image

VS houdt verdachte aan voor phishingaanvallen op auteurs en uitgeverijen

vrijdag 7 januari 2022, 09:26 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben een 29-jarige Italiaanse man aangehouden op verdenking van phishingaanvallen op auteurs en uitgeverijen om zo nog niet gepubliceerde boeken in handen te krijgen. Onder andere een winnaar van de Pulitzerprijs werd slachtoffer van de aanvallen.

De Italiaan werkte sinds 2016 in de uitgeversindustrie. Volgens de aanklacht verstuurde hij e-mails waarin hij zich voordeed als personen die werkzaam in de uitgeversindustrie zijn, zoals talentagentschappen, uitgeverijen, literaire scouts en anderen. Voor het versturen van de nepmails gebruikte hij meer dan honderdzestig domeinnamen die leken op de namen van de echte partijen die hij imiteerde.

Om de geregistreerde domeinnamen op de originele naam te laten lijken verving hij vaak de letter m door de letters r en n, die naast elkaar op de letter m lijken. Zo verstuurde hij een e-mail naar een winnaar van de Pulitzerprijs waarin hij zich voordeed als een bekende redacteur en uitgever van een Amerikaanse uitgeverij. In de e-mail vroeg hij om een Word-versie van het aankomend manuscript van de auteur, die het ook terugstuurde.

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat de man zich tijdens de phishingcampagne als honderden personen heeft voorgedaan om zo nog niet gepubliceerde manuscripten in handen te krijgen. Daarnaast zou hij ook phishingaanvallen hebben uitgevoerd om toegang te krijgen tot de database van een literair scoutingbedrijf. Hiervoor maakte hij een phishingsite die op de website van het scoutingbedrijf leek. Vervolgens verstuurde hij e-mails naar twee medewerkers van het scoutingbedrijf waarin hij hen vroeg om op de nepsite in te loggen.

De Italiaanse man kon afgelopen woensdag op het vliegveld van John F. Kennedy in New York worden aangehouden. Hij wordt verdacht van 'wire fraud' en identiteitsdiefstal waarop maximale gevangenisstraffen van respectievelijk twintig en twee jaar staan.

Reacties (3)
07-01-2022, 10:29 door Anoniem
Een sterk staaltje van identiteitsfraude en oplichting door middel van typosquatting, waardoor de literaire wereld flink op z'n kop staat. Het betrof een medewerker van uitgeverij Simon & Schuster UK, die de kluit belazerde:

In de domeinnamen die hij registreerde, verving hij vaak de letter ‘m’ door de letters ‘rn’, zodat bijvoorbeeld ‘simonandschuster’ werd weergegeven als ‘sirnonandschuster’.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/07/verdachte-manuscriptendief-aangehouden-in-new-york-a4075976

De Italiaan deed zich jarenlang voor als literair agent om honderden manuscripten te bemachtigen van succesvolle auteurs, waaronder die van Margaret Atwood, en vooraanstaande wetenschappers.

https://www.nytimes.com/2022/01/05/books/publishing-manuscripts-phishing-scam-filippo-bernardini.html
07-01-2022, 18:13 door Anoniem
Ook schrijver Hanna Bervoets kreeg met hem te maken. Toen zij vorig jaar haar Boekenweekgeschenk voltooid had, stuurde een medewerker van uitgeverij Pluim het manuscript nietsvermoedend naar de oplichter.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/manuscriptendief-die-honderden-schrijvers-oplichtte-onder-wie-hanna-bervoets-na-jaren-gepakt~b2ad5180/

De Italiaan werkte afgelopen 6 jaar voor verschillende Britse uitgeverijen. Het is niet bekend of teksten zijn doorverkocht.
08-01-2022, 16:19 door Anoniem
Dit was een opzet die Stieg Larsson zeker zou hebben bewonderd:

Lagercrantz wrote his first “Millennium” book on a computer with no connection to the internet. [...] Norstedts decided to try sharing the new “Millennium” book via Hushmail, an encrypted-email service, with passwords delivered separately by phone. Everyone would have to sign an NDA.

The Spine Collector Is it espionage? Revenge?
by Reeves Wiedeman & Lila Shapiro [longread]

https://www.vulture.com/2022/01/stealing-books-before-release-mystery.html


The “Millennium” team was in a panic. Many in publishing were too paranoid to discuss it and full of resentment as well.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.