image

FSFE vraagt informateurs om aandacht voor vrije software in regeerakkoord

vrijdag 19 november 2021, 10:58 door Redactie, 4 reacties

De Free Software Foundation Europe (FSFE) vraagt informateurs Remkes en Koolmees in een open brief om aandacht voor vrije software in het regeerakkoord. Dat zou onder andere voor meer innovatie en transparantie moeten zorgen en vendor lock-in moeten voorkomen.

Vrije software is software die aan gebruikers bepaalde vrijheden toekent, waaronder de vrijheid om het programma voor elk doel te gebruiken, aan te passen, te verbeteren en te verspreiden. "Dit recht ondersteunt andere fundamentele vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en privacy", zo stelt de stichting. Volgens de FSFE is het dan ook belangrijk dat er in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet aandacht is voor vrije software.

In de brief aan de informateurs geeft de stichting verschillende voorbeelden (pdf). Zo zouden algoritmes als vrije software moeten worden gepubliceerd voor grotere transparantie. Ook wil de FSFE dat er (hulp)middelen beschikbaar komen om onderwijsinstellingen te helpen bij digitale vaardigheden, informatiewijsheid en het verbeteren van de privacy van leerlingen en personeel.

Reacties (4)
19-11-2021, 14:15 door Anoniem
Is iedereen dan de motie-Vendrik vergeten?

Niet dat iemand zich er ooit aan gehouden heeft.
19-11-2021, 17:43 door Anoniem
Vertaling voor de minister : Dit betekent dat er niet meer betaald hoeft te worden voor software, een grote kosten-besparing.
Dan hebben we het nog niet eens over de spionnage vanuit amerika die je daarmee niet meer hebt.
20-11-2021, 00:54 door Anoniem
Het is s ongelooflijk dat de FSFS hier mee moet komen omdat al die politieke partijen zitten te slapen. Het is niet meer dan logisch als de overheid software ontwikkeld met gemeenschapsgeld dat die software dan opensource moet zijn. Wie dat niet snapt heeft een commercieel vendor lock belang.
22-11-2021, 15:57 door Anoniem
Door Anoniem: Vertaling voor de minister : Dit betekent dat er niet meer betaald hoeft te worden voor software, een grote kosten-besparing.
Dan hebben we het nog niet eens over de spionnage vanuit amerika die je daarmee niet meer hebt.
Meest domme opmerking, die software moet nog wel even aangepast worden voor specifieke taken, doe jij dat dan even gratis?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.