image

Politie waarschuwt voor oplichting via remote beheertool AnyDesk

donderdag 23 december 2021, 11:28 door Redactie, 5 reacties

De Politie Zeeuws-Vlaanderen waarschuwt mensen voor oplichting door middel van remote beheertool AnyDesk. De afgelopen dagen deden meerdere mensen aangifte bij de politie die waren opgelicht nadat ze op verzoek van oplichters AnyDesk hadden geïnstalleerd. Via AnyDesk is het mogelijk om computers op afstand over te nemen, net als met een programma als TeamViewer kan.

"Als de regie van de computer is overgenomen en er wordt ingelogd op online bankieren maken de oplichters geld over naar een andere rekening. De oplichters kunnen op deze manier duizenden euro’s van de rekening afhalen", zo laat de politie op Facebook weten. Wie wordt gebeld met het verzoek om Anydesk, Teamviewer of andere software te installeren, wordt aangeraden het gesprek meteen te stoppen en niet op internetbankieren in te loggen.

"Vanwege de toename in het aantal aangiftes vragen wij om dit vooral nogmaals met familieleden, kennissen en vrienden te bespreken en te delen", zo laat de politie verder weten. In augustus waarschuwde de politie ook al voor bankhelpdeskfraude waarbij TeamViewer en AnyDesk werd gebruikt. In korte tijd deden alleen in Zeeland meer dan tachtig mensen aangifte van deze fraude, voornamelijk ouderen.

Image

Reacties (5)
23-12-2021, 23:27 door Anoniem
De boefjes kennen veel RAT software. Toen ik ze eens een keer aan de lijn had begonnen ze met Teamviewer. Ondanks hun aanwijzingen kon ik dat niet op mijn computer installeren. Zo werd er een heel rijtje, waaronder Anydesk, afgewerkt. Niks werkte bij mij. Ik wist niet eens dat er zoveel soorten software bestond.
24-12-2021, 17:13 door linuxpro - Bijgewerkt: 24-12-2021, 17:14
Dus, een wildvreemde belt je op, vraagt of je even anydesk/teamviewer wilt installeren en of je dan ook even de inlognaam/pincode doorgeeft? Werkt dit? Wauw!
24-12-2021, 17:23 door Anoniem
Door linuxpro: Dus, een wildvreemde belt je op, vraagt of je even anydesk/teamviewer wilt installeren en of je dan ook even de inlognaam/pincode doorgeeft? Werkt dit? Wauw!
Gebeurde me vaak genoeg. Helaas, dat installeren lukte mij niet, dus tot het doorgeven van inlognamen en pincodes kwam ik niet eens toe. De laatste tijd word ik niet meer gebeld door die Indiase 'Microsoftmedewerkers'. Zal wel iets te maken hebben dat die zooi niet te installeren is op een Linuxmachine volgens de aanwijzingen van die helpdeskmedewerkers.
28-12-2021, 16:23 door spatieman
beetje laat dit he !
youtube staat vol met dit soort scams..
04-10-2022, 01:38 door Anoniem
Ik ben ook opgelicht door anydesk
Gelukkig niet betaald
Kreeg wel meldingen dat er foto's van m'n laptop zijn gekopieerd
Heb al aangifte gedaan maar....ja..kun je niet meer veel mee
Dit was ook een pakistaans accent..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.