image

Politie houdt verdachten aan voor phishing en bankhelpdeskfraude

maandag 8 november 2021, 12:46 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft vanochtend twee personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij phishing, bankhelpdeskfraude en witwassen. De schade die het duo zou hebben veroorzaakt wordt geschat op 80.000 euro. Het gaat om een 22-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Groningen.

Het onderzoek naar de verdachten startte nadat meerdere slachtoffers aangifte hadden gedaan. Ook een niet nader genoemde bank deed melding van fraude bij de politie. Slachtoffers werden op een verkoopsite door een zogenaamde koper benaderd. Die vroeg de verkopers om 1 cent naar hem over te maken, om zo de verkoper te verifiëren. Het betaalverzoek linkte naar een phishingsite. Met gegevens die slachtoffers hier invulden werden vervolgens bestellingen bij webshops geplaatst.

Daarnaast zouden de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan bankhelpdeskfraude. Slachtoffers werden benaderd door iemand die zich voordeed als bankmedewerker en stelde dat er fraude met de rekening werd gepleegd. Het geld moesten slachtoffers naar een "kluisrekening" overmaken. Het onderzoek van de politie leidde naar de 22-jarige en 52-jarige verdachten. Naast de aanhoudingen zijn ook een auto en designerkleding in beslag genomen.

"Hoewel phishing en bankhelpdeskfraude (spoofing) bij steeds meer mensen bekend wordt, zien we dat nog steeds veel mensen slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit. We blijven er dan ook veel voor waarschuwen, maar informeer ook vooral de mensen om u heen, zoals ouders en grootouders", zo adviseert de politie.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.