ups of failover systemen ? Denkelijke de interne processen niet in orde. Hebben die gasten wel eens van ITIL gehoord ? Software uitrol of update, zul je eerst goed moeten testen. En een plan B en C hebben als hier fouten in zitten. zodat je het terug kunt draaien. Dit geloof je toch niet. Zal wel iets goed zijn fout gegaan. Denkelijk hebben ze de zaakjes niet goed in orde. Net als de beestenbende bij de belasting. Zal naar de toekomst alleen nog erger worden. Chaos .....

failover/backup hebben alleen maar zin bij een simpele storing in het primaire systeem.
Net zoals een RAID zinloos als bescherming tegen een mislukkende OS upgrade .


Ik denk dat de duur van het probleem hier niet alleen maar technisch is. Er zal _iets_ misgegaan zijn (groot of klein) - en ik denk dat er daarna een rondje vingerwijzen en indekken aan de gang gegaan is , en niemand een knoop wil of durft door te hakken hoe nu verder , en vooral , waar de rekening voor het probleem of het niet voorziene extra werk gaat vallen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.