image

25.000 mensen sluiten zich aan bij massaclaim over datalek GGD

dinsdag 7 december 2021, 16:26 door Redactie, 7 reacties

In nog geen twee dagen tijd hebben 25.000 mensen zich aangesloten bij de massaclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid over het datalek bij de GGD. Dat laat stichting ICAM, dat de rechtszaak is gestart, tegenover Security.NL weten. De stichting heeft nog geen reactie van het ministerie ontvangen, aldus een woordvoerder.

Eerder dit jaar bleek dat callcentermedewerkers van de GGD toegang hadden tot de privégegevens van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Deze data werd via Telegram te koop aangeboden. Uiteindelijk werden zeven GGD-medewerkers aangehouden, waarvan er inmiddels twee zijn veroordeeld. Volgens de stichting heeft het ministerie van Volksgezondheid een onaanvaardbaar risico genomen met de persoonsgegevens van miljoenen mensen.

Het wil daarom een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en gestolen konden worden. Tevens eist ze 1500 voor iedereen waarvan bewijs is dat gegevens zijn gestolen. De komende maanden kunnen mensen zich via datalek-ggd.nl aanmelden voor de claim en zich zonder kosten inschrijven.

De rechtszaak wordt gefinancierd door Liesker Procesfinanciering dat twintig procent van de schadevergoeding krijgt die stichting ICAM voor gedupeerden weet te innen. Het kan nog even duren voordat er een uitspraak in de zaak komt. "Collectieve acties zijn groot en complex en duren lang: al snel ergens tussen 18 maanden en drie jaar. Daarna kan er ook nog een hoger beroep volgen", zo laat de stichting op de eigen website weten.

Reacties (7)
07-12-2021, 16:45 door Anoniem
Ik hoop dat deze zaak geen kans van slagen heeft. Ten eerste dokken we met onze belastingcenten voor mensen die gewoon een extraatje wel zien zitten. Ten tweede moeten we vooral de kant van Amerika niet op met een verschrikkelijke claimcultuur. Ten derde is "Het wil daarom een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en gestolen konden worden." natuurlijk volslagen kansloos en riekt naar platte geldhonger van de initiatiefnemers en mensen die zich aansluiten.

Er is geen enkele schade geleden, geen identiteitsfraude door in die database opgenomen te zijn, er hoeft geen monitoring ingesteld te worden vanwege buitgemaakte gegevens, maar wel 500 eurootjes aftikken graag! Doe effe normaal.
Mijn gegevens kunnen ook buitgemaakt worden door mensen bij de Belastingdienst, de gemeente, in het ziekenhuis waar ik soms kom, bij de RDW voor mijn kenteken etc. Werken ook allemaal met mensen die misschien niet goed zijn ingewerkt, en die ook niet altijd zuiver op de graat zijn. Dus 500 euro per organisatie dokken graag!
07-12-2021, 18:59 door Anoniem
Dat bedrag is veel te laag.
De overheid dient gewoon voor goede bescherming van gegevens te zorgen. Punt.
Mocht het fout gaan bij de belastingdienst, gemeente, ziekenhuis en de RDW, dan dienen die ook een forse boete te krijgen.

Het zijn gegevens van een ander. Daar dien je zorgvuldig mee om te gaan. Iedereen toegang geven is verre van zorgvuldig.
07-12-2021, 19:59 door Anoniem
Aha dat is dan 250.000 euro voor de initiatiefnemer. Katsjing.
08-12-2021, 04:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoop dat deze zaak geen kans van slagen heeft. Ten eerste dokken we met onze belastingcenten voor mensen die gewoon een extraatje wel zien zitten. Ten tweede moeten we vooral de kant van Amerika niet op met een verschrikkelijke claimcultuur. Ten derde is "Het wil daarom een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en gestolen konden worden." natuurlijk volslagen kansloos en riekt naar platte geldhonger van de initiatiefnemers en mensen die zich aansluiten.

Er is geen enkele schade geleden, geen identiteitsfraude door in die database opgenomen te zijn, er hoeft geen monitoring ingesteld te worden vanwege buitgemaakte gegevens, maar wel 500 eurootjes aftikken graag! Doe effe normaal.
Mijn gegevens kunnen ook buitgemaakt worden door mensen bij de Belastingdienst, de gemeente, in het ziekenhuis waar ik soms kom, bij de RDW voor mijn kenteken etc. Werken ook allemaal met mensen die misschien niet goed zijn ingewerkt, en die ook niet altijd zuiver op de graat zijn. Dus 500 euro per organisatie dokken graag!
Er is bewust ik herhaal bewust gekozen om de gegevens op een onveilige manier op te slaan. Ze zijn maanden van te voren gewaarschuwd dat de monitoring de database zelf en alle software erom heen niet aan de eisen voldeed voor de type informatie waar gewerkt mee zou worden. Dan nog niet te spreken over de absurde slechte screening van personeel bij de GGD zelf.

Het misbruik wat nu bekend is is heel waarschijnlijk het topje van de ijsberg. RTL nieuws had de beschikking over meer dan miljoen records. Als RTL dat heeft hebben criminelen dat ook.


Enig idee wat je kan met BSN nummer in combinatie van adres gegevens, leeftijd, email adres en telefoonnummer?
Zeg gedag tegen je telefoon toegang, 2FA, Dag tegen je geld op je rekening en hallo tegen schuldeisers omdat er uit jouw naam voor paar duizend euro aan schulden openstaan een pand is gehuurd.

Goede dag meneer, mevrouw we komen even een schuld innen. Wat zeg je slachtoffer van identiteitsfraude? Tja dat zeggen ze allemaal bewijs het maar. Wat zeg je ? Oh je hebt melding gemaakt bij Centraal meldpunt voor Identiteitsfraude? Hebben ze je bemiddeling toegezegd? Nee? jJ moet drie weken wachten qua doorlooptijd voor je dossier bekeken gaat worden? Dan gaan we nog even door met schuldverhoging sucks to be you. Oh trekt je het niet meer? Tja dan is er altijd nog slachtofferhulp. Wel...dat is als ze door hun achterstand zijn geraakt. Nog heel even geduld a.u.b vergeet niet uw nummertje te trekken.

Zet je data maar ergens op een forum en je komt er snel genoeg achter.


En ja die rechtzaak is imho absoluut opgezet met doel snel te cashen voor de initiatief nemers maar dat neemt niet weg dat dit de meest effectieve methode is om aandacht aan het onderwerp te besteden. Het AP mist daadkracht als je daar nog bewijs voor nodig hebt kijk naar de 2,75 miljoen euro boete die ze de belastingdienst hebben opgelegd en verder geen sancties aan vast zitten.
08-12-2021, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem:Er is geen enkele schade geleden, geen identiteitsfraude door in die database opgenomen te zijn, er hoeft geen monitoring ingesteld te worden vanwege buitgemaakte gegevens, maar wel 500 eurootjes aftikken graag! Doe effe normaal.

Dus als u een inbreker in uw huis treft, dan kan deze zich ook beroepen op het feit dat er geen schade geleden is? Als u door rood rijdt, was er ook geen sprake van directe schade, edoch dient u te boeten. Schade is niet altijd materieel, schade kan ook een breuk in vertrouwen - in de GGD - zijn. Hoe herstellen we deze geleden schade?

Dat gaat compleet langs het punt in deze zaak. Het gaat hier namelijk om het onzorgvuldig omgaan met privé gegevens. Ongeacht of die gegevens dan ook daadwerkelijk zijn gelekt. De GGD is meerdere malen op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens, maar heeft deze waarschuwingen genegeerd.
08-12-2021, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: natuurlijk volslagen kansloos en riekt naar platte geldhonger van de initiatiefnemers en mensen die zich aansluiten.

Is dat wel zo? Als straks blijkt dat er wel iets met die gegevens is gebeurd dan is dat nog maar de vraag. In het beste geval krijgen ze veel spam en gespoofde telefoontjes en volstaat het veranderen van telefoonnummer en e-mail adres. Dan is die 500 euro misschien wat aan de hoge kant maar zeker op zijn plaats.
In het slechtste geval kan het iemands hele leven op zijn kop gooien. Je zal maar ineens 's nachts van je bed gelicht worden omdat blijkt dat je ineens katvanger bent omdat een of andere crimineel op jouw naam bankrekeningen en telefoonabonnementen is wezen afsluiten. De ellende die daar van kan komen is al snel niet meer te overzien. Je kunt dan voorlopig geen bankrekening meer openen, krijgt schuldeisers achter je aan en zal nog jarenlang in allerhande registers staan waardoor je geen leningen of hypotheek meer kunt afsluiten. Het is in Nederland in geval van identiteitsdiefstal namelijk (nog) niet mogelijk om een nieuw BSN en/of nieuwe identiteit te krijgen. In dat geval is die 500 euro misschien net een doekje voor het bloeden. Laat ze hier nu maar eens een precedent scheppen zodat het voor eens en altijd klaar is met dit soort gepruts.
08-12-2021, 13:59 door Anoniem
Is een massaclaim de manier om de overheid bij de les houden bij collectieve schade door wan-ICT?
woensdag 8 december 2021, 10:11 door Arnoud Engelfriet

https://www.security.nl/posting/733211/Is+een+massaclaim+de+manier+om+de+overheid+bij+de+les+houden+bij+collectieve+schade+door+wan-ICT
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.