image

Advertentiebedrijf OpenX schikt illegaal data verzamelen voor 2 miljoen dollar

donderdag 16 december 2021, 10:44 door Redactie, 1 reacties

Advertentiebedrijf OpenX zal twee miljoen dollar betalen wegens het illegaal verzamelen van de gegevens van Amerikaanse kinderen en Androidgebruikers. Dat is de uitkomst van een schikking die het bedrijf met de Amerikaanse toezichthouder FTC heeft getroffen. Volgens de FTC heeft het bedrijf zonder toestemming van ouders persoonlijke informatie van kinderen onder de 13 jaar verzameld.

Dat is een directe overtreding van de Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act. Deze wet verplicht dat op kinderen gerichte websites en online diensten hun informatieverzameling kenbaar maken en toestemming van ouders krijgen voordat er persoonlijke gegevens van kinderen onder de 13 jaar worden verzameld. Verder stelt de FTC dat OpenX locatiedata van Androidgebruikers verzamelde die specifiek via hun locatie-instellingen hadden aangegeven dat ze niet wilden worden gevolgd.

"OpenX verzamelde in het geheim locatiedata en opende de deur voor privacyschendingen op een gigantische schaal, onder andere tegen kinderen", zegt Samuel Levine van de FTC. "Digitale advertentiepoortwachters mogen achter de gordijnen opereren, ze staan niet boven de wet." Naast de twee miljoen dollar die het moet betalen zal OpenX ook alle verzamelde "ad request data" moeten verwijderen en een privacyprogramma implementeren om aan de COPPA te voldoen. OpenX exploiteert een real-time veilingplatform waar adverteerders kunnen bieden op advertentieruimte op websites en binnen apps.

Reacties (1)
16-12-2021, 11:39 door Anoniem
Oo, ze hebben 2 miljoen dollar betaald voor die data. Want die is allang ergens in een database verdwenen natuurlijk.

Die data laten ze echt niet verdwijnen. Dat is handel. En wordt zeker weten onderhands doorverkocht via allerlei constructies.

Ik geloofde alleen vroeger in sprookjes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.