image

CTIVD waarschuwt voor aanpassing Wiv 2017 en Rijkswet op Nederlanderschap

woensdag 3 november 2021, 14:36 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 05-11-2021, 12:41

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft de Tweede Kamer gewaarschuwd voor een aanpassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) en de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN), omdat die voor een hiaat in het toezicht zorgt, zo stelt de toezichthouder. Het gaat daarbij om het toezicht op naleving van de RWN, waarin de gronden voor het intrekken van het Nederlanderschap worden geregeld.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten werd op 1 mei 2018 van kracht en geeft de AIVD en MIVD nieuwe bevoegdheden voor het onderscheppen en opslaan van internetverkeer van de kabel, alsmede een uitgebreidere hackbevoegdheid. Ook staat in de Wiv 2017 vermeld dat de CTIVD toezicht houdt op de toepassing van artikel 14 van de Rijkswet op het Nederlanderschap.

Daarin staat dat de minister in het belang van de nationale veiligheid het Nederlanderschap kan intrekken van personen buiten Nederland die zich hebben aangesloten bij organisaties die deelnemen aan een nationaal of internationaal gewapend conflict en een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. De CTIVD controleert of deze bevoegdheid doelmatig en proportioneel wordt toegepast.

Er ligt nu een wetsvoorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap en de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waardoor het toezicht hierop wordt geschrapt. "Waarmee bezien vanuit de onafhankelijke positie van de CTIVD en de in de Wiv 2017 aan de CTIVD toegekende toezichtmiddelen (zoals real-time toezicht/toegang tot staatsgeheime documenten), een toezichthiaat ontstaat", aldus de toezichthouder.

De CTIVD heeft nu een brief over het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Het heeft voor een brief gekozen omdat de toezichthouder naar eigen zeggen niet over het wetsvoorstel is gehoord. Die roept de Tweede Kamer op om bij de behandeling van het wetsvoorstel hier rekening mee te houden.

Reacties (3)
03-11-2021, 15:53 door Anoniem
Gewoon iedereen oproepen om VPN te gebruiken. Zo ben je een heel stuk veiliger tegen overheden die je data willen opdweilen. Internet is zonder encryptie dweilen met de kraan open zodat iedereen die dat zou willen zomaar bij jou data kan komen. Althans de gene die in de ICT zit en ook wat hack ervaring heeft.
03-11-2021, 16:25 door Anoniem
Men geeft veel ruchtbaarheid aan de uitholling van de democratie in Polen, maar in Nederland gebeurt hetzelfde, alleen op een meer achterbakse manier. Men wil het toezicht op de inlichtingendiensten schrappen. Men geeft de Autoriteit Persoonsgegevens structureel veel te weinig geld om zijn functie naar behoren uit te kunnen oefenen. En terwijl de vroegere BVD in de huidige AIVD is opgegaan, wordt gepleit om met spoed een nieuwe versie van de BVD goed te keuren die onderdeel is van de NCTV. Overlappende werkvelden, zodat niemand verantwoordelijk kan worden gehouden wanneer iets mis gaat. Als dan bij de Landmacht ook nog een clubje "data analisten" wordt gevormd om activisten in de gaten te houden, dan lijkt dat op een voorbereiding voor een militaire dictatuur: alvast lijsten opstellen van diegenen, die bij een staatsgreep onmiddellijk moeten worden opgepakt. Doodeng! Kamerleden, wordt wakker!
05-11-2021, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon iedereen oproepen om VPN te gebruiken. Zo ben je een heel stuk veiliger tegen overheden die je data willen opdweilen. Internet is zonder encryptie dweilen met de kraan open zodat iedereen die dat zou willen zomaar bij jou data kan komen. Althans de gene die in de ICT zit en ook wat hack ervaring heeft.

Schijnveiligheid...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.