image

OM eist voorwaardelijke celstraf voor ddos-aanvallen op overheidssites

woensdag 22 december 2021, 10:53 door Redactie, 8 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 21-jarige man uit Breda een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een taakstraf van 240 uur geëist wegens het uitvoeren van ddos-aanvallen op verschillende overheidssites. De verdachte, die volledig heeft bekend, was zich naar eigen zeggen 'niet bewust' van de gevolgen van de aanvallen en deed het 'voor de fun' en door 'groepsdruk'.

Dat laat Telegaaf-verslaggever Niels Kalkman weten. De aanvallen op overheid.nl en mijnoverheid.nl vonden vorig jaar maart plaats en zorgden ervoor dat de overheidssites onbereikbaar werden. Voor het uitvoeren van de aanvallen gebruikte de man een ddos-dienst, zo liet hij tegenover de rechter weten.

Het OM spreekt van een aanval op 'vitale infrastructuur' en 'vitale digitale overheidsprocessen'. "Zeker in een tijd waarin computersystemen steeds belangrijker worden, moet er een duidelijk signaal uitgaan naar mensen die dat soort systemen ontwrichten. Een gevangenisstraf is dan ook op zijn plaats", aldus de officier van justitie.

Volgens de advocaat van de man zou een gevangenisstraf een zeer ontwrichtende werking hebben op het leven van zijn cliënt. Daarbij wees de raadsman ook naar persoonlijke omstandigheden als een autistische stoornis en andere persoonlijke problemen. Verder stelde de advocaat dat de hersenen tot 'zeker 25 jaar' niet volgroeid zijn.

De rechtbank doet op 4 januari uitspraak. Ook zal er dan worden beslist over een schadevordering van 15.000 euro door KOOP (Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties), die de website overheid.nl beheert.

Reacties (8)
22-12-2021, 11:26 door majortom - Bijgewerkt: 22-12-2021, 11:27
Verder stelde de advocaat dat de hersenen tot 'zeker 25 jaar' niet volgroeid zijn.
En vanaf je 30-ste takelen je hersenen alweer af. Blijft er een kleine tijdspanne over, volgens deze redenering, dat je daden je nog toegerekend kunnen worden.
22-12-2021, 13:46 door Anoniem
"Het OM spreekt van een aanval op 'vitale infrastructuur' en 'vitale digitale overheidsprocessen'. "Zeker in een tijd waarin computersystemen steeds belangrijker worden, moet er een duidelijk signaal uitgaan naar mensen die dat soort systemen ontwrichten".

En dan een VOORWAARDELIJKE gevangenisstraf eisen. Van dit soort 'straffen' gaat geen enkel signaal uit, hooguit het signaal 'lekker doorgaan jongens'.
22-12-2021, 13:50 door Anoniem
De oude garde kan zich al (bijna) beroepen op dementie. Wat vliegt de tijd, kleine boefjes worden groot.
22-12-2021, 14:24 door Anoniem
Ik denk dat je dat best kan aanvoeren in de verdediging dat je dement aan het worden bent.
Sorry rechter, maar er staat mij helemaal niets meer bij waarvan u mij beschuldigd.
Dementie komt erg veel voor in mijn familie en begint steeds vroeger.
Sommige zijn zich na hun twintigste al nergens meer bewust van.

En trouwens, waar ben ik hier ergens, wat doe ik hier, en bent u eigenlijk..............
22-12-2021, 14:41 door Anoniem
De verdachte, die volledig heeft bekend, was zich naar eigen zeggen 'niet bewust' van de gevolgen van de aanvallen en deed het 'voor de fun' en door 'groepsdruk'..
Dan ben ik vervolgens wel benieuwd of de personen uit de groep die deze groepsdruk hebben veroorzaakt ook worden vervolgd.
22-12-2021, 17:18 door Anoniem
Als een vitale infrustructuur zo makkelijk uitgeschakeld kan worden:

Want een DDOS aanval kun je niet voorkomen maar wel adequat afhandelen met een minimale downtime.

1) Dan vraag ik mij af waarom deze vitale infrastructuur dan aan het internet is gekoppeld wanneer er geen passende maatregelen zijn genomen om downtime te minimaliseren?

2) Morgen is het een kleuter van 5 jaar of een andere mogendheid of cyber / criminelen.

Er zou nu toch wel een lampje moeten gaan branden? Op zijn minst een nachtlampje.

Het betekent dus iedereen (en elke mogendheid) even de "vitale" overheid onderuit kan halen. En zijn er geen log4j achterdeurtjes nodig.

Ik hoop dat dhr. Grapperhaus dit ook leest want dit is op zijn minst opmerkelijk en valt ronduit uit in de categorie achterstallig onderhoud .

Maar goed 5 miljard naar stikstof zonder plannen. Prima doe maar.

Of had de Officier van Justitie een andere definitie van wat er onder vitale infrastructuur valt?

Rijp voor kamervragen!

Want dit is een vat met tegenstrijdigheden.

En natuurlijk moet de veroorzaker gestraft worden c.q. achterhaald. Maar ook de verantwoordelijke die deze situatie zo liet bestaan.

Voor deze post had ik geen 5 miljard nodig en ook geen algoritme maar gewoon fris en fruitig, boerenverstand.
23-12-2021, 11:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat je dat best kan aanvoeren in de verdediging dat je dement aan het worden bent.
Sorry rechter, maar er staat mij helemaal niets meer bij waarvan u mij beschuldigd.
Ja, de zogenaamde Mark Rutte verdediging...
24-12-2021, 15:32 door Anoniem
Voorwaardelijke straffen - dat vind ik geen straffen. Daar moet iets bijkomends zijn - iets dat pijn doet aan de daders. Iets wat vervelend is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.