image

Belastingdienst niet in beroep tegen AVG-boete van 2,75 miljoen euro

woensdag 8 december 2021, 14:41 door Redactie, 8 reacties

De Belastingdienst gaat niet in beroep tegen de AVG-boete van 2,75 miljoen euro die de Autoriteit Persoonsgegevens gisteren oplegde en hoopt die dit jaar nog te kunnen voldoen, zo laat demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens de privacytoezichthouder heeft de fiscus de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) jarenlang op ernstige wijze geschonden door het op onrechtmatige, discriminerende en onbehoorlijke wijze verwerken van de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag. In totaal werden er voor drie overtredingen van de privacywet bestuurlijke boetes opgelegd.

Voor twee overtredingen besloot de Autoriteit Persoonsgegevens die vervolgens te verhogen. "Hierbij laat de AP ook meewegen dat er naar haar oordeel sprake zou zijn geweest van opzettelijk dan wel nalatig handelen door een overheidsorgaan", stelt Van Huffelen. Daarnaast liet de toezichthouder meewegen dat er onvoldoende door de Belastingdienst is samengewerkt om de inbreuk te verhelpen en de nadelige gevolgen daarvan te beperken.

De Belastingdienst kon nog bezwaar tegen de boete maken, maar dat zal niet gebeuren. "De opgelegde boete ervaar ik als zeer pijnlijk. Ik zal mij niet verzetten tegen de boete. Het is mijn streven de boete nog dit jaar te voldoen", stelt de staatssecretaris, die tevens toevoegt dat de Toeslagen-afdeling van de fiscus er alles aan zal doen om overtreding van de privacywetgeving in de toekomst te voorkomen.

Reacties (8)
08-12-2021, 15:18 door Anoniem
Wat hebben de slachtoffers hieraan?
08-12-2021, 15:29 door Anoniem
De legale afpersers komen overal mee weg.
Kleine boete voor de show.
Kinderen zijn bij hun ouders weggehaald.
Ze komen er gewoon mee weg.
08-12-2021, 15:32 door DDK
wat een verassing; het ministerie van Financiën moet de boete betalen aan de AP om de AP vervolgens dat geld naar de staatskas (dus het ministerie van Financiën) over te maken.

Vestzak broekzak.
08-12-2021, 20:33 door Anoniem
Door DDK: wat een verassing; het ministerie van Financiën moet de boete betalen aan de AP om de AP vervolgens dat geld naar de staatskas (dus het ministerie van Financiën) over te maken.

Vestzak broekzak.

Precies, allemaal voor de bühne.
09-12-2021, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: Wat hebben de slachtoffers hieraan?

Twee dingen:

1. Dat er bewijs ligt dat er een overtreding is. De AVG maakt ook een (massa) claim mogelijk. In een dergelijke rechtszaak moet je twee dingen bewijzen, dat er een overtreding is gemaakt en dat er schade is geleden. Een bindende uitspraak van een regulator aangesteld om dergelijke overtredingen te onderzoeken gaat heel ver in bewijs dat er een overtreding was. Blijft over de schade vaststellen. In geval van de FSV-lijst waar het hier om lijkt te gaan is dat om te beginnen een kwestie van de slachtoffers financieel terugbrengen naar de status quo ante en als tweede een discussie over eventuele emotionele schade.

2. Het staat niet goed op je CV om eindverantwoordelijk te zijn voor een megaboete toegekend aan je organisatie. Dat kan helpen met het misschien niet zozeer voorkomen van verwerking van gegevens, maar het beter inrichten. Als NRC gelijk heeft, dan werd de FSV lijst door de ene afdeling als onschuldig todo lijstje gebruikt om nog niet beantwoorde vragen op te parkeren terwijl de andere afdeling helemaal aan het andere eind van het spectrum het uitlas als lijst van 'veroordeelde' fraudeurs. Dat is natuurlijk van beide afdelingen uiterst frivool gebruik, waarbij duidelijk geld moet worden geïnvesteerd in wanneer je wel en niet iemand op zo'n lijst mag zetten en wat je wel en niet mag concluderen uit een plaatsing op de lijst.
09-12-2021, 09:55 door Anoniem
Door DDK: wat een verassing; het ministerie van Financiën moet de boete betalen aan de AP om de AP vervolgens dat geld naar de staatskas (dus het ministerie van Financiën) over te maken.

Vestzak broekzak.

a. Het is veRRassing, niet verassing. Groot verschil ;)
b. De BD betaald de boete uit de zak van de belastingbetaler. Toppie man.....

Was er niet iemand die onlangs opperde dat grote boetes uit de zak van de bestuurders zou moeten komen? Vindt het een goed plan :)
10-12-2021, 14:21 door karma4 - Bijgewerkt: 10-12-2021, 14:22
De hoge raad heeft eerder boete via procedures van anderen onderuit gehaald.
Nee overheid tegen overheid gaat het hem niet worden. Wel schandalig hoe de AP ondermijnend bezig is.

https://www.security.nl/posting/733563/Politie+houdt+meerdere+mannen+aan+voor+opruiing+op+sociale+media
Dat zal ook we een privacy inbreuk van de politie zijn.
13-12-2021, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Wat hebben de slachtoffers hieraan?
Het beste van het Beste. Geld geven en terugstorten in dezelfde pot. Om je een breuk te lachen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.