image

Zorgen over misbruik van verdwijnfunctie Signal door Nederlandse politici

donderdag 13 januari 2022, 09:34 door Redactie, 17 reacties

Er zijn zorgen over het misbruik van de verdwijnfunctie van chatapp Signal door Nederlandse politici om zo gevoelige communicatie te laten verdwijnen. Signal biedt gebruikers een optie, in het Nederlands "verlopende berichten", waardoor chats na verloop van tijd bij zowel de afzender als de ontvanger worden verwijderd.

Volgens BNR is meer dan een derde van de nieuwe ministers en staatssecretarissen die deze week aantraden op Signal te vinden. Ook gemeentebesturen van Nijmegen, Delft en Amsterdam communiceren via Signal, alsmede de Tweede Kamerfractie van D66. Zakelijke sms'jes en chatberichten van ambtenaren en bestuurders, zowel op zakelijke als privételefoons, vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

"Als je automatisch alle communicatie in een bepaald kanaal wist, is de kans dat dat verkeerd gaat groot. Bovendien is het illegaal als het verwijderen gebeurt na een ontvangen Wob-verzoek", zegt advocaat Cornelis van der Sluis tegenover BNR. Er zijn vermoedens dat bestuurscommunicatie mogelijk al onrechtmatig wordt verwijderd. Zo lijkt het erop dat Signalconversaties in informatie die de gemeente Amsterdam eerder vrijgaf ontbreken.

De Rijksoverheid heeft instructies opgesteld voor het bewaren van chatberichten. Die stellen dat bestuurders en ambtenaren zelf moeten bepalen welke berichten een rol bij politieke besluitvorming hebben gespeeld en moeten worden bewaard. "Je kan niet van een politicus verlangen dat die zelf bepaalt welke berichtjes in de toekomst openbaar moeten worden", zegt Lousewies van der Laan, directeur Transparency International. "Het risico van een verkeerde inschatting is groot." Zij pleit dan ook voor meer toezicht.

Reacties (17)
13-01-2022, 09:45 door Anoniem
Geen zorgen, de buitenlandse intel heeft wel een kopie ter beschikking.
13-01-2022, 09:47 door Anoniem
De ratten. Hun praktijken acher de schermen kunnen kennelijk het daglicht niet verdragen... Instructies van hun handlers van het WEF? Het grootkapitaal?
13-01-2022, 09:51 door Anoniem
Die stellen dat bestuurders en ambtenaren zelf moeten bepalen welke berichten een rol bij politieke besluitvorming hebben gespeeld en moeten worden bewaard.

Met de bestuurscultuur die het afgelopen decennium haar intrede heeft gedaan in Nederland is dit natuurlijk vragen om problemen. We zien nu al dat documenten grotendeels worden zwartgelakt, dat documenten om onduidelijke redenen geheim worden verklaard en dat beleidsbepalers hun teksten weglaten in WOB-verzoeken doordat het een "mening is". Voeg daar het automatisch laten verdwijnen van al dan niet onwelgevallige berichten aan toe en we dalen weer wat verder af in het moeras van ontransparant gedrag en "plausible deniability".
13-01-2022, 09:54 door Anoniem
Persoonlijk heb ik een laptop opnieuw geinstalleerd en tot mijn verbazing zag ik dat Signal zijn data niet synchroniseerd. De oude data staan nog wel op mijn telefoon, maar de data op mijn laptop zijn dus weg. Natuurlijk heb ik mijn telefoon gebackupt maar dat is wel erg lastig allemaal. Ook als je later bij een nieuwe groep komt zie je dus niet de geschiedenis van die groep.
13-01-2022, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Persoonlijk heb ik een laptop opnieuw geinstalleerd en tot mijn verbazing zag ik dat Signal zijn data niet synchroniseerd. De oude data staan nog wel op mijn telefoon, maar de data op mijn laptop zijn dus weg. Natuurlijk heb ik mijn telefoon gebackupt maar dat is wel erg lastig allemaal. Ook als je later bij een nieuwe groep komt zie je dus niet de geschiedenis van die groep.

Dat is nou juist het hele concept van Signal, veiligheid. Anders zou een ander ook het toestel kunnen koppelen en al je historie inzien.

Juist een mooie keuze van deze app om het zo te doen.
13-01-2022, 10:50 door Anoniem
" Zakelijke sms'jes en chatberichten van ambtenaren en bestuurders, zowel op zakelijke als privételefoons, vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)."

Pffff....Juristen..... "vallen onder" ... Wat wordt daar mee bedoeld? Berichten die er niet meer zijn zijn niet op te vragen. Klaar. Wat nou als ze via 27MC gaan communiceren?

Zeg dan: Politici MOETEN alle communicatie loggen en MOGEN GEEN communicatiesoftware maken die niets logt. Ik vind dat fout.

"Vallen" gesprekken die politici voeren door woorden uit te spreken via de mond die door een andere politicus ontvangen worden via de oren ook "onder" de WOB? En waarom niet? En kunnen gesprekken via signal dan niet ook gewoon in dezelfde categorie vallen als een gesprekje in de wandelgangen van de Tweede Kamer?

Politici lopen toch ook niet permanent met voicerecorders rond?
13-01-2022, 11:49 door Anoniem
In de aanloop van de bestorming van het U.S. Capitol in Washington D.C., op 6 januari 2021, maakten de samenzweerders in het Trump-kamp naast Zello mede gebruik van Signal, in een poging om hun daden te verhullen.

https://www.businessinsider.com/mark-meadows-used-personal-cell-gmail-accounts-signal-white-house-business-2021-12
13-01-2022, 11:53 door Anoniem
WhatsApp heeft deze feature ook... Due wat is precise her problem?

Dam most je zorgen dat je been goede overheids app hebt hetzij been clone van Signal waarmee ministers met elkaar kunnen communiceren.
13-01-2022, 11:53 door johanw
Door Anoniem: Persoonlijk heb ik een laptop opnieuw geinstalleerd en tot mijn verbazing zag ik dat Signal zijn data niet synchroniseerd.
Erlijkt wel aan gewerkt te worden maar dat zal niet van vandaag op morgen zijn want zowel de desktop als de Android en iOS clients moeten het dan ondersteunen. Er is geen centrale server waar alles op staat zoals bij Telegram.
13-01-2022, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem:
" Zakelijke sms'jes en chatberichten van ambtenaren en bestuurders, zowel op zakelijke als privételefoons, vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)."

Pffff....Juristen..... "vallen onder" ... Wat wordt daar mee bedoeld? Berichten die er niet meer zijn zijn niet op te vragen. Klaar. Wat nou als ze via 27MC gaan communiceren?

Zeg dan: Politici MOETEN alle communicatie loggen en MOGEN GEEN communicatiesoftware maken die niets logt. Ik vind dat fout.

"Vallen" gesprekken die politici voeren door woorden uit te spreken via de mond die door een andere politicus ontvangen worden via de oren ook "onder" de WOB? En waarom niet? En kunnen gesprekken via signal dan niet ook gewoon in dezelfde categorie vallen als een gesprekje in de wandelgangen van de Tweede Kamer?

Politici lopen toch ook niet permanent met voicerecorders rond?
Ja goed punt, als je zakelijk iets wilt bespreken zonder dat het gelogt wordt kun je dat nu toch ook omzeilen door het mondeling te bespreken, of zelfs bellen, me dunkt dat er ook geen server alle telefoongesprekken tapt en opslaat.
13-01-2022, 13:44 door Briolet
Zakelijke sms'jes en chatberichten van ambtenaren en bestuurders, zowel op zakelijke als privételefoons, vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Maar ministers hebben ook een privé leven en dat gaat de Wob niets aan. Zeker bij een privé telefoon moet je de optie hebben om privé conversatie uit een Wob verzoek weg te laten.
13-01-2022, 15:20 door Anoniem
Door Redactie: Volgens BNR is meer dan een derde van de nieuwe ministers en staatssecretarissen die deze week aantraden op Signal te vinden.

Gezien het feit dat de Europese Commissie de voorkeur aan Signal geeft, boven WhatsApp, zou de open source gemeenschap dit toe moeten juichen. Zeker één veiligheidsregio ging de Nederlandse politiek al voor. Nu de rest nog :-)

Europese Commissie kiest Signal als aanbevolen chat-app
maandag 24 februari 2020, 12:00 door Redactie

https://www.security.nl/posting/645393/Europese+Commissie+kiest+Signal+als+aanbevolen+chat-app

Gelderse Veiligheidsregio overgestapt van WhatsApp naar Signal
vrijdag 13 augustus 2021, 11:38 door Redactie

https://www.security.nl/posting/716315/Gelderse+Veiligheidsregio+overgestapt+van+WhatsApp+naar+Signal
14-01-2022, 15:53 door Anoniem
Aha, dus de "functie elders" mededelingen gaan nu via Signal ipv. papier ;)
15-01-2022, 16:14 door Anoniem
De EU adviseerde in 2019 al om geen Whatsapp of Telegram te gebruiken. Een van de reden was/is dat Whatsapp hun gebruikers voorwaarden ging aanpassen. Uiteraard kun je alleen van een "gratis" app gebruik maken als je akkoord gaat met hun voorwaarden. Door gebruik te maken van Whatsapp geef je toestemming aan Meta (voorheen Facebook) om niet alleen je Whatsapp activiteiten te loggen maar ook al je andere activiteiten en data op je telefoon. Tevens de toestemming om deze love te gebruiken voor andere platforms van Meta en elk ander bedrijf dat bereid is daarvoor te betalen.
Het grootste probleem is echter dat Meta een Amerikaans bedrijf is en de Amerikaanse inlichtingendiensten zonder opgaaf van redenen de data mag analyseren. Die doen dus geen WOB verzoek om te kijken of het besluitvormingsproces naar redelijkheid en billijkheid is verlopen. Deze luisteren gewoon al mee als er nog een beslissing genomen moet worden.
Overigens is het bij de Russische tegenhanger Telegram niet anders gesteld.
In de internationale achterkamertjes en wandelgangen diplomatie is het wellicht handig dat er snel met behulp van deze communicatie technologie verbonden kunnen worden gesloten zonder dat vriend en vijand op de eerste rang zitten.
Nu we weer in een koude oorlog zitten, kennelijk om het Amerikaanse schalie gas in de markt te kunnen zetten, lijkt mij dat de Europese politici vertrouwelijk via chat apps kunnen communiceren zonder dat onze Russische en Amerikaanse vrienden meekijken.
17-01-2022, 22:10 door Anoniem
Door Anoniem: Met de bestuurscultuur die het afgelopen decennium haar intrede heeft gedaan in Nederland is dit natuurlijk vragen om problemen.
Problemen? Daar heb ik geen active herinnering aan... Of passive...
17-01-2022, 22:18 door Anoniem
Door Anoniem: WhatsApp heeft deze feature ook... Due wat is precise her problem?
Dat ambtenaren en politicy deze apps gebruiken, i.p.v. zich aan de officiele kanalen te houden.

Door Anoniem:Dam most je zorgen dat je been goede overheids app hebt hetzij been clone van Signal waarmee ministers met elkaar kunnen communiceren.
Yet en daar dan centraal een goede logging voor te regelen, uiteraard buiten bereik van buitenlandse identiteiten. Je kan daarnaastj natuurlijk ook nog met data classificatie werken. En voor een WOB verzoek per knopdruk de gegevens kunnen ophoesten.
20-01-2022, 14:58 door Anoniem
Van der Plas: BBB wil opheldering van Rutte over gebruik van Signal door politici
donderdag 20 januari 2022, 13:56 door Redactie

https://www.security.nl/posting/739310/BBB+wil+opheldering+van+Rutte+over+gebruik+van+Signal+door+politici
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.