image

Europees Parlement stemt vandaag over het inperken van macht Big Tech

woensdag 15 december 2021, 12:13 door Redactie, 10 reacties

Het Europees Parlement stemt vandaag over de Digital Markets Act (DMA) die de macht van Big Tech moet inperken. De DMA werd een jaar geleden gepresenteerd door de Europese Commissie met als doel machtsmisbruik van grote techbedrijven tegen te gaan. Sindsdien hebben de onderhandelaars in het Europees Parlement zeventien verplichtingen en verboden uitonderhandeld die moeten gaan gelden voor de zogeheten poortwachters als Facebook, Google en Apple.

De regels zouden voor een eerlijker speelveld op de digitale markt moeten zorgen en kaders aan deze bedrijven stellen. Dat zou moeten gaan plaatsvinden door middel van strenger toezicht en vooraf ingrijpen. Tevens gaan er verplichtingen en verboden voor de platformen gelden, zoals een verbod op het bevoordelen van eigen diensten, de mogelijkheid om data van het ene platform naar een ander platform mee te nemen en de mogelijkheid vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen. Verder komt er een meldingsplicht om fusies en overnames te kunnen beoordelen.

De DMA zal ook 'tracking en targetting’ op het internet aanpakken. "Deze tracking ads zorgen voor een massale schending van onze privacy. Bovendien gaat het ten koste van traditionele media en het midden- en kleinbedrijf. Van elke euro aan advertenties steken Facebook en Google ruim 50 cent in hun zak. Ik pleit voor een verbod op tracking-ads", zegt PvdA-Europarlementariër en onderhandelaar Paul Tang.

Het Europees Parlement werd het gisteren al eens over verschillende onderdelen van de DMA, waaronder interoperabiliteit en de aanpak van agressieve overnames. "Interoperabiliteit is een sleutelwoord om de macht van techconglomeraten te breken. We breken hiermee systemen open waardoor we voortaan van Signal naar WhatsApp kunnen communiceren. Daarnaast maken agressieve overnames het mogelijk om innovatie en concurrentie tegen te houden. De DMA gaat meer informatie eisen over alle overnames om zo concurrentie beter te borgen", laat Tang weten. Hij stelt dat Europa vandaag wordt geacht geschiedenis te schrijven. De uitslag zou vanavond om 19.00 uur bekend moeten zijn.

Reacties (10)
15-12-2021, 12:23 door Anoniem
Yes! Ik ben benieuwd! Positieve ontwikkeling!
15-12-2021, 13:31 door Anoniem
Krijgen we dan ook minder telefoon-zombies op het zebrapad ?
15-12-2021, 13:31 door Anoniem
gevaarlijke ontwikkeling imo,
Deels een goede ontwikkeling, ik verwacht wel dat dit resulteert in het verdwijnen van "gratis" applicaties en platformen. Het voorbeeld van communiceren tussen Signal en WhatsApp is sowieso niet gewenst. Je maakt namelijk een keuze van het te gebruiken product en de daarbij horende security. Maw als je Signal gebruikt is dat met een reden waarbij je WhatsApp niet vertrouwd. Als dit afgedwongen wordt kan het zomaar zijn dat jouw chat data alsnog op de servers van Facebook beland zonder dat je dit zelf kan bepalen. En dit werkt ook de andere kant op, Signal moet dan ook toestaan dat WhatsApp toegang krijgt tot hun platform. Dit zou wel eens averechts kunnen uitpakken, de kleine spelers kunnen nu bij de opstart vaak gratis gebruik maken van de platformen van deze grote spelers en deze zullen hier nu aanpassingen op maken dat bepaalde platformen niet meer gratis toegankelijk zijn of dat er voorwaardes aan gekoppelt gaan worden --> afdracht van % omzet etc....
15-12-2021, 14:57 door Anoniem
15 jaar te laat.
Stalken is offline ook al verboden.

Je kunt (bijv. offline in een winkelcentrum) ook niet zonder toestemming trackingstickers met kleurcodes plaatsen op de rug of de auto's van de bezoekers, om ze daarmee door het hele land te volgen.

Waarom dat met browsers opeens werd vergeten wijs ik toe aan onwetenheid.
15-12-2021, 15:29 door Anoniem
Te laat!
15-12-2021, 17:15 door gradje71
Door Anoniem: 15 jaar te laat.
Stalken is offline ook al verboden.

Je kunt (bijv. offline in een winkelcentrum) ook niet zonder toestemming trackingstickers met kleurcodes plaatsen op de rug of de auto's van de bezoekers, om ze daarmee door het hele land te volgen.

Waarom dat met browsers opeens werd vergeten wijs ik toe aan onwetenheid.
Behalve natuurlijk als ze het onder de duim hebben willen houden om er niet stiekem een centje aan te verdienen. Maar je hebt gelijk. Stalken is verboden en dat zou het ook online moeten zijn.
15-12-2021, 17:34 door Anoniem
Opinie: "De échte datacentra lijden onder de Facebooks van deze wereld."

Over de valse concurrentie van Big Tech.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/14/de-echte-datacentra-lijden-onder-de-facebooks-van-deze-wereld-a4068950


Een of meer hyperscalers van Facebook levert Nederland economisch weinig op:

- het is een black box die de lokale bedrijvigheid en middenstand niks oplevert.
- het beheer gebeurt grotendeels offshore, dus het levert hier weinig banen op.
- via schimmige belastingconstructies worden de winsten naar elders weggesluisd.
- het vreet (groene) energie, die zo niet ten goede komt aan onze eigen industrie.
- het gaat ten koste van schaarse, vruchtbare landbouwgronden: 245 voetbalvelden.
- de reputatie van Facebook is besmeurt met vele datalekken en grote schandalen.
15-12-2021, 20:36 door Anoniem
Interoperabiliteit is een sleutelwoord om de macht van techconglomeraten te breken. We breken hiermee systemen open waardoor we voortaan van Signal naar WhatsApp kunnen communiceren.


CHATCONTROLE.

Dit is alleen maar om encryptie te breken.
16-12-2021, 16:35 door Anoniem
Geen gratis AV meer. Dag Bitdefender etc. Gratis consumenten versies bye. Zeg maar dag met je handje. Koop een product bij anders geen dienstverlening. Bedrijfsleven gaat consument chanteren.
#corona-proxy
17-12-2021, 02:49 door Anoniem
Door Anoniem: Geen gratis AV meer. Dag Bitdefender etc. Gratis consumenten versies bye. Zeg maar dag met je handje. Koop een product bij anders geen dienstverlening. Bedrijfsleven gaat consument chanteren.
#corona-proxy

gebruik gratis linux als computer besturing systeem
Dan is er geen AV nodig
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.