image

Man verdacht van witwassen losgeld ransomware aangehouden op Schiphol

maandag 15 november 2021, 09:30 door Redactie, 5 reacties

De Koninklijke Marechaussee heeft begin november op verzoek van de FBI een Russische zakenman aangehouden die wordt verdacht van het witwassen van geld voor de Ryuk-ransomwaregroep. De Ryuk-ransomwaregroep is verantwoordelijk voor ransomware-aanvallen wereldwijd, onder andere op ziekenhuizen. 400.000 dollar losgeld dat vermoedelijk van slachtoffers afkomstig is zou door de Russische man zijn witgewassen, zo melden CNN en de Wall Street Journal. De man is medeoprichter van twee cryptobeurzen.

De verdachte was onderweg naar Mexico voor vakantie waar hij wegens een aanhoudingsbevel geen toegang tot het land kreeg. Vervolgens werd hij op een vliegtuig naar Nederland gezet waar hij op Schiphol kon worden aangehouden. Via Instagram maakte de verdachte bekend dat hij vastzat in Mexico. Volgens gerechtelijke documenten zou 400.000 dollar aan losgeld gelinkt aan de Ryuk-ransomwaregroep via een account van de verdachte zijn verwerkt. Het is echter onbekend of het om een privéaccount gaat of accounts van twee cryptobeurzen die hij oprichtte, meldt The Record. Justitie in zowel de Verenigde Staten als Nederland hebben nog niets over de aanhouding bekendgemaakt.

Reacties (5)
15-11-2021, 10:12 door Anoniem
Het is een zeldzaam succes voor de opsporingsdiensten in de strijd tegen de grote ransomwaregroepen. Ryuk is volgens de FBI verantwoordelijk voor 2.400 infecties met gijzelsoftware in de afgelopen twee jaar en ruim 87 miljoen euro aan inkomsten via afpersing, zo blijkt uit een Amerikaanse aanhoudingsbevel, dat is ingezien door de Volkskrant.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zeldzaam-succes-in-strijd-tegen-gijzelsoftware-door-fbi-gezochte-rus-aangehouden-op-schiphol~b3bcd053/
15-11-2021, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem: Het is een zeldzaam succes voor de opsporingsdiensten in de strijd tegen de grote ransomwaregroepen. Ryuk is volgens de FBI verantwoordelijk voor 2.400 infecties met gijzelsoftware in de afgelopen twee jaar en ruim 87 miljoen euro aan inkomsten via afpersing, zo blijkt uit een Amerikaanse aanhoudingsbevel, dat is ingezien door de Volkskrant.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zeldzaam-succes-in-strijd-tegen-gijzelsoftware-door-fbi-gezochte-rus-aangehouden-op-schiphol~b3bcd053/
Inderdaad zeldzaam en alleen mogelijk als de leden van deze ransware groep buiten rusland op vacantie gaan
15-11-2021, 14:12 door Anoniem
drugs en mexico,mexico en drugs

We weten weer hoe laat het is.
15-11-2021, 15:09 door Anoniem
Door Anoniem: drugs en mexico,mexico en drugs

We weten weer hoe laat het is.

Goed mogelijk natuurlijk , criminelen zijn nog wel eens in meerdere branches actief .

Maar goed, het is ook 'gewoon' een zonnige bestemming waar met genoeg geld echt alles te koop is voor een proletenvakantie.
Marbella en Ibiza zijn al wat uit het seizoen - en misschien was ie slim genoeg om Europa te willen vermijden.
17-11-2021, 15:40 door Anoniem
Door Anoniem: Inderdaad zeldzaam en alleen mogelijk als de leden van deze ransware groep buiten rusland op vacantie gaan

The rise of Evil Corp

https://www.bbc.com/news/technology-59297187
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.