image

Celstraf voor GGD-medewerker die gegevens honderden Nederlanders kopieerde

woensdag 12 januari 2022, 15:34 door Redactie, 5 reacties

Een 26-jarige man uit Rotterdam die als GGD-medewerker de persoonsgegevens van honderden Nederlanders onbevoegd inzag en naar zijn eigen computer kopieerde en gebruikte om personen op te lichten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 130 dagen, waarvan 85 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet de man een taakstraf van zestig uur uitvoeren.

De Rotterdammer was als uitzendkracht ingehuurd om testafspraken te maken. Volgens het Openbaar Ministerie vertelde de man in ieder geval tegen drie personen die een afspraak bij de GGD hadden gemaakt dat ze borg moesten betalen. Hiervoor kregen ze een betaallink toegestuurd. Twee van hen betaalden.

Daarnaast bekeek de man van 4 augustus 2020 tot en met 8 september 2020 in ieder geval 484 persoonsdossiers, waaronder die van bekende Nederlanders. Van 474 dossiers kopieerde de man gegevens naar zijn eigen computer. Daarnaast deelde hij persoonsgegevens via Telegram. Het Openbaar Ministerie had de man ook beschuldigd van bankhelpdeskfraude, maar daarvan werd hij vrijgesproken.

De man liet tegenover de rechter weten dat hij uit zijn schulden probeerde te komen. Tevens beweerde hij de gegevens uit de GGD-systemen te willen gebruiken voor acquisitie voor een eigen bedrijf. De rechtbank nam het de verdachte kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van de bevoegdheden die hem waren toevertrouwd en hij enkel oog had voor zijn eigen financieel gewin.

"Verdachte heeft met zijn handelen op grote schaal ernstige inbreuk gemaakt op de privacy van de betrokken personen en daarmee ook het vertrouwen van en in de GGD geschaad, terwijl deze organisatie juist tijdens de coronacrisis een cruciale rol vervult in de bescherming van de samenleving en het zoveel mogelijk draaiende houden daarvan", zo oordeelde de rechter.

Reacties (5)
12-01-2022, 16:25 door Anoniem
Dat is mooi. Veel te weinig, maar goed. Een week schoffelen per Nederlander is al en erg coulante straf...
En wat hebben die honderden Nederlanders aan deze uitspraak? Hun gegevens zijn nog steeds openbaar...
12-01-2022, 16:38 door Anoniem
De 26-jarige Rotterdammer S. wilde ‘snel doekoe’ (straattaal voor geld) verdienen in september 2020, zo vertelde hij zijn vriendin. [...] De Rotterdammer werkte eveneens in de energiemarketing en wilde de persoonsgegevens als ‘leads’ gebruiken voor telefonische acquisitie. Hij deelde enkele adressen in een Telegramgroep voor marketing- en salesmedewerkers om te kijken of die zijn dossiers wilden kopen.

https://www.ad.nl/binnenland/celstraf-voor-ggder-die-borg-eiste-voor-het-maken-van-een-testafspraak~a183d0a3/
12-01-2022, 22:09 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-01-2022, 22:12
Daarnaast ben ik er voorstander van dat de 'jeugdige' delinquent, als hij zijn verplicht logement in een van de vakantieparken van Vrouwe Jusitia erop heeft zitten, nooit meer in aanmerking komt voor een baan met vergelijkbare verantwoordelijkheden!

De maatschappelijke verontwaardiging over dit soort types is inmiddels zo groeiende - en daar reken ik mijzelf ook toe - dat het resoluut als bij donderslag voorbij moet zijn met die experimenteel in de praktijk gebrachte meewarigheid van reclasseringsspecialisten: dat de hersentjes van een - in dit geval - 26 jarige, nog nét wél gevormd kunnen worden, zodanig dat hij tot een te respecteren individu in de Nederlandse samenleving gaat behoren.

Wat anderen ervan vinden mogen zij voor zichzelf weten - uiteraard - maar ik ben in dat kader niet meer van een gunstig maatschappijbreed effect te overtuigen.
Ik ben helemaal klaar met deze stoffelijke overschotten; deze overblijfselen van 70er jaren vorige eeuw PSP tuinbroeken & geitenwollensokkenpraatjes.
13-01-2022, 10:06 door Anoniem
Door Ard van Wiersum: Ik ben helemaal klaar met deze stoffelijke overschotten; deze overblijfselen van 70er jaren vorige eeuw PSP tuinbroeken & geitenwollensokkenpraatjes.

In plaats van de schuld van de verloedering van de maatschappij bij de idealen van de kabouters te leggen, van vijftig jaar terug, zou ik eerder kritisch kijken naar de politiek van de drie grote partijen in de huidige coalitie (VVD, CDA, D66, CU). Die drie zijn namelijk verantwoordelijk geweest voor het afslanken en uitbenen van de GGD organisatie.
13-01-2022, 10:25 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Ard van Wiersum: Ik ben helemaal klaar met deze stoffelijke overschotten; deze overblijfselen van 70er jaren vorige eeuw PSP tuinbroeken & geitenwollensokkenpraatjes.

In plaats van de schuld van de verloedering van de maatschappij bij de idealen van de kabouters te leggen, van vijftig jaar terug, zou ik eerder kritisch kijken naar de politiek van de drie grote partijen in de huidige coalitie (VVD, CDA, D66, CU). Die drie zijn namelijk verantwoordelijk geweest voor het afslanken en uitbenen van de GGD organisatie.

Doorzoek mijn 346 reacties hier m.b.t. mijn uitlatingen aangaande de neo-liberale koers die al ruim dertig jaar dit land teistert en je ziet dat wij elkaar aangaande dit probleem weinig voor de voet lopen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.