image

OM eist vier jaar cel voor grootschalige fraude met cryptovaluta en qr-codes

dinsdag 11 januari 2022, 16:19 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 40-jarige man uit Deventer die wordt verdacht van grootschalige fraude met cryptovaluta en het oplichten van Triodos-klanten via qr-codes een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Tevens eist het OM een beroepsverbod van vijf jaar en wil dat de Deventenaar ruim 937.000 euro terugbetaalt aan de Staat.

De man en zijn handlangers zouden achter Coinhouse,eu zitten, een cryptobeurs waar mensen door het aanmaken van een wallet in allerlei cryptovaluta konden handelen. Het platform had al vrij snel na de lancering bijna twintigduizend gebruikers. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit chatberichten dat de verdachten al vanaf het begin van plan waren om de wallets van gebruikers leeg te halen. Hiervoor werd begin april 2018 de opnamefunctie van de wallets uitgeschakeld.

De Deventenaar wordt ook verdacht van een "pump and dump" scam, waarbij hij reclame maakte voor zelfgemaakte cryptovaluta met namen als Tulipmaniacoin, Malc, ERSO, Europe United en Paris. De verdachte bood zijn cryptomunten te koop aan op handelsplaatsen en kocht deze vervolgens zelf op, waardoor de koers op een kunstmatige manier steeg; het pumpen. Vervolgens werden de coins op het hoogtepunt verkocht; het dumpen.

Qr-codes

Het OM verdenkt de man ook van het oplichten van Triodos-klanten. Die werden gebeld door iemand die zich voordeed als Triodos-medewerker en vroeg om een via e-mail verstuurde qr-code te scannen. Het ging hier echter om klaargezette iDeal-betalingen. Het geld dat de verdachte op deze manier verkreeg werd omgezet naar cryptovaluta.

De verdachte stond ook terecht voor witwassen; hij kocht een woning, een boot, diverse dure auto’s en sieraden met geld dat afkomstig was uit de oplichting met de cryptovaluta. Doordat dit over langere periode heeft plaats gevonden is er volgens het OM sprake van gewoonte witwassen, voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro. Daarnaast beheerde de verdachte in Deventer een bitcoin ATM, die naar het oordeel van het OM ook werd gebruikt om geld wit te wassen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.