image

SP wil opheldering over gebruik gezichtsherkenning voor toegang tot festivals

donderdag 28 oktober 2021, 16:55 door Redactie, 8 reacties

De SP heeft demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over het gebruik van gezichtsherkenning om toegang tot festivals en evenementen te krijgen. Aanleiding is berichtgeving over een Limburgs festival waar bezoekers door middel van gezichtsherkenning zich konden laten identificeren.

Bezoekers moesten een app installeren en vervolgens hun persoonsgegevens invoeren en een selfie en een scan van het identiteitsbewijs maken. Bij het festival konden deze bezoekers hun gezicht bij een "fast lane" laten scannen om zo toegang tot het terrein te krijgen. Volgens de festivalorganisator maakte ongeveer dertig procent van de bezoekers gebruik van de gezichtsscan.

De leverancier van de apparatuur en software laat tegenover NRC weten dat er de afgelopen maanden ongeveer 25 evenementen plaatsvonden waar bezoekers via een gezichtsscan toegang toe konden krijgen. Daarnaast is De Elfde van de Elfde, de opening van het carnavalsseizoen in Roermond, van plan de technologie in te zetten. Eerder stelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat dit soort systemen alleen mogen worden ingezet als het écht nodig is en het doel niet met minder ingrijpende maatregelen is te bereiken.

SP-Kamerlid heeft Leijten wil nu opheldering van Knops. "Bent u het met mij eens dat gezichtsherkenning grote risico’s kent, zoals een groot verlies aan privacy, het ongeoorloofd gebruik van persoonlijke data en buitensluiting? Zo nee, waarom niet?", vraagt ze aan de staatssecretaris. De staatssecretaris moet daarnaast laten weten of hij het wenselijk vindt dat evenementen gebruikmaken van gezichtsherkenningstechnologie van private aanbieders, terwijl er ook minder ingrijpende alternatieven voorhanden zijn.

"In hoeverre vindt u dat er wordt voldaan aan de eis dat gebruik van gezichtsherkenningssoftware vrijwillig moet zijn, als er bijvoorbeeld evenementen georganiseerd zouden worden waarbij negen toegangspoorten werken met gezichtsherkenning en één reguliere toegangspoort voor bezoekers is? Bent u het met mij eens dat de grens tussen vrijwillig en drang of zelfs praktische dwang niet altijd eenduidig is? Bent u het met mij eens dat deze beslissingen binnen een wettelijk kader horen?", vraagt Leijten verder.

Knops moet tevens duidelijk maken of erbij de grootschalige inzet van nieuwe technologieën voldoende rekening met de maatschappelijke gevolgen wordt gehouden en of hij bereid is hier onderzoek naar te laten doen. Verder wil het SP-Kamerlid weten of voldoende geborgd is dat werknemers in bijvoorbeeld voetbalstadions niet verplicht mogen worden om van gezichtsherkenning gebruik te maken om toegang tot hun werk te krijgen. De staatssecretaris heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (8)
28-10-2021, 17:14 door majortom
Bezoekers moesten een app installeren en vervolgens hun persoonsgegevens invoeren en een selfie en een scan van het identiteitsbewijs maken.
Even al je persoonsgegevens inclusief ID en biometrische data aan een particulier bedrijf verstrekken. Degenen die dit hebben gedaan hebben wel boter op hun hoofd en moeten later niet gaan jammeren wanneer er misbruik is gemaakt van die gegevens.
28-10-2021, 18:35 door Anoniem
En de holding achter deze organisaties is in handen van een Chinese of Russische overheid?
28-10-2021, 21:03 door Anoniem
We laten het ons allemaal maar gebeuren terwijl het bedrijfsleven en de politiek dankbaar misbruik maken van de situatie.
Nederland kan zich inmiddels omdopen tot NeoLaksLand.
28-10-2021, 21:34 door karma4 - Bijgewerkt: 28-10-2021, 21:35
Probleem lost zich vanzelf op.

- corona wordt een gangbaar niet bedreigend iets.
Je moet je ticket betalen - privacy inbreuk. Festivals houden op te bestaan

- corona loopt te hard op.
festivals kunnen/mogen niet meer

DE Sp richt zich steeds meer naar het stalinistiche gedachtengoed.
Jammer, op zoek naar een verantwoorde sociale partij.
28-10-2021, 22:39 door Anoniem
Door karma4: Probleem lost zich vanzelf op.

- corona wordt een gangbaar niet bedreigend iets.
Je moet je ticket betalen - privacy inbreuk. Festivals houden op te bestaan

- corona loopt te hard op.
festivals kunnen/mogen niet meer

DE Sp richt zich steeds meer naar het stalinistiche gedachtengoed.
Jammer, op zoek naar een verantwoorde sociale partij.
Of, het loopt net zoals nu weer op, ze nemen maatregelen, en dan zakt het weer. En dan wordt het influenza, het loopt weer op, ze zakken weer door de knieën en je krijgt deze onzin nog een keer. En dan zakt het weer, pas in april of zoiets en dan gaan ze wéér maatregelen nemen. Dat hebben ze vorig jaar en dit jaar ook gedaan dus waarom volgend jaar niet nog een keer?

Jongens, het is een griep. Het enige gevaar zijn ouderen mèt meerdere aandoeningen. Een gezonde persoon heeft niets te vrezen van een griep. En er zijn medicijnen voor. Ivermectine werkt!

Gewoon terug gaan naar de oorspronkelijke vraag: Hoe erg is Corona? Wat is de IFR van Corona?
29-10-2021, 08:42 door Open source gebruiker
Door karma4: Probleem lost zich vanzelf op.

DE Sp richt zich steeds meer naar het stalinistiche gedachtengoed.
Jammer, op zoek naar een verantwoorde sociale partij.

Wat is er mis met de SP in dit geval,
zij komen nog op voor de burger die niet zijn hele privacy te grabbel wil gooien.

Wil jij naar een totale controle toe, waar je continu gefilmd wordt, op basis van gezichts herkenning toegang of geen toegang hebt, etc.
29-10-2021, 09:05 door Anoniem
Volgens het artikel doet 30% van de mensen dit vrijwillig om wat voor reden dan ook. 30%! Als je die mensen bijspijkert over gevolgen van een hack, identiteitsdiefstal, privacyinbreuken die mogelijk zijn, onduidelijke toegang tot en gebruik van die gegevens, onduidelijke vernietiging van die gegevens etc., dan daalt dat percentage denk ik aanzienlijk. Het totale gebrek aan awareness dat komen kijken bij dit soort zaken vind ik toch wel schokkend. 20 jaar geleden praatten we in deze industrie al over security awareness, en daar is privacy awareness aan toegevoegd, maar met deze cijfers ben je een heel grote groep kwijt (wellicht jongeren die daar mogelijk anders mee om gaan?) die je denk ik niet snel meer aan boord krijgt.
30-10-2021, 17:19 door Anoniem
Ruik de surveillance state al aankomen.
Was te verwachten, toch even allemaal diep ademhalen en excuses bieden aan de aluhoedjes die hier altijd voor idioot werden verklaard. Want de realiteit is helaas, toch anders.. Leef er maar mee, een terugweg is er niet meer uit dit systeem vrees ik want iedereen wilt graag naar crypto over en crypto.. Moet je ook verifiëren met je telefoon dus is gekoppeld aan je IMEI nummer, met je ID kopie en een foto van je gezicht. Tel 1+1 bij elkaar op en je hebt 2, was dat zo lastig. Nee dat bedoelde ik dus ook. De pandemie hebben ze gebruikt om nog meer surveillance erdoor te douwen voor "uw eigen veiligheid", zo ging dat onbewust ook met de propaganda machine in 2011 met 9/11 maar dat is iedereen alweer vergeten denk ik.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.