image

Amerikaanse hotelketen McMenamins getroffen door ransomware

vrijdag 17 december 2021, 14:04 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse café- en hotelketen McMenamins is getroffen door ransomware, waardoor het geen toegang tot e-mail en reserveringssystemen heeft. Ook de creditcardscanners zijn door de aanval offline gegaan. McMenamins exploiteert 56 hotels, bioscopen, bars en restaurants in de regio van Portland.

Doordat de creditcardscanners offline zijn moet de onderneming noodgedwongen terugvallen op alternatieve betaalsystemen, meldt Oregon Live. Gasten kunnen op het moment alleen telefonisch reserveren. Het is echter niet mogelijk om prijzen te krijgen of bepaalde type kamers vast te leggen. Ook kunnen op de meeste locaties geen cadeaubonnen worden ingewisseld.

Bij de aanval zijn mogelijk gegevens van medewerkers buitgemaakt, zoals naam, adresgegevens, e-mailadres, telefoonnummers, geboortedata, socialsecurity-nummers en bankgegevens. McMenamins telt 2700 medewerkers en had in 2017 nog een omzet van 170 miljoen dollar.

Reacties (1)
17-12-2021, 14:26 door Anoniem
Ransomware staat nog maar in de kinderschoenen.

Het is niet handig om kritieke doelen te zoeken, alles te encrypten en dan heel veel bitcoins te vragen. Het kan werken. Maar je maakt heel veel mensen bezorgd en boos. Die er eigenlijk niks van snappen en ook niet willen snappen. Alles was tenslotte geinstalleerd door een neef. Die wél bij IBM werkt. Of bij Apple!

Het maakt slapen de honden wakker. En de publieke opinie.

Volgende fase gaat miniransomware zijn. Dus je versleutelt niet alles, maar enkel een paar essentiële dingetjes. En je vraagt er maar weinig voor om vrij te geven. Maar wel bij heel veel meer bedrijven en personen. Eind van de dag vang je het zelfde of zelfs veel meer nog.

Vergelijkbaar dus met het businessmodel waar de huidige grote internetbedrijven groot mee geworden zijn. Je raakt eraan gewend. Dan maak je maar een tientje over maar dan kan je weer bij al je wachtwoorden. Dat idee. Kun je aangifte van doen maar who cares dan nog?

Het hele ransomware concept staat nog maar in de kinderschoenen. Zodra een paar veel te hebberigen gepakt zijn die dachten slim te zijn en dat je ze niks kon maken, kan de kunst zich gaan verfijnen. En nog veel meer gaan opleveren.

Spreiden, gratis of het kost maar een tientje. Zo zijn FB, Google, enzovoort ook aan hun macht gekomen. De ransomwareindustrie hoeft het enkel maar ook te bedenken. Nu is het nog snel en groot scoren voor ze. Maar er bestaan meer verdienmodellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.