image

Onderzoek: 43 procent Nederlanders bezorgd over beveiliging coronagegevens

dinsdag 14 december 2021, 16:09 door Redactie, 6 reacties

Meer dan veertig procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de beveiliging van coronapersoonsgegevens die de overheid bewaart, zo stelt KPMG op basis van onderzoek onder meer dan duizend mensen dat door onderzoeksbureau Motivaction werd uitgevoerd. Volgens KPMG blijft het wantrouwen in de overheid en aanpalende uitvoeringsinstanties stijgen.

Zo vertrouwt slechts 35 procent de overheid zonder meer voor de omgang met persoonsgegevens. Het datalek bij de GGD, waar callcentermedewerkers toegang hadden tot de privégegevens van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Deze data werd via Telegram te koop aangeboden. 83 procent van de ondervraagde Nederlanders is bekend met het beveiligingsincident. Door het datalek zegt 22 procent zich minder snel te laten testen op corona.

Verder maakt 43 procent van de Nederlanders zich zorgen over de beveiliging van coronapersoonsgegevens die de overheid bewaart en maakt 36 procent zich zorgen dat ze nog meer privacygevoelige gegevens moeten afstaan om de qr-code van het coronabewijs te behouden. Tevens geeft 31 procent van de ondervraagde Nederlanders aan dat de keuze om wel of niet te vaccineren tegen corona niemand wat aangaat.

CoronaMelder-app

KPMG wilde met het onderzoek ook peilen of de landelijke discussie over de veiligheid van de CoronaMelder-app invloed heeft gehad op hoe belangrijk Nederlanders de bescherming van hun persoonsgegevens vinden. Kim van Assendelft van KPMG denkt dat de corona-app een bijdrage heeft geleverd aan een ethische discussie of de overheid mag registreren waar burgers zich op een bepaald moment bevinden.

"Dat is een fundamentele vraag die door de CoronaMelder-app actueel werd", zo laat ze weten. Eén op de vijf Nederlanders vindt in deze privacy belangrijker dan volksgezondheid, maar aan de andere kant vindt één op de vijf volksgezondheid weer belangrijker dan privacy. De helft van de Nederlanders wil echter geen keuze maken. Verder is 16 procent van de ondervraagden bereid om meer privacy in te leveren als de coronamaatregelen meteen worden opgeheven.

Reacties (6)
14-12-2021, 16:37 door Anoniem
Daar hoef je je helemaal geen zorgen over te maken.
Het is niet geregeld en een kwestie van tijd voordat er op grote schaal misbruik van gemaakt wordt.
En (bijna) iedereen accepteert dat, want we hebben niks te verbergen.
14-12-2021, 18:10 door Anoniem
Joh bij het OM kunnen ze het al niet eens aan. Je zou toch mogen verwachten dat ze het juist daar in orde hebben.
15-12-2021, 05:49 door Anoniem
Daarom zijn de meeste Omikron-verspreiders nu gevonden in de categorie onder de veertig jaar.
Zij dienen onverwijld toegevoegd aan Big Data Management door de "Corona Managers".

En de meesten laten zich weer gek maken en voederen het monster opnieuw met hun naar alle kanten weglekkende data.
Als dank krijgt u een "horror-666"-maatschappij. U wenst het toch zelf en voor uw eigen bestwil?

Op naar uw zoveelste booster-prikkie en GGD-datalek? Dan zo doorgaan zoals u thans bezig bent.
Het enige dat wel helpt, is even stilstaan en nadenken. Maar dat wilt u niet.
Allemaal menselijke konijnen starend in het licht van de lichtbak van de corona-"stropers".

#corona-proxy
15-12-2021, 08:03 door Anoniem
Je verwachtte het niet, toch?
15-12-2021, 08:53 door majortom - Bijgewerkt: 15-12-2021, 08:58
Door het datalek zegt 22 procent zich minder snel te laten testen op corona.
Sterker, het is voor mij een reden om me niet te laten testen, zolang mijn data in die systemen wordt opgenomen (en minimaal 5 jaar wordt bewaard); overigens niet alleen door het datalek, maar ook vanwege de opslag van veel te veel persoonlijke data. Voor het verwijderen van je data uit al deze systemen moet je een lange adem hebben, heb ik helaas moeten constateren. Ik heb er geen zin in om weer dat ellenlange traject, met ongeveer 15 reminders die ik moest sturen, en uiteindelijk pas (na 4 maanden) werd opgelost door het indienen van een formele klacht, opnieuw in te moeten gaan.
Verder maakt 43 procent van de Nederlanders zich zorgen over de beveiliging van coronapersoonsgegevens die de overheid bewaart en maakt 36 procent zich zorgen dat ze nog meer privacygevoelige gegevens moeten afstaan om de qr-code van het coronabewijs te behouden.
Wat ik dan niet snap is dat, terwijl zo'n grote groep ervan overtuigd zou zijn dat de systemen fundamenteel slecht zijn ontworpen en er teveel informatie aan de overheid wordt verstrekt, er toch in mee gaan om zo'n QR-code te krijgen. Als die groep dit, net als ik, zou weigeren dan zou die QR-code onzin een kort leven beschoren zijn, immers grote economische schade tot gevolg.
19-12-2021, 17:02 door Anoniem
CoronaCheck, CoronaMelder, datalekken bij het RIVM en de GGD: is privacy een grote verliezer van de pandemie?
door Anna Herter, 19 december 2021

Op weg naar de surveillancemaatschappij is er wel een positieve kanttekening te maken: de privacydiscussie heeft een groeispurt doorgemaakt. “Tot twee jaar geleden was het meer een niche onderwerp voor de liefhebber, nu is het iets waar iedereen op de borrel wel een mening over heeft.”

https://www.parool.nl/nederland/coronacheck-app-coronamelder-datalekken-bij-het-rivm-en-de-ggd-is-privacy-een-grote-verliezer-van-de-pandemie~b24d4f8a/

Interviews met Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom, en filosoof Marjolein Lanzing, Universiteit van Amsterdam.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.