image

Dekker: softwarestoring bij Justis niet veroorzaakt door ransomware

maandag 1 november 2021, 14:51 door Redactie, 7 reacties

De softwarestoring bij de dienst Justis van het ministerie van Justitie en Veiligheid waardoor het niet mogelijk is om VOG’s (Verklaring Omtrent het Gedrag) en GVA’s (Gedragsverklaring Aanbesteden) aan te vragen is niet veroorzaakt door ransomware of andere malware, zo heeft demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming laten weten. De storing wordt inmiddels stap voor stap opgelost, meldt Justis zelf.

Justis is een overheidsorganisatie die de betrouwbaarheid van personen en organisaties beoordeelt en is onder andere verantwoordelijk voor het afgeven van VOG's die werkgevers of organisaties van hun personeel kunnen vragen. Sinds vrijdag 15 oktober zijn de systemen voor het verwerken van VOG's door een storing onbereikbaar.

"Het gaat om een softwarefout in een systeem van één van de toeleveranciers van het SSC-ICT. Het betreft een technische fout, geen ransomware of malware. Het SSC-ICT is samen met de leverancier met man en macht aan het werk om de storing te verhelpen", schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Justis ontvangt dagelijks vijfduizend VOG-aanvragen die nu niet kunnen worden verwerkt.

"Ik realiseer mij dat de storing grote gevolgen heeft. Alle werkgevers en alle andere processen waarvoor een VOG vereist is (zoals emigratie, inschrijving in registers van bepaalde beroepsgroepen) worden geraakt. Voor een aantal sectoren (kinderopvang, onderwijs, taxibranche, jeugdzorg, busbranche, wegtransport) is een VOG wettelijk verplicht", voegt Dekker toe.

Vandaag meldt Justis dat het probleem stap voor stap opgelost. "Momenteel zijn we de systemen die nodig zijn voor het aanvragen, afgeven en verlengen van VOG’s en GVA’s zorgvuldig aan het opstarten", aldus de organisatie. Die kan niet zeggen wanneer de storing helemaal is verholpen en wat nu precies de oorzaak is.

Reacties (7)
01-11-2021, 15:53 door Anoniem
Hij maakt "ons" wel nieuwsgierig! Zou toch wel mooi zijn als ze ooit bekend maken wat voor soort "storing" dit nou was, en waarom het zoveel tijd kost om die te herstellen. Daar kunnen anderen wellicht van leren en preventieve maatregelen tegen nemen!
01-11-2021, 18:02 door Anoniem
Die kan niet zeggen wanneer de storing helemaal is verholpen en wat nu precies de oorzaak is.

Laat me raden, Bassie en Adriaan!

Adriaan krijst: 'Je moet het grote plaatje zien'.

En Bassie zegt: 'Het lijkt wel een film'.
01-11-2021, 22:10 door Anoniem
Door Anoniem: Hij maakt "ons" wel nieuwsgierig! Zou toch wel mooi zijn als ze ooit bekend maken wat voor soort "storing" dit nou was, en waarom het zoveel tijd kost om die te herstellen. Daar kunnen anderen wellicht van leren en preventieve maatregelen tegen nemen!
Waarschijnlijk een disk gecrashed en vergeten om backups te maken die ook bruikbaar waren.
Het scherm toonde een of andere rare text. Maar het was zeker geen ransomware, er werd niet om bitcoins gevraagd.
02-11-2021, 09:28 door Anoniem
Het is geen ransomware. Het is veroorzaakt na de windows patches. Die patches wil men niet terugdraaien ivm security. Windows breekt userspace?
02-11-2021, 10:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hij maakt "ons" wel nieuwsgierig! Zou toch wel mooi zijn als ze ooit bekend maken wat voor soort "storing" dit nou was, en waarom het zoveel tijd kost om die te herstellen. Daar kunnen anderen wellicht van leren en preventieve maatregelen tegen nemen!
Waarschijnlijk een disk gecrashed en vergeten om backups te maken die ook bruikbaar waren.
Dat zou ik geen "softwarestoring" noemen. En ook zegt ie dat ie de oorzaak niet kan noemen. Ok er staat niet bij of dat dit is omdat de oorzaak niet bekend is of dat de oorzaak te beschamend is om te noemen, maar laten we er vanuit gaan dat het het eerste is.
Dat zou ook verklaren waarom het zo lang duurt om het op te lossen.
02-11-2021, 10:48 door Anoniem
het kan ook een disk crash zijn door bios op een harddisk. Ik heb dat gehad met een paar hard disken van JCN (ff letter terugschuiven) die in een raid5 stonden... nee gebeurt er... crashen ze allemaal... enfin gelukkig goede backups maar ja dag werk van 1000 man weg.

Daarnaast kon het ook die datum routine zijn toch?

Enfin schijnbaar is de bug niet zo handig om te melden daar het andere systemen ook kan treffen? Maar ja nu vestig je helemaal de aandacht.
02-11-2021, 20:31 door Anoniem
Een softwarestoring van weken ??? yeah right... something smells here.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.