image

Vijlbrief: conclusie AP over zwarte lijst Belastingdienst geen verrassing

dinsdag 2 november 2021, 15:54 door Redactie, 3 reacties

Vorige week liet de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat de Belastingdienst door gebruik te maken van de Fraude Signalering Voorziening (FSV), een zwarte lijst, de AVG op ernstige wijze heeft geschonden. Een conclusie die voor demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën niet als een verrassing komt.

Op de zwarte lijst werden allerlei signalen van vermeende of bewezen fraude van zowel binnen als buiten de Belastingdienst bijgehouden. Het ging dan bijvoorbeeld om meldingen bij Meld Misdaad Anoniem, meldingen van burgers en bedrijven en meldingen van andere overheidsorganisaties. Soms werd ook geregistreerd als bijvoorbeeld de gemeente iemands inkomensgegevens had opgevraagd. Dit had niks met mogelijke fraude te maken, maar die persoon kon dan toch op de zwarte lijst terechtkomen.

"De conclusies van de AP zijn hard en ernstig, maar zijn voor mij geen verrassing. Deze sluiten aan bij eerdere conclusies die hebben geleid tot het uitzetten van de FSV en bieden daarop een waardevolle verdieping", stelt Vijlbrief in een kabinetsreactie op het rapport van de privacytoezichthouder. De Belastingdienst had in januari 2019 al vastgesteld dat te veel medewerkers toegang tot de FSV hadden, er sprake was van summiere logging, er geen archieffunctie was en niet werd geschoond. Toch werd de zwarte lijst niet uitgezet.

De AP constateerde ook dat de Belastingdienst geen grondslag had voor de manier waarop het persoonsgegevens in de FSV verwerkte. Er wordt echter gewerkt aan een wetsvoorstel om de grondslagen waarmee de Belastingdienst, Toeslagen en Douane gegevens verwerken "toekomstbestendig" te maken. "Ten aanzien van de algemene grondslagen merk ik op dat we al langer van mening zijn dat er stevigere, maar vooral ook transparantere wettelijke grondslagen moeten zijn voor het verwerken van gegevens door de Belastingdienst", merkt Vijlbrief op.

Inmiddels is er een onderzoek ingesteld naar het effect dat registratie op de zwarte lijst op mensen had. De Tweede Kamer heeft ook twee moties aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om alle mensen op de zwarte lijst te informeren dat ze hierop stonden, waarom en met wie gegevens uit de FSV zijn gedeeld. "Ik geef op dit moment uitvoering aan deze moties", aldus de staatssecretaris.

Naleving AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens maakte duidelijk dat het grote zorgen heeft over de naleving van de AVG door de Belastingdienst. Niet alleen als het gaat over de vervanging van de FSV, maar ook over de naleving van de AVG in de breedte. "Het is echter duidelijk dat de privacyorganisatie en de kennis van AVG door de hele dienst verder versterkt moeten worden", laat Vijlbrief daarover weten. Inmiddels zijn er verschillende acties in gang gezet om hiervoor te zorgen, gaat de staatssecretaris verder. Die sluit de kabinetsreactie af door te stellen dat dit nooit had mogen gebeuren en hij zich inzet om herhaling te voorkomen en het vertrouwen te herstellen.

Reacties (3)
02-11-2021, 22:02 door Anoniem
Als een boom door en door verrrot is, dan wordt die omgehakt en een nieuwe geplant.
Dus geen doekje voor het bloeden, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Hoe heeft de belastigndienst zo kunnen vergroeien naar een dienst die keer op keer de fout in gaat en wetten met voeten treed?

Waarschijnlijk is het het simpelste om de hele dienst op te heffen, en van de grond af aan te herbouwen.
Maar daar zal de politiek wel niet aan willen.

Maar wat dan wel:
- Iedereen op een avg-cursus sturen?
- Of een tik op de vingers geven en zeggen: "nooit meer doen, hoor!"
- Of gaat de minister alle bovenste bestuurs-lagen bij de dienst weg-saneren?

Ik heb in ieder geval (nog) niet gehoord dat iemand (in de top) bij de belastingdienst zelf enige verantwoordelijkheid opgeeist heeft voor het gebeurde. Zo iets simpels als oprecht "sorry" zeggen.
Het boetekleed kent niemand meer.

Dat zegt al genoeg.
03-11-2021, 08:34 door Anoniem
Nu heeft de AP de mogelijkheid een boete op te leggen of zelfs strafrechtelijke vervolging.
Zouden ze...
03-11-2021, 13:09 door Anoniem
Sinds 25 mei 2018 is de AVG van toepassing. Bij allerlei ambtenaar organisaties (en bedrijfsleven) waren in de jaren daarvoor al taskforces, projectmanagers en andere raamstaarders bezig om verwerkingsregisters te vullen om te kunnen voldoen aan deze wet. De staatssecretaris doet nu net of de BD heeft zitten slapen, kan me niet voorstellen dat een verwerking als het FSV waar 'te veel' mensen toegang toe hadden 'vergeten' is bij de implementatie van de AVG binnen de BD.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.