image

De Jonge: intrekken qr-code bij positieve test technisch nu niet mogelijk

maandag 29 november 2021, 10:25 door Redactie, 45 reacties

Het is op dit moment technisch niet mogelijk om de qr-code in te trekken van mensen die positief op corona zijn getest, waardoor ze hun coronabewijs kunnen blijven gebruiken om toegang tot locaties te krijgen. Dat laat demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid weten op vragen van de VVD.

VVD-Kamerlid De Vries wilde van de minister weten of hij bereid is qr-codes van positief geteste personen in te trekken. "Op dit moment is het (tijdelijk) op afstand intrekken of ongeldig maken van deze coronatoegangsbewijzen (CTB's) technisch niet mogelijk zonder afbreuk te doen aan de hoge eisen van gegevensbescherming die ik heb gesteld aan de ontwikkeling van het Nederlandse CTB (zowel digitaal in de CoronaCheck-app als ook geprint op papier)", antwoordt De Jonge.

Ontwerpkeuzes

Volgens de minister is er een afweging gemaakt in de balans tussen de bescherming van persoonsgegevens en het tegengaan van misbruik. Door deze ontwerpkeuzes bevat het coronabewijs te weinig informatie om de qr-code in te trekken, aldus De Jonge. Onlangs werd er een motie in de Tweede Kamer aangenomen waarin de regering werd verzocht om de techniek van de CoronaCheck-app aan te passen zodat mensen die zijn gevaccineerd en toch corona krijgen geen groen vinkje krijgen in hun CoronaCheck-app in de periode dat zij in isolatie moeten.

De minister zegt dat hij binnenkort met een reactie hierop zal komen, maar dat er rekening met bepaalde zaken gehouden moet worden. Zo is het niet zonder meer mogelijk om papieren bewijzen op afstand in te trekken. Ze kunnen namelijk niet worden vernietigd of ingenomen. Een mogelijke oplossing is het controleren van de geldigheid van eerder afgegeven papieren coronabewijzen.

Daarvoor zou een publiek beschikbare zwarte lijst van positief geteste mensen nodig zijn die kan worden gekoppeld aan papieren bewijzen. De huidige papieren bewijzen zijn daarvoor niet geschikt, merkt De Jonge op. "De al meer dan 600.000 per post uitgegeven papieren bewijzen en alle daarnaast door mensen zelf afgedrukte bewijzen zouden allemaal moeten worden ingetrokken (en opnieuw aangevraagd)", voegt de bewindsman toe.

Papieren coronabewijzen zouden zo moeten worden gemaakt dat ze direct aan individuele personen zijn te koppelen om de relatie te leggen tussen een positief persoon en een specifiek bewijs. Een dergelijke lijst zou weer het risico met zich meebrengen dat iedereen met een scanner-app kan vaststellen dat mensen positief zijn getest of zijn geweest. Daarbij bestaat volgens de minister het risico dat een dergelijke lijst wordt gelekt.

Bewijzen in de app zouden wellicht wel technisch kunnen worden ingetrokken. Zo zouden mensen kunnen worden verplicht om (bijvoorbeeld elke dag) met DigiD in te loggen bij de GGD om te checken dat ze niet recent positief zijn getest en dat alleen als mensen dat doen hun qr-code geldig blijft. "Ook dit brengt allerlei risico’s met zich mee. Het leidt tot hoge kosten (voor onder meer dagelijks gebruik van DigiD), overbelasting van systemen omdat dit aantal inlogpogingen niet ondersteund kan worden en sluit heel veel mensen uit (zoals de groep mensen die niet beschikt over DigiD of een Burgerservicenummer)", legt De Jonge uit.

Aanpassen CoronaCheck-app

Om te kijken of digitale qr-codes toch zijn in te trekken heeft de minister de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 om advies gevraagd. De commissie moet nu kijken hoe de CoronaCheck-app kan worden aangepast zonder afbreuk te doen aan de eisen van gegevensbescherming en privacy die bij de ontwikkeling aan de app zijn gesteld.

VVD-Kamerlid De Vries wilde weten hoe het kan dat het wel mogelijk is om qr-codes te blokkeren waarmee wordt gefraudeerd, maar dit niet kan met qr-codes van positief geteste mensen. Daarop laat de minister weten dat bij fraude qr-codes worden gedeeld en die zodoende bekend zijn. Vervolgens zijn deze bekende qr-codes in de scanner-app te blokkeren. Positief geteste mensen delen hun qr-codes niet, waardoor die niet op dezelfde manier zijn te blokkeren.

De Jonge wijst dan ook vooral op de verantwoordelijkheid van mensen om bij een eventuele besmetting rekening te houden met anderen en zich aan de op dat moment geldende richtlijnen en basisregels te houden. "Bij een positieve testuitslag (gevaccineerd of ongevaccineerd) ga je thuis in isolatie en gebruik je de qr-code niet voor toegang. Als iedereen zich aan deze afspraak houdt, zie ik geen reden om de qr-code in te trekken."

Reacties (45)
29-11-2021, 10:37 door Anoniem
Volgens mij was de QR-code erop gericht om te bevestigen dat iemand gevaccineerd was, òf hersteld.Niet om te bevestigen dat je wel of niet besmet of ziek bent. Dat zijn twee verschillende dingen, en het lijkt erop dat meneer De Vries zich daarin onvoldoende heeft verdiept. Maar zelfs iemand die hersteld is, kan weer ziek worden in de 6 maanden na herstel. Hoewel de kans erg klein is.
29-11-2021, 10:38 door Anoniem
Dat maakt een coronabewijs eigenlijk geen bewijs wat aangeeft of je corona hebt of niet, maar alleen of je gevaccineerd of een keer negatief getest bent.

Dus we zijn nog steeds even afhankelijk van het goed gedrag van de mensen om ons heen, al had ik daar eigenlijk al een beetje op gerekend.
29-11-2021, 10:44 door Eric-Jan H te D
Wat natuurlijk wel kan is:
Wanneer een QR-code is gebruikt terwijl de eigenaar ervan op de hoogte was van een positieve test, valt de administratieve sanctie van het CJIB de volgende dag op de deurmat. Het argument dat mensen zich dan vrijwillig niet meer laten testen gaat volgens mij maar ten dele op. Want waarom zouden ze zich anders überhaupt laten testen als ze al een QR-code hebben.
29-11-2021, 10:53 door Anoniem
Het probleem is met IRMA in het Nederlandse Corona Toegangs Bewijs. Stop daarmee en laat de mensen het Internationale bewijs gebruiken dat geen IRMA heeft. Probleem opgelost. De Jonge zit veel te moeilijk te doen. Ik snap zelf nauwelijks waar hij het hier over heeft.
29-11-2021, 10:56 door Wrebra
Kunnen we niet gewoon eens ophouden met dat APP-fetisjisme?
Het blijkt keer-op-keer een gedrocht wat;

- geen enkele toegevoegde waarde heeft in de bestrijding en verspreiding van het virus.
- laconiek gedrag bevorderd, waardoor de basisregels (1,5m, mondkapje, beperk sociale contacten, etc.) niet of nauwelijks meer worden nageleefd.
- een onnodige kloof veroorzaakt in de samenleving tussen wij en zij.

Het lijk me beter om eens te focussen op de bestrijding, en de beperking van de verspreiding, van het virus i.p.v. allerlei hippe APPS.

Oh, en die derde prik had natuurlijk ook allang gezet moeten zijn hé...
29-11-2021, 10:59 door Anoniem
Al die maatregelen werken "perfect". De 1,5 meter, de mondkap, en noem ze maar op. En nu weer iedereen bang gaan maken over die Zuid-Afrikaanse variant. Wanneer gaat de meerderheid een keer wakker worden? Corona is de griep. Kijk maar naar een paar jaar geleden. Toen was ook de griep heel erg aanwezig. Maar toen kwam het niet in het nieuws. Je hoorde er helemaal niks van. Ik hoorde ook van een aantal ouderen die aan de griep waren gestorven. Dat hoort helaas bij het leven. Maar nu is het zo dat ze iedereen bang hebben gemaakt en dat nu voor 2 jaar lang. Dat kan niet goed aflopen.
29-11-2021, 11:03 door Anoniem
"Kunnen we niet gewoon eens ophouden met dat APP-fetisjisme?"

Nee. Ze kunnen alles inzetten, maar dat kan helaas niet. Maar hetzelfde geldt voor de PCR-test. Die kunnen ze ook helaas niet meer annuleren. Dat is allemaal geschiedenis. Het is complete onzin natuurlijk. Dat weet iedereen.
29-11-2021, 11:04 door Anoniem
Dus er was niemand die voor of gedurende het ontwikkelproces eraan gedacht heeft dat een uitgegeven qr-code misschien ingetrokken moet kunnen worden?
29-11-2021, 11:16 door Anoniem
Door Wrebra: Kunnen we niet gewoon eens ophouden met dat APP-fetisjisme?
Het blijkt keer-op-keer een gedrocht wat;

- geen enkele toegevoegde waarde heeft in de bestrijding en verspreiding van het virus.
- laconiek gedrag bevorderd, waardoor de basisregels (1,5m, mondkapje, beperk sociale contacten, etc.) niet of nauwelijks meer worden nageleefd.
- een onnodige kloof veroorzaakt in de samenleving tussen wij en zij.

Het lijk me beter om eens te focussen op de bestrijding, en de beperking van de verspreiding, van het virus i.p.v. allerlei hippe APPS.

Oh, en die derde prik had natuurlijk ook allang gezet moeten zijn hé...

Precies! Die hele 'there's an app for that' aanpak is mislukt. De CoronaMelder werkt slecht en wordt daarom weinig gebruikt. En de CTB is een wassen neus doordat de QR code zelden correct wordt gecontroleerd.
29-11-2021, 11:31 door Reinder
Door Eric-Jan H te D: Wat natuurlijk wel kan is:
Wanneer een QR-code is gebruikt terwijl de eigenaar ervan op de hoogte was van een positieve test, valt de administratieve sanctie van het CJIB de volgende dag op de deurmat.

Hoe? Die scanner-app geeft niet door aan een of andere centrale plek dat de qr-code van meneer X zojuist is gescanned; die scanner-app werkt prima ook als de mobiel geen internetverbinding heeft. De app update zichzelf en krijgt dan een lijst met geblockte codes, maar dat is alles. Verder doet de scanner-app gewoon de QR-code scannen, en laat op het scherm de initialen en geldigheid zien die de gebruiker dan moet vergelijken met een ID-bewijs. Er is, op dit moment althans, geen enkele manier waarop een instantie kan weten wie wanneer zijn of haar qr-code gebruikt om ergens naar binnen te mogen, dus je kan er ook geen sanctie aan koppelen.
29-11-2021, 11:41 door Anoniem
Boeiende opmerking : er zijn 600.000 papieren QR codes per post aangevraagd.

Dat zijn er een stuk meer dan ik verwacht had, want ze hadden die aanvraag optie best goed verstopt, achter tig hulplijnen hoe het toch met DigiD en de App kan .
29-11-2021, 11:42 door Erik van Straten
Door Wrebra: Kunnen we niet gewoon eens ophouden met dat APP-fetisjisme?
Het blijkt keer-op-keer een gedrocht wat;

- geen enkele toegevoegde waarde heeft in de bestrijding en verspreiding van het virus.
- laconiek gedrag bevorderd, waardoor de basisregels (1,5m, mondkapje, beperk sociale contacten, etc.) niet of nauwelijks meer worden nageleefd.
- een onnodige kloof veroorzaakt in de samenleving tussen wij en zij.

Het lijk me beter om eens te focussen op de bestrijding, en de beperking van de verspreiding, van het virus i.p.v. allerlei hippe APPS.

Oh, en die derde prik had natuurlijk ook allang gezet moeten zijn hé...
100% mee eens.
29-11-2021, 11:42 door Anoniem
"Daarvoor zou een publiek beschikbare zwarte lijst van positief geteste mensen nodig zijn"
Naam ?
Adres ?
BSN ?
29-11-2021, 11:42 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 29-11-2021, 11:46
Zo is het niet zonder meer mogelijk om papieren bewijzen op afstand in te trekken.
Hij staat gewoon te liegen.

Juist de QR-codes op papier kunnen worden ingetrokken. Dat gebeurt ook al weken, momenteel 997 fixed NL QR-codes (bron: site van Joost Schellevis, tech-redacteur NOS: https://robotkots.nl/).

Het probleem zijn de app-QR-codes: het enige dat daarin (voor zover ik heb kunnen vinden) niet steeds varieert zijn de voorletter, achterletter, geboortedag en geboortemaand.
29-11-2021, 11:50 door majortom
Door Erik van Straten:
Zo is het niet zonder meer mogelijk om papieren bewijzen op afstand in te trekken.
Hij staat gewoon te liegen.

Juist de QR-codes op papier kunnen worden ingetrokken. Dat gebeurt ook al weken, momenteel 997 fixed NL QR-codes (bron: site van Joost Schellevis, tech-redacteur NOS: https://robotkots.nl/).

Het probleem zijn de app-QR-codes: het enige dat daarin niet steeds varieert zijn de voorletter, achterletter, geboortedag en geboortemaand.
Het ligt iets genuanceerder. Als het goed is wordt niet bijgehouden wie welke QR code heeft gedownload. Oftewel, ook de papieren QR code zou niet herleidbaar moeten zijn tot een persoon.

De ingetrokken QR codes betroffen QR codes waarmee vaststond dat ermee gesjoemeld werd. Op dat moment heb je de data die bij de QR code hoort (maar weet nog steeds niet van wie die oorspronkelijk is/was) en kun je op grond van die data de QR code intrekken.

Dus om het mogelijk te maken dat een QR code wordt ingetrokken na een positieve Corona test zou betekenen dat er een administratie zou moeten worden opgezet met QR codes gekoppeld aan personen. Dan zou de QR code (tijdelijk) op de revocation list kunnen komen te staan na positieve test. En die administratie heeft dan weer behoorlijke gevolgen.
29-11-2021, 11:52 door Anoniem
Site genoten,
Maak mij even wakker als iemand van de demissionaire regering, ja u leest het goed, niet liegt.
29-11-2021, 12:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-11-2021, 12:07
De Jonge: intrekken qr-code bij positieve test technisch nu niet mogelijk

Nog een reden om zo snel mogelijk 2G in te voeren. Alleen een afgeronde vaccinatie geeft dan toegang en niets anders meer. In andere landen is men al verder hiermee maar Nederland loopt weer eens achter:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5263651/vaccin-ongevaccineerden-corona-besmettingen-buitenland
29-11-2021, 12:24 door Anoniem
Door Toje Fos:
De Jonge: intrekken qr-code bij positieve test technisch nu niet mogelijk

Nog een reden om zo snel mogelijk 2G in te voeren. Alleen een afgeronde vaccinatie geeft dan toegang en niets anders meer. In andere landen is men al verder hiermee maar Nederland loopt weer eens achter:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5263651/vaccin-ongevaccineerden-corona-besmettingen-buitenland
En gelukkig lopen daar de besmettingen niet op! Wat nog meer duidelijk maakt dat het systeem niet werkt. Weg met die vrijkaarten voor het verspreiden van het virus. Gevaccineerd of ongevaccineerd zijn even goed een risico voor het verspreiden van het virus.
29-11-2021, 12:30 door majortom - Bijgewerkt: 29-11-2021, 12:31
Door Toje Fos:
De Jonge: intrekken qr-code bij positieve test technisch nu niet mogelijk

Nog een reden om zo snel mogelijk 2G in te voeren. Alleen een afgeronde vaccinatie geeft dan toegang en niets anders meer. In andere landen is men al verder hiermee maar Nederland loopt weer eens achter:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5263651/vaccin-ongevaccineerden-corona-besmettingen-buitenland
Het gaat er in het artikel juist om dat de QR code van volledig gevaccineerden die positief getest zijn (tijdelijk) ingetrokken zou moeten worden en dat dat op dit moment niet mogelijk is. Ik zie niet in wat 2G hierin bijdraagt aangezien de situatie hiervan niet anders wordt.
29-11-2021, 12:38 door Anoniem
Door Redactie: Het is op dit moment technisch niet mogelijk om de qr-code in te trekken van mensen die positief op corona zijn getest, waardoor ze hun coronabewijs kunnen blijven gebruiken om toegang tot locaties te krijgen.

Het is interessant om te zien hoe rigide beleidskeuzes omtrent privacy in het covidtijdperk zich in Nederland nu wraken.

Het in België gebruikte Covid Safe Ticket (CST), vergelijkbaar met het Nederlandse coronatoegangsbewijs, heeft namelijk wél de mogelijkheid om op naam gestelde maar frauduleuze QR-codes in te trekken, of om de QR-code tijdelijk te schorsen als iemand ondanks eerdere vaccinatie positief blijkt te testen, zo werd door DataNews gemeld:

Door DataNews: [In België wordt sinds 15 november 2021] een certificaat tijdelijk geschorst wanneer je positief test, om na elf dagen weer geldig te zijn. Zo zijn er de afgelopen elf dagen al negentigduizend certificaten geschorst. Dat kan door fraude, omwille van verlies van een certificaat, maar dus ook tijdelijk omdat je positief test.

https://datanews.knack.be/ict/nieuws/covidscan-app-toont-niet-langer-vaccintype-en-datum/article-news-1801007.html

Uit de QR-code van de in België geschorste certificaten kan een onbevoegde niet afleiden waarom het is geschorst.


Het Covid Safe Ticket zit in de CovidSafe.BE app gebouwd en kan desgewenst ook op papier worden verkregen:

https://covidsafe.be/nl/veelgestelde-vragen
29-11-2021, 12:53 door Anoniem
Door majortom:
Door Toje Fos:
De Jonge: intrekken qr-code bij positieve test technisch nu niet mogelijk

Nog een reden om zo snel mogelijk 2G in te voeren. Alleen een afgeronde vaccinatie geeft dan toegang en niets anders meer. In andere landen is men al verder hiermee maar Nederland loopt weer eens achter:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5263651/vaccin-ongevaccineerden-corona-besmettingen-buitenland
Het gaat er in het artikel juist om dat de QR code van volledig gevaccineerden die positief getest zijn (tijdelijk) ingetrokken zou moeten worden en dat dat op dit moment niet mogelijk is. Ik zie niet in wat 2G hierin bijdraagt aangezien de situatie hiervan niet anders wordt.
Juist omdat gevaccineerden ongevaccineerden besmetten. Daarom.
Eigenlijk vind ik dat dat QR bewijs een houdbaarheidsdatum moet hebben en dat je dus steeds een nieuwe moet aanvragen, zodat de positieve test roet in het eten kan gooien.
29-11-2021, 13:05 door Anoniem
Door Toje Fos:
De Jonge: intrekken qr-code bij positieve test technisch nu niet mogelijk

Nog een reden om zo snel mogelijk 2G in te voeren. Alleen een afgeronde vaccinatie geeft dan toegang en niets anders meer. In andere landen is men al verder hiermee maar Nederland loopt weer eens achter:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5263651/vaccin-ongevaccineerden-corona-besmettingen-buitenland
Defineer afgeronde vaccinatie de een of twee normale vaccinaties of ook booster prikken ?

Als booster prikken vereist zijn/worden dan zul je nooit een afgeronde vaccinatie hebben.
29-11-2021, 13:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dus er was niemand die voor of gedurende het ontwikkelproces eraan gedacht heeft dat een uitgegeven qr-code misschien ingetrokken moet kunnen worden?
Nee. En dat is logisch. Het zou alleen maar aangeven of iemand een spuitje heeft gehad (en wanneer) en of iemand hersteld is (en wanneer ziek geweest). Meer niet.
Nog een reden om zo snel mogelijk 2G in te voeren. Alleen een afgeronde vaccinatie geeft dan toegang en niets anders meer. In andere landen is men al verder hiermee maar Nederland loopt weer eens achter:
En eh... wat los je daarmee op? Diegene die een spuitje heeft gehad en vrolijk om zich heen staat te sproeien, doet dat dus nog steeds.

Stel dat je zo'n code kunt intrekken en iemand is 'kwaadwillend'... Nou, dan ga je toch niet testen? De mensen die 'goedwillend' zijn, blijven nu ook al thuis.
Per saldo: toegevoegde waarde van intrekken: 0.
29-11-2021, 14:02 door Anoniem
Toje Fos is weer eens voorstander van tandje bijzetten om te komen tot uitsluiten van ongevaccineerde en prik-beloning. Hoopte dat virulentie van een milde variant zoals Omicron ons hieruit kan loodsen. De pestepidemie nam af in de middeleeuwen, corona daar komen we maar niet vanaf. Als het maar niet over iets heel anders gaat, een dictatuur of zo?
29-11-2021, 14:13 door Anoniem
Door Anoniem: Dus er was niemand die voor of gedurende het ontwikkelproces eraan gedacht heeft dat een uitgegeven qr-code misschien ingetrokken moet kunnen worden?

Jawel, er waren ambtelijke bezwaren tegen de huidige uitvoering, waarin de privacy eisen zwaarder wogen dan de volksgezondheid, maar het demissionaire kabinet-Rutte wilde er niet aan. Er werd voor de consquenties gewaarschuwd:

Door NRC: Als een gevaccineerde of van Covid-19 herstelde persoon eenmaal het groene vinkje in de CoronaCheck-app heeft, kan dat niet automatisch ingetrokken worden als hij of zij positief test. Die persoon kan dan gewoon toegang krijgen tot volle cafés of drukke sporthallen.

De coronapas moest er komen, volgens strenge eisen — nu worden de praktische gevolgen daarvan zichtbaar
door Rik Wassens, 7 november 2021

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/07/privacy-en-veiligheid-gaan-bij-de-coronapas-voor-absolute-controle-a4064638


In het Belgische coronatoegangsbewijs, het Covid Safe Ticket (CST), wordt van iedere gevaccineerde wel op een versleutelde lijst bijgehouden of iemand onlangs positief testte. In dat geval kan het CST tijdelijk worden geschorst.
29-11-2021, 14:29 door Anoniem
Door Anoniem: "Daarvoor zou een publiek beschikbare zwarte lijst van positief geteste mensen nodig zijn"
Naam ?
Adres ?
BSN ?

Alleen de ongeldige QR codes.
het is niet interessanet wie daar mee ornd loopt. Alleen dat de code niet meer geldig is.
29-11-2021, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Als booster prikken vereist zijn/worden dan zul je nooit een afgeronde vaccinatie hebben.

Wel als iedereen is gevaccineerd en een booster heeft gekregen. Hoe lang de crisis duurt, is dus aan de bevolking.
29-11-2021, 14:33 door Anoniem
Door Eric-Jan H te D: Wat natuurlijk wel kan is:
Wanneer een QR-code is gebruikt terwijl de eigenaar ervan op de hoogte was van een positieve test, valt de administratieve sanctie van het CJIB de volgende dag op de deurmat. Het argument dat mensen zich dan vrijwillig niet meer laten testen gaat volgens mij maar ten dele op. Want waarom zouden ze zich anders überhaupt laten testen als ze al een QR-code hebben.
Wel een heftig privacy issue. Immers hoe weet je dat de QR code dan gebruikt is? Dat betekend dat dit geregistreerd moet worden

Door Wrebra: Kunnen we niet gewoon eens ophouden met dat APP-fetisjisme?
Het blijkt keer-op-keer een gedrocht wat;

- geen enkele toegevoegde waarde heeft in de bestrijding en verspreiding van het virus.
- laconiek gedrag bevorderd, waardoor de basisregels (1,5m, mondkapje, beperk sociale contacten, etc.) niet of nauwelijks meer worden nageleefd.
- een onnodige kloof veroorzaakt in de samenleving tussen wij en zij.

Het lijk me beter om eens te focussen op de bestrijding, en de beperking van de verspreiding, van het virus i.p.v. allerlei hippe APPS.

Oh, en die derde prik had natuurlijk ook allang gezet moeten zijn hé...
Omdat de QR Code wel kan werken, indien het aantal besmettingen laag is./ Dan is dit een goed alternatief, en men moet vooruit kijken.
29-11-2021, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als booster prikken vereist zijn/worden dan zul je nooit een afgeronde vaccinatie hebben.

Wel als iedereen is gevaccineerd en een booster heeft gekregen. Hoe lang de crisis duurt, is dus aan de bevolking.
En de tweede en de derde en de vierde booster prik ect ?

2025 :

Je wordt gescand aan de ingang van de supermarkt.

Sorry meneer volgens de scan heeft u uw 6e booster nog niet gehad wij kunnen u geen toegang tot deze supermarkt verlenen.
29-11-2021, 15:58 door Anoniem
Het blijft steeds gekker worden, de enige reden dat er nog zorg problemen zijn is omdat men structureel weigert iedereen te vaccineren maar ondertussen hebben ze er geen problemen mee de rechtstaat op te doeken en disproportionele maatregelen door te drukken waar normale mensen steeds meer last van hebben.

Deze ziekte zal endemisch worden en besmetting is simpelweg niet zo relevant meer zolang de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en stopt met luisteren naar antroposofen en (reli-)gekkies, ik voel me als gevaccineerde die niets met het 2g-fascisme heeft inmiddels een tweederangs burger.

Ik test me in ieder geval niet meer, ik mag toch nergens meer naar toe vanwege de tweedeling en het slappe beleid en ik vrees dat deze wappies (lees: kabinet + partijen die dit beleid steunen) dit nog wel even gaan volhouden zolang ze de corona crisis en opgeklopte paniek kunnen blijven gebruiken om demissionair door te regeren: ze gaan over lijken om aan de macht te blijven en ik snap niet dat een meerderheid dit prima vind.
29-11-2021, 16:48 door Anoniem
Micromanagement. Volgens mij moet een minister zich met andere zaken bezig houden. En zaken delegeren.
29-11-2021, 17:40 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 29-11-2021, 17:42
Door majortom:
Door Erik van Straten:
Zo is het niet zonder meer mogelijk om papieren bewijzen op afstand in te trekken.
Hij staat gewoon te liegen.

Juist de QR-codes op papier kunnen worden ingetrokken. Dat gebeurt ook al weken, momenteel 997 fixed NL QR-codes (bron: site van Joost Schellevis, tech-redacteur NOS: https://robotkots.nl/).

Het probleem zijn de app-QR-codes: het enige dat daarin niet steeds varieert zijn de voorletter, achterletter, geboortedag en geboortemaand.
Het ligt iets genuanceerder. Als het goed is wordt niet bijgehouden wie welke QR code heeft gedownload. Oftewel, ook de papieren QR code zou niet herleidbaar moeten zijn tot een persoon.

De ingetrokken QR codes betroffen QR codes waarmee vaststond dat ermee gesjoemeld werd. Op dat moment heb je de data die bij de QR code hoort (maar weet nog steeds niet van wie die oorspronkelijk is/was) en kun je op grond van die data de QR code intrekken.

Dus om het mogelijk te maken dat een QR code wordt ingetrokken na een positieve Corona test zou betekenen dat er een administratie zou moeten worden opgezet met QR codes gekoppeld aan personen. Dan zou de QR code (tijdelijk) op de revocation list kunnen komen te staan na positieve test. En die administratie heeft dan weer behoorlijke gevolgen.
Het kunnen intrekken van statische (printbare) QR-codes kan best privacy-vriendelijk.

Als de uitgiftesite achter coronacheck.nl bij het uitgeven van elke QR-code een record bewaart met daarin:
1) een hash van de digitale handtekening;
2) een volgnummer, een uniek random nummer of een hash van de hierbovengenoemde hash.

Tijdens de aanvraag wordt item 2 teruggestuurd naar het RIVM die dat item (per QR-code aanvraag één) opslaat bij het vaccinatierecord van de betreffende persoon.

Zodra de betreffende persoon positief getest wordt, stuurt het RIVM alle items 2 van die persoon naar coronacheck.nl. Die zoekt elk item 2 op in hun database, en voegt van elk gevonden record item 1 toe aan de bestaande blocklist.

Reagerend op de app-fans op deze site: naast dat deze QR-codes (en CoronaMelder) hebben bewezen de epidemie niet of verwaarloosbaar te kunnen afremmen, terwijl de averechtse effecten van CoronaMelder en QR-codes zijn en worden genegeerd ("ik heb een QR-code dus ik mag alles") en de QR-codes tot een afschuwlijke polatisatie leiden, is er duidelijk totaal niet nagedacht over misbruik en de mogelijkheid om QR-codes in te trekken. Noch over het feit dat identiteitsbewijzen nauwelijks worden gecontroleerd en dat er simpelweg te weinig handhavers zijn om toe te zien op het gebrek aan controle.

Daarbij komt dat vaccinatie de transmissie van de Deltavariant met ongeveer 40% vermindert. Bron: de directeur-generaal van de WHO, o.a. te vinden in https://www.france24.com/en/live-news/20211124-vaccines-reduce-covid-transmission-by-40-who (volgens https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00648-4/fulltext zelfs minder dan 40%). In datzelfde artikel waarschuwt Tedros ervoor dat ook gevaccineerden zich aan de basismaatregelen moeten houden. Oftewel, met een QR-code ben je helemaal niet veilig (QR-codes zijn -aangetoond- geen alternatief voor maatregelen zoals afstand houden). Kap met die onzinnige en polariserende geldverspilling.

Vaccineren doe je in de eerste plaats voor jezelf: jongeren voorkomen daarmee ernstige symptomen en mogelijke "long covid", vanaf een jaar of 40 is vaccinatie essentieel om de zorg niet over te belasten (en natuurlijk ook meer in eigen belang). Dat de transmissie afneemt is meegenomen, maar dat effect is beperkt. Om te voorkomen dat gevaccineerden, bij wie het vaccin niet goed (meer) werkt, de zorg overbelasten, blijft het nodig dat de besmettingscijfers laag blijven. Dat is ook nodig om het risico op gevaarlijker nieuwe varianten te verkleinen.
29-11-2021, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als booster prikken vereist zijn/worden dan zul je nooit een afgeronde vaccinatie hebben.

Wel als iedereen is gevaccineerd en een booster heeft gekregen. Hoe lang de crisis duurt, is dus aan de bevolking.
En de tweede en de derde en de vierde booster prik ect ?

Net als de bestaande jaarlijkse oproep voor de grieppriep, zoals thans verkrijgbaar bij de huisarts, voor 60 jaar en ouder, mensen een immuunstoornis, getranspanteerden, suikerpatiënten en anderen met ander onderliggend lijden of zwaar overgewicht (~1/3de van de bevolking). De beide vaccins kunnen in de toekomst worden gecombineerd in 1 prik :-)

https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik

Het is eigen keuze of je als niet-gevaccineerde met de natuurlijke selectie mee wilt doen. De griep kan ook gemeen zijn.
29-11-2021, 18:43 door Anoniem
Door Anoniem: Al die maatregelen werken "perfect". De 1,5 meter, de mondkap, en noem ze maar op. En nu weer iedereen bang gaan maken over die Zuid-Afrikaanse variant. Wanneer gaat de meerderheid een keer wakker worden? Corona is de griep. Kijk maar naar een paar jaar geleden. Toen was ook de griep heel erg aanwezig. Maar toen kwam het niet in het nieuws. Je hoorde er helemaal niks van. Ik hoorde ook van een aantal ouderen die aan de griep waren gestorven. Dat hoort helaas bij het leven. Maar nu is het zo dat ze iedereen bang hebben gemaakt en dat nu voor 2 jaar lang. Dat kan niet goed aflopen.

Voorlopig heb ik meer vertrouwen in mensen die er voor gestudeerd hebben dan een anoniempje op een security forum of door een dansleraar.
29-11-2021, 19:04 door Anoniem
Door Toje Fos:
De Jonge: intrekken qr-code bij positieve test technisch nu niet mogelijk

Nog een reden om zo snel mogelijk 2G in te voeren. Alleen een afgeronde vaccinatie geeft dan toegang en niets anders meer. In andere landen is men al verder hiermee maar Nederland loopt weer eens achter:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5263651/vaccin-ongevaccineerden-corona-besmettingen-buitenland

En als 2G niet werkt, wat het niet doet, wat denk je dat er daarna dan gebeurt? Dan mag je je fijn iedere dag laten testen als je naar buiten wilt.
Voor sluwe vos natuurlijk geen probleem want die vindt het heerlijk om lekker alleen binnen te zitten en de hele dag tv te kijken terwijl de vrijheid en privacy van iedereen is stukgemaakt.
Houd nou toch eens op met dat blindstaren door je vaccinatie-bias. Die prikken werken niet voldoende om enkel daarmee de pandemie te beëindigen.
Enkel natuurlijke immuniteit werkt. Daarom dus 1G: alleen de jonge mensen die op eigen kracht hersteld zijn mogen nog deel uitmaken van de samenleving. De rest zoekt het maar uit en mag emigreren naar Spanje om daar van hun pensioen te genieten.
29-11-2021, 19:46 door Anoniem
Door Erik van Straten: Daarbij komt dat vaccinatie de transmissie van de Deltavariant met ongeveer 40% vermindert.

De thans toegelaten vaccins werken uitstekend tegen infectie en opname in het ziekenhuis, maar deze eerste generatie van vaccins waren nog gericht tegen het fenotype van het oorspronkelijke in China ontdekte 'wildtype' van het virus. De toekomstige boosters, van de tweede generatie en latere, zullen steeds beter op maat worden gemaakt. Niet alleen tegen de thans rondgaande Indiase 'delta' (en de Zuid-Afrikaanse 'omikron'), maar ook latere varianten.

De verwachting is dat die toekomstige boosters de kans op transmissie nog veel sterker zullen onderdrukken -- met dank aan de bio-informatica en artificiële intelligentie. Uiteindelijk zal het er op neer komen dat men, als oudere of kwetsbare persoon, bij de huisarts jaarlijks gewoon een gecombineerde "griepprik" kan krijgen, met daarin een mix tegen de meest waarschijnlijke / schadelijke virusvarianten, voor het daarop volgende griep- en coronaseizoen. Under investigation.

https://en.wikipedia.org/wiki/Variants_of_SARS-CoV-2
29-11-2021, 20:54 door Anoniem
Deze discussie gaat voorbij aan het feit dat als je eenmaal een groen vinkje hebt je er heel gemakkelijk voor kunt kiezen om je niet te laten testen, zodat je het risico niet loopt dat je qr-code op rood gaat. Zie ook de talloze "covid parties" waarbij mensen maximaal inzetten om besmet te geraken, zodat zij een genezingsverklaring kunnen scoren (met andere woorden: totaal geen behoefte aan een extra spuit). Eenmaal verkregen gaan die mensen zich echt niet laten testen. Teveel gedoe, en kost tijd/geld. Evenzo de groen gevinkten die snotterend, niezend en hoestend overal binnenstappen, want zij zijn beschermd en hebben "hun verantwoording" reeds genomen.

En voor hen die sowieso geen groen vinkje krijgen (uitgeschreven bij de RIVM, medisch onprikbaren, ongedocumenteerden, spuitweigeraars) geldt dat zij een uiterst beperkt sociaal leven hebben, of alternatieven daarop die buiten de gereguleerde locaties vallen.
Dat is de groep die zich nooit of amper laten testen, simpelweg omdat zij al toegang hebben tot die faciliteiten die ze nodig hebben (genoeg gemeenschappen waar het gros van de winkels enzovoorts niet controleert, en waar de handhavers wel drie keer nadenken voordat ze daar echt gaan handhaven). Maar ook de groep die zich keurig netjes aan de maatregelen houdt en zich min of meer afgezonderd hebben van de sociale maatschappij (in theorie zo'n 15% van de mensen die niet meer volledig bijdragen aan de omzet van menig bedrijf; bedrijven die tegenwoordig na 17:00 uur op slot moeten, dus nog meer omzetderving).

Samengevat, de qr-code is een uiterst kostbare (op meerdere vlakken) papieren tijger, die enkel aangeeft dat je, volgens de computersystemen van de overheid (dus ook in geval van fraude), volledig gevaccineerd bent en geregistreerd bent. Of je daadwerkelijk besmettelijk bent wordt enkel bepaald door, 1, of je recent getest bent, en, 2, de uitslag daarvan daadwerkelijk correct is (want er is een verschil tussen positief getest zijn en daadwerkelijk besmettelijk zijn; tot aan 8 weken toe na daadwerkelijk besmet te zijn geweest, en inmiddels genezen, is de kans groot dat je nog steeds positief test).

Overgaan op 1G kan echter niet, want dat kunnen de systemen niet aan, die capaciteit ontbreekt simpelweg. Zoals bij wel meer volksgezondheid gerelateerde capaciteit en bijbehorende budgetten die op de juiste, positief verschil makende, facetten worden gericht. Dankzij, met name, de zorgverzekeraars en politiek.

Serologische testuitslagen worden nog steeds niet geaccepteerd. Waar gaat het nu werkelijk om? Het aantal ingezetenen die met succes het virus kunnen bedwingen, of het aantal geregistreerde geprikten?

Realisme stelt derhalve dat er niet meer dan gerommel in de marge kan worden bereikt onder het huidige bewind, tegen oplopende lasten, en op teveel terreinen zijn de lange termijn gevolgen niet bekend noch onderkend (behelst meer dan enkel natuurlijke groepsimmuniteit tegen een virus, bijvoorbeeld ook sociale cohesie, vertrouwen in gezag en wetenschap, enzovoorts, is dalende), dus een Great Reset van de huidige wijze van bestuur is aan te raden. Want blijven voortmodderen op reeds gelopen paden is niet het antwoord, en zeker niet de oplossing (zie ook andere landen waar wel grandioze successen zijn geboekt, die hebben het heel anders aangepakt).
29-11-2021, 21:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als booster prikken vereist zijn/worden dan zul je nooit een afgeronde vaccinatie hebben.

Wel als iedereen is gevaccineerd en een booster heeft gekregen. Hoe lang de crisis duurt, is dus aan de bevolking.

En de snelheid waarmee het kabinet dit regelt en de GGD deze kan zetten.
In al hun optimisme hebben ze dat even vergeten en alles alweer afgebouwd.
Zo zijn 40ers pas ergens in (of na) februari aan de beurt voor hun booster shot.

Ik mis een duidelijke consequente strategie bij dit kabinet.
Een half jaar na de vaccinaties hadden de eerste boosters shots alweer gezet kunnen worden.

Vaccinaties zijn niet de heillige graal. Net zoals de q-code dat ook niet is.
Dat zal altijd een combinatie van maatregelen moeten zijn. (bv ook 1,5 meter en mondkapjes om besmettingen te beperken)
Wonderen bestaan niet. We zullen het echt met zijn allen zelf moeten doen.

En zolang de capaciteit op de ICs niet structureel uitgebreid wordt, blijft de overbelasting van de zorg een hindernis. Met lockdowns tot gevolg.
Hoe vaak kunnen de zorg en de bedrijven dit jojo-beleid van het kabinet nog trekken?
Er wordt niet geregeerd, maar gereageerd.
29-11-2021, 23:13 door Erik van Straten
[off topic]
Door Anoniem: De verwachting is dat die toekomstige boosters de kans op transmissie nog veel sterker zullen onderdrukken
Bron?

Zonder wetenschappelijke basis is dit wishfull thinking. Bovendien lijken nieuwe SARS-Cov-2 varianten steeds sneller te worden, d.w.z. zij weten zich sneller te vermenigvuldigen nadat de patiënt besmet is geraakt.

Hoewel vaccinatie in een deel van de gevallen lijkt te helpen voorkómen dat je besmet raakt, is er kennelijk een andere component die ervoor zorgt dat het imuunsysteem minder traag ingrijpt. Uit https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00648-4/fulltext (accolades met cijfers toegevoegd door mij als verwijzing naar mijn tekst eronder):
Findings
{4} The SAR in household contacts exposed to the delta variant was 25% (95% CI 18–33) for fully vaccinated individuals compared with 38% (24–53) in unvaccinated individuals.
[...]
{3} SAR among household contacts exposed to fully vaccinated index cases was similar to household contacts exposed to unvaccinated index cases (25% [95% CI 15–35] for vaccinated vs 23% [15–31] for unvaccinated).
[...]

Interpretation
{5} Vaccination reduces the risk of delta variant infection and {1} accelerates viral clearance.
Nonetheless, {2} fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts.
[...]
Oftewel, uit dit onderzoek bij besmettingen in thuissituaties (landurige contacten over meerdere dagen) blijkt:

{1} Bij gevaccineerden duurt de besmettelijkheid minder lang dan bij ongevaccineerden (vermoedelijk -mijn interpretatie als leek op dit gebied- heeft het imuunsysteem bij besmet geraakte gevaccineerden minder tijd nodig om in te grijpen). De kans dat anderen besmet raken tijdens kortdurende contacten (zoals een uurtje ernaast in de trein) zal daardoor gemiddeld kleiner zijn.

{2} De piek van de besmettelijkheid is even hoog bij besmette gevaccineerden en ongevaccineerden. Bij langdurige contacten (huishouden, werksituatie, school) zal de kans op besmetting het grootst zijn.

{3} Door {2} maakt het voor huisgenoten en andere langdurige contacten nauwelijks uit of de besmette persoon gevaccineerd is of niet.

{4} De kans dat een gevaccineerde huisgenoot besmet raakt (door een besmette huisgenoot, ongeacht of deze gevaccineerd is of niet) is ca. 25%, voor een ongevaccineerde huisgenoot is dit ca. 38%.

{5} De transmissie in huishoudens is dus ca. 100% - 100% * 25/38 = ca. 34% lager bij gevaccineerden. Buiten huishoudens kunnen contacten korter duren en zal de reductie in transmissie wat hoger zijn, wellicht komt daardoor het gemiddelde uit op de ca. 40% die de directeur van de WHO noemde voor de Delta variant.

Overigens zijn er nu al alternatieven voor theoretische toekomstige vaccins die in meer gevallen voorkómen dat je besmet raakt (namelijk afstand houden, mondkapje dragen, handen wassen en ventileren).

[/off topic]
30-11-2021, 06:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-11-2021, 06:45
Door Anoniem: ... Defineer afgeronde vaccinatie de een of twee normale vaccinaties of ook booster prikken ?

Als booster prikken vereist zijn/worden dan zul je nooit een afgeronde vaccinatie hebben.

Nou en? Griepprik is ook elk jaar. Verder lees over de vervelende gevolgen van een lage vaccinatiegraad:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/omikron-variant-direct-gevolg-van-lage-vaccinatiegraad-in-armere-landen-koekje-van-eigen-deeg-voor-europa/

(Delta-variant uit Indië; Omikronvariant uit Zuid-Afrika; uit welk land met een lage vaccinatiegraad komt de volgende variant?)

@Erik van Straten t.g.v. delta-variant met verminderde effectiviteit vaccins daartegen.
30-11-2021, 09:40 door Anoniem
Ik wens alle liefhebbers van deze binnen walsende medische dictatuur met achtervolgend de technocratische / corpocratische dictatuur veel succes met hun 75e+ booster en social credit paspoort mochten ze dan nog niet zijn bezweken van één van de vele ernstige aandoeningen.

Omicron = Moronic - Het is een variant die veel minder ziekmakend is want elke mutatie is een afzwakking van de originele stam. Dit was voor Delta idem. De reden dat de variant uit Zuid Afrika wordt gebruikt als de volgende zeer ernstige variant is om wederom de angstmolen aan te zwengelen mensen bereid te krijgen voor de booster, de belachelijke maatregelen en om hun jonge kinderen straks te laten inspuiten(een zeer ernstig misdrijf in mijn optiek). Tevens is het economische pressie op Zuid Afrika gezien zei op 24-11 hebben aangegeven geen nieuwe J&J leveringen meer te willen ontvangen. Als een land niet meer mee wil doen dan worden zij economisch uitgesloten(geen vluchten meer verscherping van alle zaken afkomstig uit en naar etc.)

Maar blijf lekker door kibbelen over de details van deze totale waanzin en wie zijn gehoorzaamheidsspuitje en code wel en niet heeft gehaald... Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.
30-11-2021, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wens alle liefhebbers van deze binnen walsende medische dictatuur met achtervolgend de technocratische / corpocratische dictatuur veel succes met hun 75e+ booster en social credit paspoort mochten ze dan nog niet zijn bezweken van één van de vele ernstige aandoeningen.
[...]
Maar blijf lekker door kibbelen over de details van deze totale waanzin en wie zijn gehoorzaamheidsspuitje en code wel en niet heeft gehaald... Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.


Hmm. Ik ben nieuwsgierig hoe ver de poster deze gedachtenkronkel doordacht heeft.

Dus..., en.....

Ik maak op dat je hier niet aan mee wilt doen. Jou goed recht.
Maar dat niet meedoen kan/zal ooit consequenties gaan hebben. Misschien zelfs wel dwang.
In ieder geval is dat jouw eigen verwachting:
"medische dictatuur", "technocratische / corpocratische dictatuur", en "social credit paspoort".

Dus hoe ga je dan overleven, als je uit die toekomstige (dictatoriale) maatschappij (met social credits) buitengesloten bent?
Wat is jouw overlevingsplan?
Weke skillset heb je hiervoor?

Ontkennen is leuk. Doemscenario's schetsen ook. Het geeft afleiding in spannende tijden. :-).
De werkelijkheid is helaas stukken saaier.


PS.
Mutaties kun je niet voorspellen. daarom zijn het mutaties.
Een mutatie hoeft dan ook niet altijd een zwakkere variant te zijn. De Omicron variant is bv besmettelijker ipv dodelijker.
Een andere toekomstige variant (Omega) zou bv wel weer eens veel dodelijker kunnen zijn (en om door te breken, besmettelijk).
Zo kan er ook een griep variant ontstaan die dodelijker én besmettelijker is dan de normale vararianten. bv de spaanse griep epidemie.
30-11-2021, 13:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-11-2021, 13:46
[Verwijderd door moderator]
01-12-2021, 07:38 door Anoniem
Alle ongevaccineerden in een quarantaine container stoppen?
De minister weet waar ze wonen. Dreiging, dwang, totalitarisme.
Wanneer worden we wakker, na de hoeveelste booster?
Dank aan alle gelovigen in de Endsieg der Elite. Zij mij maakten de tweedeling mogelijk.
01-12-2021, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: Dus er was niemand die voor of gedurende het ontwikkelproces eraan gedacht heeft dat een uitgegeven qr-code misschien ingetrokken moet kunnen worden?

Vast wel, maar we willen geen centrale database. Dan kan dat dus niet en dat is een gunstige insteek.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.