image

Datalek Maxima Medisch Centrum door op straat gevonden loopbriefje

woensdag 5 januari 2022, 11:26 door Redactie, 7 reacties

Het datalek bij het Maxima Medisch Centrum is ontstaan door een op straat gevonden loopbriefje, zo laat het ziekenhuis in een update over het incident weten. Vorige week meldde het ziekenhuis dat het van een anoniem iemand een datalekmelding had ontvangen. Deze persoon had naar eigen zeggen een overzicht met patiëntgegevens in handen gekregen. Daarop deed het Maxima Medisch Centrum melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De anonieme melder heeft meer details met het ziekenhuis gedeeld en stelt dat het om een op straat gevonden loopbriefje gaat. Daarop staan naam, geboortedatum, patiëntnummer en enkele medische gegevens van in totaal dertien patiënten. Er staan geen Burgerservicenummers of adresgegevens op het document. De melder heeft het ziekenhuis schriftelijk laten weten dat de informatie niet verder is gedeeld en het briefje is vernietigd.

Alle betrokken patiënten en/of familie zijn inmiddels geïnformeerd. Naast een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens is ook Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ingelicht. Het ziekenhuis stelt afsluitend dat het alles in het werk zal stellen om herhaling van een soortgelijk datalek te voorkomen.

Reacties (7)
05-01-2022, 12:08 door Anoniem
In de categorie "Storm in een glas water".
Clickbait
05-01-2022, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: In de categorie "Storm in een glas water".
Clickbait
Een datalek is een datalek, elektronisch of niet. Ik snap wel dat een 'loopbriefje' voor velen
een onbekend fenomeen is, maar dat maakt niet uit.
05-01-2022, 14:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In de categorie "Storm in een glas water".
Clickbait
Een datalek is een datalek, elektronisch of niet. Ik snap wel dat een 'loopbriefje' voor velen
een onbekend fenomeen is, maar dat maakt niet uit.

Ja, zo ben ik eens bijna opgelicht in een restaurant .
Sloegen ze 2.95 aan in plaats van 2.75 voor m'n koffie .

Geld is geld, fraude is fraude, veel of weinig maakt niet uit.
05-01-2022, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In de categorie "Storm in een glas water".
Clickbait
Een datalek is een datalek, elektronisch of niet. Ik snap wel dat een 'loopbriefje' voor velen
een onbekend fenomeen is, maar dat maakt niet uit.
Bij het initiele artikel werd direct hoog van de toren geschreeuwd dat EPDs de ondergang van de zorg zullen zijn (gechargeerd, vooruit). Het gaat nu dus, naar het blijkt, om een loopbriefje, dus wel degelijk een aantal factoren minder ernstig dan een grootschalig digitaal datalek.

Wat velen zich hier niet beseffen (zo bleek ook weer uit de reacties op het initiele artikel) is dat de meldbereidheid van datalekken bij zorginstellingen (zeker ziekenhuizen) zeer hoog is. Dat is ook direct waarom deze sector procentueel groot is in de jaarlijkse rapportages.
05-01-2022, 18:00 door Anoniem
Om die reden hebben ze lang geleden telefooncellen met telefoonboeken afgeschaft....
05-01-2022, 18:05 door Anoniem
Loopbriefjes worden al heel lang gezien als een potentiële bron van data lekken. Vreemd dat ze nog steeds niet door een betere oplossing zijn vervangen. En dat terwijl het zo simpel is om een goed en betrouwbare oplossing op te zetten.
06-01-2022, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: In de categorie "Storm in een glas water".
Clickbait
Toen het nieuws eerst werd gebracht was nog helemaal niet bekend wat er precies gelekt was en in welke vorm, alleen dat er een datalek was waarbij medische gegevens over een aantal patiënten in verkeerde handen waren gevallen. Was het verkeerd om daarover te berichten toen nog niet bekend was dat het een storm in een glas water zou blijken te zijn? In mijn ogen niet. Is het dan verkeerd om te berichten wat er inmiddels over bekend was? Als ze dat niet doen laten ze juist de indruk in stand dat het wel eens groter kon zijn dan het werkelijk is. In mijn ogen is dat opnieuw een reden om wel te publiceren. Dus hoezo: clickbait?

Door Anoniem: Bij het initiele artikel werd direct hoog van de toren geschreeuwd dat EPDs de ondergang van de zorg zullen zijn (gechargeerd, vooruit). Het gaat nu dus, naar het blijkt, om een loopbriefje, dus wel degelijk een aantal factoren minder ernstig dan een grootschalig digitaal datalek.
Je hebt het over reacties van mensen op de twee artikelen, niet over wat er in de artikelen zelf staat. De redactie heeft het helemaal niet over een EPD gehad. Impliceer je nou dat wat bezoekers in reacties schrijven als clickbait bestempeld moet worden? Of impliceer je dat je het onderscheid tussen wat de redactie schrijft en wat bezoekers van deze site aan commentaar leveren niet weet te maken? Of was je, ondanks dat je die in je quote had meegenomen, clickbait als de context waarin jij je reactie plaatste al uit het oog verloren?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.