image

Privacyklachten tegen Amazon en Airbnb wegens gebruik algoritmen

woensdag 22 december 2021, 14:10 door Redactie, 2 reacties

Privacyorganisatie noyb heeft bij Europese privacytoezichthouders klachten ingediend over het gebruik van algoritmen door Amazon en AirBnB. Volgens noyb, mede opgericht door de bekende privacyactivist Max Schrems, schendt Amazon de AVG door algoritmen te gebruiken voor het aannemen of afwijzen van sollicitanten, zonder dat die te weten krijgen waarom ze zijn afgewezen.

Artikel 22 van de AVG stelt dat personen niet aan geautomatiseerde beslissingen mogen worden blootgesteld. Amazon wil echter geen opheldering geven over hoe het tot beslissingen komt en hoe hierbij data van sollicitanten wordt verwerkt. Aanleiding voor noyb om bij de Luxemburgse databeschermingsautoriteit een privacyklacht tegen Amazon in te dienen.

"Als we in wereld komen te leven waar een algoritme zelf bepaalt of je het wel waard bent om een verzekering, lening, of zelfs een baan te krijgen, komt de menselijke waardigheid onder vuur te liggen. Bedrijven zoals Amazon moeten voldoende waarborgen bieden om individuen tegen oneerlijke beslissingen te beschermen", zegt noyb-advocaat Romain Robert.

In het geval van Airbnb is er volgens noyb ook sprake van een geautomatiseerd beslissingsproces, waarbij de rating van een host werd afgewaardeerd nadat een positieve recensie automatisch door het verhuurplatform werd verwijderd. "Hoewel iedereen het recht heeft om niet te worden blootgesteld aan geautomatiseerde beslissingen, is dit precies waar Airbnb gebruik van maakt", aldus noyb. Daarbij is het verhuurplatform in overtreding van de AVG, zo stelt de privacyorganisatie, die bij de privacytoezichthouder van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts een klacht indiende.

Reacties (2)
22-12-2021, 18:04 door Anoniem
Al drie keer deze maand domino-effecten binnen het netwerk dat zorgt voor storingen bij AWS.
Stroomvoorzieningsonderbreking in de USA. Gaat het main frame langzaam aan naar de knoppen geholpen worden?
Dan heb je ook niet veel meer aan de geharveste data via agressieve algoritmen.

#sockpuppet
23-12-2021, 17:32 door karma4
Het hellende vlak is ingezet,
Wetgeving is opgezet als algoritme met maatregelen bij overtreding die automatisch ingevuld kunnen worden.
Hij zal vast niet bedoelen dat wetgeving inclusief de GDPR wegens de algoritmische opzet verboden is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.