image

EFF adviseert Androidgebruikers om 2G-optie op telefoon uit te schakelen

donderdag 13 januari 2022, 09:57 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF adviseert Androidgebruikers om de 2G-optie op hun telefoon uit te schakelen en roept tegelijkertijd Apple op om deze feature toe te voegen. Vorig jaar heeft Google een nieuwe optie aan Android toegevoegd waardoor eigenaren van een nieuwe telefoon 2G op modemniveau kunnen uitschakelen.

Volgens de EFF zijn er twee problemen met 2G. Ten eerste gebruikt het zwakke encryptie tussen de zendmast en de telefoon die eenvoudig is te kraken, waardoor een aanvaller passief gesprekken en sms-berichten kan onderscheppen. Het tweede probleem is dat 2G de zendmast niet bij de telefoon authenticeert. Daardoor kan iedereen een echte 2G-zendmast imiteren.

Zogeheten "cell-site simulators", waarmee opsporingsdiensten door het simuleren van een zendmast telefoonverkeer kunnen onderscheppen, zijn in staat om 4G-verbindingen naar 2G te downgraden, aldus de EFF. Daardoor is het telefoonverkeer weer kwetsbaar voor 2G-aanvallen.

De EFF adviseert Androidgebruikers dan ook om het gebruik van 2G op hun toestel uit te schakelen. Vanwege hardwarebeperkingen is deze feature alleen op nieuwere telefoons beschikbaar. Voor iPhone-gebruikers is deze optie niet beschikbaar en de burgerrechtenbeweging vindt dat Apple de feature ook moet implementeren. Afsluitend laat de EFF weten dat Google, Apple en Samsung meer in "radio security" moeten investeren om smartphonegebruikers te beschermen.

Reacties (2)
13-01-2022, 10:22 door ShaWormHa
Dan moet Samsung het ook mogelijk maken, nu heb ik de volgende opties op een S20:

Netwerkmodus:
5G/4G/3G/2G Automatisch verbinden
4G/3G/2G Automatisch verbinden
3G/2G Automatisch verbinden
Alleen 3G
Alleen 2G

Beetje achterhaald, de optie alleen 4G zou hier perfect zijn.
13-01-2022, 12:51 door johanw
De grootste kans op afluisteren loop je door overheden en die gaan gewoon meteen naar de telecom operator, die toegang heeft tot de onversleutelde inhoud, ongeacht of die slecht of nog slechter versleuteld door de lucht gaat.

Als je dat wilt tegengaan moet je bellen via een app als Signal, dan kan niemand die het in de lucht onderschept het ontcijferen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.