image

Interpol traint honderden politieagenten om stalkerware te detecteren

maandag 29 november 2021, 12:39 door Redactie, 4 reacties

Interpol heeft onlangs honderden agenten getraind om stalkerware bij slachtoffers van huiselijk geweld te kunnen detecteren. Stalkerware is de benaming voor commercieel verkrijgbare software waarmee smartphone- en computergebruikers zijn te bespioneren.

De software wordt zonder medeweten van het slachtoffer op zijn of haar telefoon of computer geïnstalleerd en geeft de gebruiker onder andere toegang tot ontvangen en verstuurde berichten, locatie, foto's en andere data van het slachtoffer. Een kenmerk van stalkerware is dat het de nodige moeite doet om niet te worden opgemerkt.

De software wordt onder andere gebruikt door stalkers, ex-partners en echtgenoten die zich aan huiselijk geweld schuldig maken, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De EFF lanceerde twee jaar geleden samen met antivirusbedrijven Avira, G Data, Kaspersky, Malwarebytes en NortonLifeLock de Coalition Against Stalkerware. Het aantal deelnemers aan de coalitie is dit jaar de veertig gepasseerd. Onder andere Interpol, de Franse gendarmerie en het Tor Project besloten zich aan te sluiten.

Kaspersky detecteerde vorig jaar op zo'n 54.000 smartphones stalkerware. Van januari tot oktober dit jaar werden 28.000 besmette telefoons waargenomen. Het werkelijke aantal infecties ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat dit alleen de cijfers van Kaspersky zijn. Om ervoor te zorgen dat politieagenten weten wat stalkerware is en hoe ze dit kunnen herkennen werden onlangs ruim tweehonderd politieagenten door Interpol getraind. Ook lanceerde Kaspersky de gratis opensourcetool TinyCheck, waarmee toestellen op stalkerware zijn te controleren.

"Twee jaar geleden wist het publiek en politie weinig van de dreiging van stalkerware", zegt David Ruiz van Malwarebytes. Volgens Ruiz heeft de coalitie een belangrijke rol gespeeld bij het vergroten van het bewustzijn over stalkerware. Het zijn echter niet alleen smartphones waar stalkers zich op richten, aldus de EFF. "Het Internet of Things wordt steeds vaker gebruikt voor intimidatie en controle in relaties met huiselijk geweld."

Volgens Eva Galperin van de EFF en medeoprichter van de coalitie is stalkerware slechts onderdeel van een compleet technisch ecosysteem dat misbruik mogelijk maakt. "Maar is het één van de meest angstaanjagende tools en maakt slachtoffers met name kwetsbaar voor fysiek stalken, onderdrukking en escalerend geweld."

Reacties (4)
23-02-2022, 17:20 door Anoniem
Stalkerware op Androidtelefoons niet altijd opgemerkt door virusscanner
woensdag 5 mei 2021, 12:30 door Redactie

https://www.security.nl/posting/702231/Stalkerware+op+Androidtelefoons+niet+altijd+opgemerkt+door+virusscanner


TechCrunch ontdekte negen identieke stalkerware-apps genaamd Copy9, MxSpy, TheTruthSpy, iSpyoo, SecondClone, TheSpyApp, ExactSpy, FoneTracker en GuestSpy die van dezelfde infrastructuur gebruikmaken.

Android-stalkerware lekt data 400.000 telefoons via IDOR-kwetsbaarheid
woensdag 23 februari 2022, 14:16 door Redactie

https://www.security.nl/posting/744409/Android-stalkerware+lekt+data+400_000+telefoons+via+IDOR-kwetsbaarheid
05-07-2022, 15:44 door Anoniem
TinyCheck controleert smartphones via Raspberry Pi op stalkerware
dinsdag 5 juli 2022, 15:24 door Redactie

https://www.security.nl/posting/759670/TinyCheck+controleert+smartphones+via+Raspberry+Pi+op+stalkerware
27-08-2022, 11:40 door Anoniem
TechCrunch lanceert IMEI-checktool voor detectie van Android-stalkerware
zaterdag 27 augustus 2022, 08:09 door Redactie

https://www.security.nl/posting/765928/TechCrunch+lanceert+IMEI-checktool+voor+detectie+van+Android-stalkerware
16-08-2023, 15:38 door Anoniem
EFF: fabrikanten bluetooth-trackers moeten informatie over gebruikers opslaan
woensdag 16 augustus 2023, 11:49 door Redactie

https://www.security.nl/posting/806987/EFF%3A+fabrikanten+bluetooth-trackers+moeten+informatie+over+gebruikers+opslaan

Vorige maand kwam de Internet Engineering Task Force (IETF) bijeen om te praten over een voorstel voor de Detection of Unwanted Location Trackers (DULT). Dit zou dan een standaard kunnen worden die fabrikanten kunnen toepassen om hun trackers te laten detecteren of die via een smartphone op te sporen.

De EFF is blij met de ontwikkeling, maar [...] "Het is onmogelijk om een anti-diefstalapparaat te maken dat de dief niet waarschuwt dat hij wordt gevolgd, zonder dat het ook een perfecte tool voor stalking is."
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.