image

Bedrijfsleven wil meerjarig actieplan voor aanpak van cybercriminaliteit

donderdag 25 november 2021, 09:09 door Redactie, 5 reacties

Er moet een meerjarig actieplan komen voor de aanpak van cybercriminaliteit in Nederland, zo vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland met het oog op de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid deze week in de Tweede Kamer.

Volgens de ondernemersorganisaties vraagt cybersecurity om een centrale en meerjarige aanpak. Zo zouden bedrijven veel sneller moeten worden geïnformeerd over kwetsbare of gecompromitteerde ict-systemen. Juridische hobbels die dit in de weg staan moeten met spoed worden opgelost. Verder pleitten VNO-NCW en MKB-Nederland voor investeringen in de kennis en capaciteit bij politie en justitie.

Er moet ook meer geld naar de Autoriteit Persoonsgegevens en dan specifiek voor de vergunnings-, goedkeurings- en voorlichtingstaken. De ondernemersorganisaties stellen dat er een achterstand bij de privacytoezichthouder is waar het bedrijfsleven grote last van heeft. "Trajecten duren vaak jaren", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Reacties (5)
25-11-2021, 11:11 door Anoniem
Ik zie het alleen maar expotentieel toenemen ten behoeve van de Build back better strategieën. In goed Nederlands:'dwijlen met alle kranen open'.
#sockpuppet
25-11-2021, 15:13 door Anoniem
Veel sneller informeren? Begin eerst eens om veel sneller patches uit te rollen. Zo is Universiteit Maastricht eind 2019 gehackt via een lek waarvoor in 2017 al een beveiligingsupdate beschikbaar is gesteld. Nou valt een universiteit niet in de categorie Bedrijfsleven, maar de ervaring leert dat het daar niet veel beter is gesteld.
26-11-2021, 04:27 door Anoniem
Door Anoniem: Veel sneller informeren? Begin eerst eens om veel sneller patches uit te rollen. Zo is Universiteit Maastricht eind 2019 gehackt via een lek waarvoor in 2017 al een beveiligingsupdate beschikbaar is gesteld. Nou valt een universiteit niet in de categorie Bedrijfsleven, maar de ervaring leert dat het daar niet veel beter is gesteld.

Correct, en laten we dan beginnen bij de bron: betere producten… Ik ben en blijf voorstander van productaansprakelijkheid zoals die voor fysieke producten al heel lang geldt. De software ontwikkelaars komen veel te makkelijk weg met pruts-producten.
26-11-2021, 08:16 door Anoniem
En alle PHP en Wordpress, Magento plugin ellende?
De infrastructuur is een zeef. Voor wie houdt men dat liefst zo?
luntrus
29-11-2021, 08:56 door Anoniem
Het bedrijfsleven, met name MKB, moet niet naar de overheid kijken maar naar zichzelf. Vaak zijn de meest basale beveiligingsmaatregelen niet op orde en is er nul beveiligingsbewustzijn binnen dergelijke organisaties. Wat helpt sneller informeren over kwetsbaarheden als patching toch niet plaatsvindt? De prio voor het MKB moet liggen bij het aantrekken van mensen met kennis van informatiebeveiliging en het realiseren van een fatsoenlijk basisbeveiligingsniveau.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.