image

Telecomproviders blokkeren toegang tot iCloud Private Relay in VK en VS

dinsdag 11 januari 2022, 11:40 door Redactie, 10 reacties

Telecomproviders in zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten zijn begonnen met het blokkeren van de toegang van iPhone-gebruikers tot Apples iCloud Private Relay. Private Relay is een dienst die ervoor zorgt dat het verkeer van Safari-gebruikers via twee gescheiden internet-relays loopt.

De eerste relay geeft de gebruiker volgens Apple een "anoniem ip-adres" dat aan hun regio is gebonden. De tweede relay ontsleutelt het webadres dat de gebruiker wil bezoeken. Door deze scheiding wordt de privacy van gebruikers beschermd omdat er geen entiteit is die zowel de gebruiker kan identificeren als weet welke website hij bezoekt. Verder stelt Apple dat het zelf ook de browsegegevens van gebruikers niet kan zien en Private Relay daarom geen vpn-dienst is.

The Daily Telegraph meldde afgelopen zondag dat telecomproviders zoals Vodafone, Telefonica, Orange en T-Mobile in een brief kritiek hadden geuit op Private Relay. De providers stellen dat Apples dienst ervoor zorgt ze geen toegang tot netwerkgegevens en metdata krijgen, wat gevolgen heeft voor het beheer van telecomnetwerken. Verder zou Private Relay diensten ondermijnen die internetgebruikers tegen schadelijke content moeten beschermen. Ook claimen de telecomproviders dat Apples dienst een bedreiging voor de Europese digitale soevereiniteit vormt.

9to5Mac laat weten dat telecomproviders T-Mobile en EE inmiddels zijn begonnen om iCloud Private Relay bij Britse klanten te blokkeren, wat ook wordt gemeld door EE-klanten. T-Mobile heeft dit beleid ook in de Verenigde Staten doorgevoerd. In een verklaring bevestigt T-Mobile dit, maar stelt dat de blokkade alleen geldt voor klanten die van contentfiltering gebruikmaken, zoals ouderlijk toezicht. Veel klanten bij wie T-Mobile Private Relay blokkeert zeggen hier echter geen gebruik van te maken.

Reacties (10)
11-01-2022, 11:59 door Anoniem
Eh... het is toch juist de bedoeling dat niemand toegang heeft tot de metadata? Dat is het hele DOEL.

Verder zie je weer de rare gedachten gang dat men vindt dat men iemand moet 'beschermen' en daarom z'n vrijheid moet ontnemen. Maar ondertussen moeten we steeds weer met internet. :(
11-01-2022, 12:27 door Anoniem
Echt een heel smerig spelletje van Apple, hoop dat ze hier flink een flinke boete voor krijgen (niet dat ze er wat van merken, maar toch...).
11-01-2022, 14:11 door Anoniem
". Ook claimen de telecomproviders dat Apples dienst een bedreiging voor de Europese digitale soevereiniteit vormt."

En dus blokkeren we de dienst.... De eronie druipt er vanaf.
11-01-2022, 14:59 door Anoniem
je heb 2 keuzes of apple krijgt alles en kan er mee doen wat ze willen/ zelfs verkopen

of de telecom providers hebben het etc.

ik vertrouw geen van beide. En apple al helemaal niet.
11-01-2022, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Echt een heel smerig spelletje van Apple, hoop dat ze hier flink een flinke boete voor krijgen (niet dat ze er wat van merken, maar toch...).
Wat doet Apple hier fout dan? Die hebben die private relay echt niet nodig om het (onderweg versleutelde..) netwerkverkeer af te tappen als ze graag zien wat je allemaal uitspookt.. Hint: ze controleren het OS volledig. Als ze zo graag willen kunnen ze al veel meer zonder die extra stap.

Nee, ik zie hier alleen de telecomproviders fout zijn. Die kunnen nu niet meer meekijken. Boehoe.

Argument kan wel zijn dat er nu veel meer verkeer hun eigen netwerk af gaat, waar dat nu (bv. Netflix-content) goedkoop dichtbij gehaald wordt. Maar om daarvoor meteen te gaan blokkeren.. Straks Tor en VPN's ook maar verbieden?
11-01-2022, 17:24 door Anoniem
Dit is toch een schending van de netneutraliteit door de providers?

Ik koop als klant bij Apple een filter dienst en zijn blokkeren die.
11-01-2022, 17:29 door Anoniem
Door Anoniem: je heb 2 keuzes of apple krijgt alles en kan er mee doen wat ze willen/ zelfs verkopen

of de telecom providers hebben het etc.

ik vertrouw geen van beide. En apple al helemaal niet.
Graag geen onderbuikgevoelens. Geef een link waaruit dit wantrouwen zou blijken.
11-01-2022, 17:35 door Anoniem
Deze dienst heeft bij mij ook mooi gewerkt, maar sinds enige tijd, kan ik het niet meer gebruiken.
Blijkbaar krijg ik de melding "Private Relay is turned off for your data plan".

Het abonnement dat ik heb is een bedrijfsabonnement van Proximus (BE) dat mijn werkgever heeft afgesloten.
12-01-2022, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem: Deze dienst heeft bij mij ook mooi gewerkt, maar sinds enige tijd, kan ik het niet meer gebruiken.
Blijkbaar krijg ik de melding "Private Relay is turned off for your data plan".

Het abonnement dat ik heb is een bedrijfsabonnement van Proximus (BE) dat mijn werkgever heeft afgesloten.
Bij een bedrijfsabonnement kan ik me dat nog voorstellen. Je hebt een iPhone, waarmee me mogelijk van alles kunt benaderen op het netwerk van je werkgever. Dan kan ik me voorstellen, dat ze via hun contract met Proximus bepaald is, dat je die functionaliteit niet kunt gebruiken, om zo je dataverkeer te kunnen controleren op ongewenst verkeer, zoals het via jouw telefoon lekken van bedrijfsgeheimen. Je zult bij die telefoon ook wel gebruiksvoorwaarden van de kant van je werkgever hebben gekregen.
12-01-2022, 16:53 door Anoniem
beheer van telecomnetwerken
Ze bedoelen vast Huawei, Ericsson en Nokia, zelf voeren ze geen klap uit aan onderhoud. In Roemenië is het internet bijvoorbeeld op veel plaatsen beter als in de VS of het VK. (lees: snelheid/bereik)
Verder zou Private Relay diensten ondermijnen die internetgebruikers tegen schadelijke content moeten beschermen.
Ondermijnt vast websites als The Pirate Bay. "schadelijk", eerder onwenselijk. Weer een erg slap argument, hier wordt maar gewoon gedaan alsof al hun gebruikers idioten zijn.
Ook claimen de telecomproviders dat Apples dienst een bedreiging voor de Europese digitale soevereiniteit vormt.
Hij lijkt mij toch echt dat als er iets een bedreiging vormt voor soevereiniteit, dat dat spionage is. Vrijheid is een groot recht maar telecomproviders schenden die al jaren. In plaats van een dienst aan te bieden en het daarbij te laten, kijken ze het liefst mee met alles wat je doet. Bovendien gaat het om VS (niet-Europa) en VK (anti-EU). Dus waar hebben ze het toch weer over?
Om nog maar te zwijgen over alle abonnementen die ze hebben om het je zo duur mogelijk te maken, maar dat even terzijde. Vooral Verizon heeft daar een handje van.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.