image

Eurocommissaris: we moeten nu actie tegen Facebook ondernemen

donderdag 28 oktober 2021, 12:05 door Redactie, 15 reacties

Er moet nu actie tegen Facebook worden ondernomen zodat het bedrijf de verantwoordelijkheid neemt voor de schadelijke gevolgen van het platform en er echt veranderingen plaatsvinden, zo stelt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging. "Met de macht die Facebook heeft komt ook de verantwoordelijkheid om zaken aan te pakken die een risico voor mensen vormen."

Verstager noemde onder andere de invloed die Facebook kan hebben op de mentale gezondheid van gebruikers en de ontwikkeling van onze democratie. Het opbreken van Facebook zou echter jaren kunnen duren en leiden tot een eindeloos juridisch gevecht, aldus de Eurocommissaris in een interview met DW.

Op de vraag of Facebook niet te groot en machtig is om vanaf buiten te worden gedwongen zich aan te passen antwoordde Vestager: "niet voor onze democratie". Ze verwacht dan ook veel van de Digital Service Act en Digital Markets Act, twee wetsvoorstellen van de Europese Commissie, om Facebook te reguleren en zo te dwingen om de nodige aanpassingen door te voeren.

Reacties (15)
28-10-2021, 12:41 door Anoniem
Een paar decennia te laat, maar goed. Eindelijk activiteit.
Niet dat ik meer verwacht dan loze woorden.
28-10-2021, 12:52 door Anoniem
Ja, je moet misschien whatsapp en instagram en facebook van elkaar apart scheiden...
28-10-2021, 13:01 door _R0N_
Beter laat dan nooit.

Deze gast legt het uit zodat je oma het ook snapt: https://www.youtube.com/watch?v=FZvee3-PEzo
28-10-2021, 13:12 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Een paar decennia te laat, maar goed. Eindelijk activiteit.
Niet dat ik meer verwacht dan loze woorden.

Beetje raar gezien ze nog maar 16 jaar bestaan.

Door _R0N_: Beter laat dan nooit.

Deze gast legt het uit zodat je oma het ook snapt: https://www.youtube.com/watch?v=FZvee3-PEzo

Ik kan helaas niet op de link klikken, wordt een beetje moe van mensen die zo een link hierin dumpen.

Door Anoniem: Ja, je moet misschien whatsapp en instagram en facebook van elkaar apart scheiden...
Goed idee, dan wordt het opgekocht door Google, Microsoft, TikTok (ByteDance) of iemand anders. Zelfde problemen.
28-10-2021, 15:42 door Anoniem
Een Eurocommissaris, die over democratie praat, hoe raar kan het lopen.
28-10-2021, 15:53 door johanw
Nog meer censuur door het Ministerie van Waarheid.
28-10-2021, 16:05 door Anoniem
Door thahajemni:
Door Anoniem: Een paar decennia te laat, maar goed. Eindelijk activiteit.
Niet dat ik meer verwacht dan loze woorden.

Beetje raar gezien ze nog maar 16 jaar bestaan.

Dus 16 jaar te laat is beter dan 4 jaar te vroeg beleid maken?

Mijn voorkeur gaat uit naar preventie.
Waarbij beleid ontwikkeld wordt voor alle spelers, niet alleen de grootste.
Een eurocommissaris voor mededinging zou niet mogen "discrimineren".

En een paar decennia (2) is een afronding.
Niet alles zo letterlijk nemen.
28-10-2021, 16:19 door Anoniem
Wat gaat werken als bleekmiddel in een doucheputje of een glas water met inkt: De ernstigste zaken/gevaren opnemen in het strafrecht. Het "we hebben toch geld zat en als we kritiek krijgen verdienen we enkel nog maar meer"-volk met hele volle zakken is daar wél echt bang voor. Een eerste aanzet, elk simpel beginnetje, tot echt strafbaar stellen van werkelijk grootschalig schadelijke zaken kan op zich al wonderen doen. Want hotel de houten lepel geeft iedereen gratis ontbijt, lunch en diner, ongeacht het banksaldo.
28-10-2021, 16:37 door Anoniem
Die heisa is nergens voor nodig. Je HOEFT fb niet te gebruiken. Niemand wordt ertoe gedwongen. Men is zelf zo 'slim' om data aan te leveren. Alles staat tevens in de gebruikersvoorwaarden. En hoe zou fb invloed hebben op de democratie, althans wat er nog van over is? Het verschilt nogal per individu om bepaalde informatie zonder zelfonderzoek klakkeloos over te nemen of dat je bepaalde zaken met een korreltje zout neemt.

Ik ben zeker geen fan van Zuckerberg en zijn spytools, maar de gewenste regulatie door de politiek is een graad erger. Niemand, behalve een handjevol kneuzen die je ongevraagd willen 'beschermen', wil hier prioriteit aan stellen.

Dat het EC-moloch lekker bij zichzelf mag beginnen, als we het toch over 'de democratie' hebben. Dáár mag best in gesneden worden qua machtsverhouding en miljardenafdracht tov individuele landen.

Iets met pot en ketel...
28-10-2021, 17:54 door Anoniem
Ja overal waar ik kijk is het : log in with facebook
En overal op TV : doe mee met onze facebook.
28-10-2021, 22:22 door Anoniem
Door Anoniem: Die heisa is nergens voor nodig. Je HOEFT fb niet te gebruiken. Niemand wordt ertoe gedwongen. Men is zelf zo 'slim' om data aan te leveren. Alles staat tevens in de gebruikersvoorwaarden. En hoe zou fb invloed hebben op de democratie, althans wat er nog van over is? Het verschilt nogal per individu om bepaalde informatie zonder zelfonderzoek klakkeloos over te nemen of dat je bepaalde zaken met een korreltje zout neemt.

Ik ben zeker geen fan van Zuckerberg en zijn spytools, maar de gewenste regulatie door de politiek is een graad erger. Niemand, behalve een handjevol kneuzen die je ongevraagd willen 'beschermen', wil hier prioriteit aan stellen.

Dat het EC-moloch lekker bij zichzelf mag beginnen, als we het toch over 'de democratie' hebben. Dáár mag best in gesneden worden qua machtsverhouding en miljardenafdracht tov individuele landen.

Iets met pot en ketel...

Oud argument, net als als je ok klikt op voorwaarden hoor je elke punt en komma te kennen.
FB is een massamedium geworden met veel ongewenste bij-effecten. Maar gedraagt zich als een souvereine staat. Wat het niet is. Daarnaast tracht het onze prachtige Europese cultuurverscheidenheid terug te dwingen naar het nivo van Capitool bestormers. En alles uit de markt te drukken. Krijgen ze boetes, dan betaal je nog steeds voor reclame (omdat er weinig is) maar minder kopers. Het in een niet bestaande mediagigant geworden met tentakels overal. Maar diplomatiek onschendbaar zijn ze niet. Het is een jochie met een zolderhobby die niet enkel uit de hand gelopen is maar ook geen jota begrijpt wat dat allemaal aanricht. Voor een stel hangbejaaren met aandelen die enkel méér eisen. Al breekt de pleuris en de wereldoorlog uit, dan nog.

Als Margrethe Vestager echt scheef schaatst, dan kan ze haar jas pakken en de doos met familiefoto's op haar bureau. Zuck niet. Want die is eigenaar en de succes tovenaar. Liever dat Margrethe wat harder doordrukt. Je hoeft het niet te gebruiken is als tegen een junk het zelfde zeggen over heroïne.
29-10-2021, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: FB is een massamedium geworden met veel ongewenste bij-effecten. Maar gedraagt zich als een souvereine staat. Wat het niet is. Daarnaast tracht het onze prachtige Europese cultuurverscheidenheid terug te dwingen naar het nivo van Capitool bestormers. En alles uit de markt te drukken. Krijgen ze boetes, dan betaal je nog steeds voor reclame (omdat er weinig is) maar minder kopers. Het in een niet bestaande mediagigant geworden met tentakels overal. Maar diplomatiek onschendbaar zijn ze niet. Het is een jochie met een zolderhobby die niet enkel uit de hand gelopen is maar ook geen jota begrijpt wat dat allemaal aanricht. Voor een stel hangbejaaren met aandelen die enkel méér eisen. Al breekt de pleuris en de wereldoorlog uit, dan nog.

Dat lost Zuckerberg allemaal op door FB te rebranden daar "Meta".
Het probleem is niet de functionaliteit en gebruik van FB, maar de naam. :-)
31-10-2021, 13:28 door Anoniem
Buitenhof door Twan Huys

https://www.npostart.nl/buitenhof/31-10-2021/VPWON_1325477

boekbespreking

Een smerige waarheid ('An Ugly truth', 2021)
door Cecilia Kang & Sheera Frenkel

over Facebooks gevecht om wereld-heerschappij

een lang en indringend interview met Cecilia Kang, journalist van The New York Times, laatste item vanaf 36m:10s

https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook_Files
01-11-2021, 05:34 door Anoniem
Als je niet doet, wat "men" van je verlangt, ondanks zogenaamde vrijheid van keuze, wordt je gebrek aan burgerzin en ergerlijk narcisme verweten. Waar is dan ineens je "vrije keuze" gebleven? Waarom ben je dan ineens een narcist?

Bijvoorbeeld bij wat steeds meer nu gaat lijken op een dwang, die er zoals eerder gezegd er nooit zou komen, toch?
Overal worden ingerommeld en het journaille doet mee, omwille van de smeer en de subsidies.

Als facebook zich ook zo opstelt, hebben we met z'n allen een probleem. Dan hebben we geen vrije maatschappij meer maar een soort van dictatuur van bovenaf, via een info-bubbel, via geprefereerde wetenschap. We zullen zien of de geschiedenis zich herhaalt. Dan zijn er voor bepaalde zaken straks geen minderheden meer te vinden. Vreselijke ontwikkeling.

meta anoniem
01-11-2021, 21:09 door Anoniem
Mevr. Vestager, u heeft ongetwijfeld gelijk - maar ik zeg dit al meerdere jaren. En ik werd gewoon uitgelachen. Telkenmale opnieuw verlegde mr. Z. en mevr. S. de lat - telkenmale meer en zwaardere schendingen van de privacy van de gebruikers. En de gebruikers ze doen voort. Eerst Facebook - dan naar Instagram en nu whatsapp. Men weet niet eens bij welk bedrijf ze hun software betrekken. Domheid regeert!
En nu wil die schoft gewoon het internet gaan vervangen door een hypergesloten metaverse-omgeving!
Beste burgers - open uw ogen - voor Facebook/Meta ze sluit!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.