image

SP wil opheldering over voorkeursbehandeling voor Facebook door minister

woensdag 8 december 2021, 16:12 door Redactie, 10 reacties

De SP heeft demissionair minister Blok van Economische Zaken om opheldering gevraagd over een voorkeursbehandeling die voormalig minister Eric Wiebes aan Facebook zou hebben gegeven bij een aansluiting op het Nederlandse hoogspanningsnet. Het NRC meldde vorige week dat het Rijk onder druk van Facebook voorrang op het stroomnet regelde. De Amerikaanse techreus wil een groot datacentrum in Zeewolde gaan bouwen.

Blok stelde gisteren tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer dat het Amerikaanse techbedrijf geen voorrang heeft gekregen. Aanleiding voor SP-Kamerlid Leijten om vragen aan de minister te stellen. "Waarom blijft u ontkennen dat het Rijk voorwaarden schept voor het kunnen vestigen van een energieslurpend datacenter, terwijl er zonder de toegang tot het net geen sprake van vestiging zou zijn?"

"Waarom wordt er gedaan alsof er niks onoorbaars is gebeurd terwijl uit de stukken die zijn opgevraagd middels een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) blijkt dat ambtenaren en de voormalige staatssecretaris van Economische Zaken wel degelijk grote bezwaren hadden tegen de voorkeursbehandeling voor Facebook/Meta", vraagt Leijten verder.

Het SP-Kamerlid wil tevens van Blok weten waarom nieuwe scholen en bedrijven soms jarenlang moeten wachten op een aansluiting op het stroomnet, terwijl een Amerikaanse techreus de steun krijgt van een minister. "Hoe kan het dat afspraken met betrekking tot de voorkeursbehandeling van grote techbedrijven geheim blijven ondanks dat de Kamer erom vraagt en dat de waarheid pas boven tafel komt wanneer journalisten gaan graven?

Afsluitend moet de minister duidelijk maken of hij bereid is pas op de plaats te maken met de besluitvorming over het datacenter in Zeewolde totdat er een landelijke datacenterstrategie is vormgegeven en er meer duidelijkheid is over de wenselijkheid van de plaatsing van het datacenter. Blok heeft drie weken om op de in totaal negentien vragen te reageren.

Image

Reacties (10)
08-12-2021, 16:23 door _R0N_
Inderdaad een beetje vreemd, hier krijgen we al gezeur wanneer we te veel zonnepanelen op het dak leggen omdat de infra het niet aan kan.
Dat datacenter gaat vast bijdragen aan de klimaatdoelen van de regering.
08-12-2021, 16:44 door Anoniem
Door _R0N_: Dat datacenter gaat vast bijdragen aan de klimaatdoelen van de regering.
Nee hoor, draagt alleen bij aan wat ego's van politicy, verder kost het de samenleving alleen maar, want facebook.
08-12-2021, 16:49 door Anoniem
Die voorang is blijkbaar geregeld met een speciale bypass, zodat de VVD er over kan liegen. Het blijft een aansluiting bypass of niet stuk onbenul.
08-12-2021, 18:55 door Anoniem
We toch moeten iets zonder Shell en Unilever?
Waarvoor hebben we anders de amsix en al die winddingussen?
08-12-2021, 19:10 door Anoniem
Door _R0N_: Inderdaad een beetje vreemd, hier krijgen we al gezeur wanneer we te veel zonnepanelen op het dak leggen omdat de infra het niet aan kan.
Dat datacenter gaat vast bijdragen aan de klimaatdoelen van de regering.
Dan moet je juist blij zijn dat Facebook er komt. Dan kan je stroom gelijk naar Facebook toe en hoef je je geen zorgen te maken wie nou jouw stroom wilt hebben.
08-12-2021, 20:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door _R0N_: Inderdaad een beetje vreemd, hier krijgen we al gezeur wanneer we te veel zonnepanelen op het dak leggen omdat de infra het niet aan kan.
Dat datacenter gaat vast bijdragen aan de klimaatdoelen van de regering.
Dan moet je juist blij zijn dat Facebook er komt. Dan kan je stroom gelijk naar Facebook toe en hoef je je geen zorgen te maken wie nou jouw stroom wilt hebben.
Is een optie. Dan wel facebook 'uit' als het niet hard genoeg waait of de zon er even niet is, want de kolen en gas centrales willen de heren politicy ook versneld sluiten.
08-12-2021, 21:41 door Anoniem
Het Rijksvastgoedbedrijf ligt dwars

Het Rijksvastgoedbedrijf ligt dwars bij de plannen van Facebook om in Zeewolde op landbouwgrond van het Rijk een van de grootste datacentra van Europa te bouwen. De grond-en vastgoedbeheerder van de overheid wil tachtig hectare boerenland in Zeewolde voorlopig niet aan Facebook verkopen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/08/ruzie-over-verkoop-akkers-flevoland-aan-facebook-a4068366
09-12-2021, 13:45 door Anoniem
Laten we ons boeren-verstand gebruiken en stoppen met het verkwanselen van duurzame energie. Aardappelen en graan vullen een hongerig mens beter dan social media.
( Leuk de afkorting voor Social Media = SM zou dit toeval zijn ? :)
09-12-2021, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we ons boeren-verstand gebruiken en stoppen met het verkwanselen van duurzame energie. Aardappelen en graan vullen een hongerig mens beter dan social media.

Het is inderdaad volkomen bezopen om de schaarse, kostbare landbouwgrond in Nederland te verkwanselen aan een privacy schendende moloch, die medeverantwoordelijk kan worden gehouden aan het faciliteren van volkerenmoord.
09-12-2021, 18:18 door Anoniem
Door Anoniem: Het Rijksvastgoedbedrijf ligt dwars

Het Rijksvastgoedbedrijf ligt niet dwars vanwege de landbouwgrond, maar eist dat Meta / Facebook en de gemeente Zeewolde een beter plan voor het benutten van restwarmte en duurzaamheid opstellen. Het probleem voor een luchtgekoeld datacenter is dat het slechts lauwwarme restwarmte oplevert, die niet geschikt is voor een warmtenet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.