image

Belgisch Openbaar Ministerie meldt toename van slachtoffers RAT-fraude

maandag 10 januari 2022, 15:33 door Redactie, 2 reacties

De afgelopen maanden is er een toename van het aantal Belgen dat slachtoffer is geworden van RAT-fraude en aangifte doet, zo meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Bij RAT-fraude worden slachtoffers gebeld door oplichters die zich bijvoorbeeld voordoen als Microsoft- of bankmedewerker en toegang tot de computer proberen te krijgen. Hiervoor vragen ze het slachtoffer om een remote administration tool (RAT) te installeren, zoals TeamViewer.

Via de software kan erop afstand toegang tot de computer worden verkregen en proberen de oplichters geld van de bankrekening over te boeken naar andere rekeningen. "Indien je slachtoffer bent geworden van RAT-fraude doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie!", aldus een oproep van de Belgische politie. Tevens wordt slachtoffers gevraagd om zoveel informatie mogelijk over de oplichter te verzamelen en dit met de politie te delen.

Reacties (2)
10-01-2022, 16:16 door Anoniem
Tsja, het houdt op een gegeven moment op wat je aan beveiliging kan doen. Op het moment dat gebruikers zelf dingen gaan installeren (en op basis van aanwijzingen waarschijnlijk ook beveiligingsmaatregelen gaat uitschakelen), dan kan je net zo goed opgeven.
10-01-2022, 16:17 door Anoniem
Bij bepaalde tools kun je ook de richting van de verbinding omkeren, waardoor jij het scherm van de fraudeur over
kunt nemen en zijn wachtwoord veranderen of al zijn files wegmikken. Zijn ze meestal niet zo blij mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.