image

NAVO-oefening in Nederland zet machine learning in tegen drones

donderdag 4 november 2021, 16:12 door Redactie, 7 reacties

De NAVO en de Nederlandse krijgsmacht testen deze en volgende week in het Limburgse Vredepeel verschillende systemen om drones uit de lucht te halen. Volgens Defensie neemt de dreiging van drones toe en worden ze steeds kleiner, kennen meer toepassingen, kunnen langer en steeds meer volledig autonoom vliegen.

Het zijn daarbij niet alleen de drones van buitenlandse krijgsmachten waarop moet worden gelet. "Daarnaast vormen particulieren, al dan niet moedwillig, een dreiging met het gebruik van drones. Regelmatig op een ongewenste of zelfs gevaarlijke manier zorgen deze particuliere drones voor gevaar in de nabijheid van vliegvelden of grote groepen mensen", zo laat Defensie weten.

Bij de NAVO-oefening worden ongeveer zeventig systemen ingezet, waaronder sensoren en commando- en controlesystemen. Sommige van deze detectiesystemen maken gebruik van machine learning-algoritmen. "Dit is een kans om te zien hoe de NAVO in samenwerking met de industrie vandaag de dag machine learning en kunstmatige intelligentie gebruiken, nu de NAVO haar eerste baanbrekende strategie op het gebied van kunstmatige intelligentie voltooit", stelt Defensie.

Een van de gebruikte systemen is het prototypesysteem ARTEMIS van het NATO Communications and Information Agency, dat machine learning-algoritmen gebruikt om drones te detecteren en classificeren. Daarnaast wordt onderzocht welke onderscheppingscapaciteit nodig is voor het uitschakelen van drones. Dit kan bijvoorbeeld een netsysteem zijn of kleinere kanon- of raketsystemen. Maar ook de ontwikkeling van laser als onderscheppingssysteem voor de toekomst wordt bijgehouden. Daarnaast beschikt Defensie al over middelen om radiosignalen van drones te verstoren.

Reacties (7)
04-11-2021, 20:10 door [Account Verwijderd]
Als deze oefening slaagt lijkt het mij zinnig om een versie ARTEMIS te laten herprogrammeren t.b.v. de wegenverkeerdienst om 'bolides' van structurele ASO-rijders te 'socialiseren': Maximale acceleratie van 0 tot 100 km/u: 16 sec. Topsnelheid begrensd tot 135 km/u.

Hoe ik daar zo op kom?
Vanavond raast er weer zo´n 'mental' met oorverscheurende herrie om de 15 á 20 minuten door onze straat waarbij een topsnelheid van +100 km/u niet wordt geschuwd (70km/u max. ter plaatse)
04-11-2021, 21:21 door Anoniem
Door Ard van Wiersum: Vanavond raast er weer zo´n 'mental' met oorverscheurende herrie om de 15 á 20 minuten door onze straat waarbij een topsnelheid van +100 km/u niet wordt geschuwd (70km/u max. ter plaatse)
Vast een 30 km zone :D
05-11-2021, 03:33 door Anoniem
De grootste uitdaging lijkt mij te liggen in swarming en stedelijk gebied. Het lijkt dat normale luchtverdediging in open ruimte wel een drone stuk moet kunnen krijgen maar misschien zie ik dat verkeerd.
05-11-2021, 08:16 door Anoniem
Test 8: De Sky Predator III (Advanced Capture System ACS)
Capabilities: large range capture system
Target Scales: 0.1 to 2.0 meters
Color: mat black / dark green
Text-colors: Yellow
Price: 2 Million US dollars

Als je het open maakt:
- 1x Arduino
- 1x Ham Radio Linux install
- 1x Yaggi antenne
- 1x HackRF One
- 1x 2.4GHz dongle
Kostprijs 900 Euro.
05-11-2021, 09:10 door Anoniem
Door Anoniem: De grootste uitdaging lijkt mij te liggen in swarming en stedelijk gebied. Het lijkt dat normale luchtverdediging in open ruimte wel een drone stuk moet kunnen krijgen maar misschien zie ik dat verkeerd.

In theorie wel, maar het gebruikte systeem moet wel in staat zijn deze drone tijdig te detecteren en volgen. Een scherpschutter met geweer kan vaak veel, maar pas wanneer hij zijn doel kan zien en volgen. Een geautomatiseerd luchtafweersysteem is berekend op bepaalde types systemen waarmee wordt aangevallen en die zijn meestal veel groter dan een drone. Denk aan b.v. een drone van ca. 250 gram met een grijpersysteem. Die kunnen moeilijk gezien en gehoord worden op een veilige afstand en best gevaarlijk zijn, wanneer ze handgranaten kunnen afwerpen op dezelfde manier als door Amerikaanse helicopterpiloten in Vietnam.
05-11-2021, 10:28 door potshot
de oorlog tussen armenie en azerbaijan liet mooi zien wat een arm land kan met drones,armeense eenheden werden afgeslacht door drones van israelisch fabrikaat.
armenie was weerloos tegen drones en t72 tanks werden met grote precisie opgeblazen.
ik vraag me af hoe je als land tegen zoiets kan verweren.
06-11-2021, 13:59 door Anoniem
Door potshot: de oorlog tussen armenie en azerbaijan liet mooi zien wat een arm land kan met drones,armeense eenheden werden afgeslacht door drones van israelisch fabrikaat.
armenie was weerloos tegen drones en t72 tanks werden met grote precisie opgeblazen.
ik vraag me af hoe je als land tegen zoiets kan verweren.
Dat is simpel. Met muggen. En daarmee bedoel ik een leger van superkleine drones met een naald.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.