image

CU wil opheldering over schending privacyrechten kinderen door social media

dinsdag 30 november 2021, 14:57 door Redactie, 1 reacties

De ChristenUnie wil opheldering van demissionair ministers Blok van Economische Zaken en Dekker voor Rechtsbescherming over het bericht van de Consumentenbond dat social media ongeschikt is voor kinderen en hun privacyrechten door dergelijke platformen worden geschonden.

De Consumentenbond onderzocht acht social media-apps en concludeerde dat de platforms te weinig rekening houden met de kwetsbaarheid van kinderen, de privacy schenden en te weinig kindvriendelijke instellingen hebben. Aanleiding voor CU-Kamerlid Ceder om vragen te stellen. "Wat vindt u er van dat Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok en YouTube kinderen reclame tonen op basis van hun persoonlijke kenmerken?", zo wil hij van de bewindslieden weten.

"Maakt u zich grote zorgen dat kinderen op sommigen sociale media niet de klant maar het product zijn, waaraan door advertenties geld wordt verdiend?", vraagt Ceder verder. De ministers moeten ook duidelijk maken of ze het eens met de stelling zijn dat de overheid ook een verantwoordelijkheid heeft voor de bescherming van kinderen in het digitale domein en hoe deze verantwoordelijk er uit zou moeten zien.

Ceder wil daarnaast dat de Europese Digital Services Act, die moeten zorgen voor een betere positie van internetgebruikers én regels voor de grootste online platforms, harde en afdwingbare voorwaarden bevat om de privacy van socialmediagebruikers, en dan met name van kinderen, te verbeteren.

Het gaat onder andere om privacy-by-design, een verbod op het bijhouden van advertentieprofielen, contentprofielen, locatie, like-, klik-, kijk- en zoekgedrag van minderjarigen, een verbod op het delen en verhandelen van data van minderjarigen, mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, eenvoudige opzegging van accounts en begrijpelijke, eerlijke en volledige privacyverklaringen in het Nederlands. De ministers hebben drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (1)
01-12-2021, 08:40 door Anoniem
Leuke vragen en terechte bezorgdheid. Maar aangezien ouders niet ingrijpen wanneer 13-minners een account bij Facebook aanmaken met een vervalste geboortedatum, totaal onhanteerbaar. Of willen ze via die weg een Internet-ID afdwingen, zodat ze kunnen zorgen dat mensen niet alles meer ongecontroleerd kunnen doen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.