image

Vijf jaar cel voor het leveren van hostingdiensten aan cybercriminelen

donderdag 2 december 2021, 09:21 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaanse rechter heeft een 34-jarige Russische man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het leveren van hostingdiensten aan cybercriminelen. Volgens de aanklacht was de man oprichter van een hostingprovider die ip-adressen, servers en domeinen aan cybercriminelen verhuurde die daarmee botnets aanstuurden en malware verspreidden waarmee bankgegevens werden buitgemaakt.

Verschillende zeer beruchte en veelgebruikte malware-exemplaren, waaronder Zeus, SpyEye en Citadel, werden bij de hostingprovider gehost. Ook de Blackhole-exploitkit, die internetgebruikers jarenlang via drive-by downloads met malware infecteerde, draaide op de infrastructuur van de organisatie. Volgens de aanklager hebben de verdachten jarenlang criminelen gefaciliteerd wat resulteerde in miljoenen dollars schade voor slachtoffers.

De man hielp klanten ook bij het omzeilen van blocklists en detectie door opsporingsdiensten. Zodra ip-adressen of andere systemen werden geblokkeerd werd de betreffende content naar nieuwe servers en ip-adressen overgezet, waardoor de cybercriminelen met hun activiteiten konden blijven doorgaan. De hostingprovider leverde de hostingdiensten van 2009 tot en met 2015.

In zijn rol als leider van de hostingorganisatie hield de Russische man zich bezig met het adverteren van hostingdiensten op fora voor cybercriminelen, bepaalde hij het prijsbeleid, onderhandelde met klanten, verzorgde de personeelswerving en hield toezicht op het werk van systeembeheerders en andere medewerkers. Ook liet hij medewerkers weten hoe ze met abusemeldingen moesten omgaan en hoe getroffen klanten naar andere ip-adressen en domeinen konden worden overgezet. Twee medewerkers van de Russische man werden eerder al tot gevangenisstraffen van respectievelijk twee en vier jaar veroordeeld.

Reacties (1)
02-12-2021, 17:49 door Briolet
Ik mis de link naar het vorige artikel over dezelfde groep mensen:

https://www.security.nl/posting/726660/Jarenlange+celstraffen+voor+duo+dat+hosting+aan+cybercriminelen+leverde

3 van de 4 betrokkenen zijn nu veroordeeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.