image

Supermarktketen Southern Co-op gebruikt camera's met gezichtsherkenning in VK

maandag 17 januari 2022, 15:40 door Redactie, 4 reacties

Supermarktketen Southern Co-operative gebruikt in tientallen Britse winkels camera's met gezichtsherkenning om naar eigen zeggen personeel en klanten te beschermen. Klanten worden echter niet altijd duidelijk voor het filmen gewaarschuwd. Daarnaast maakt de supermarktketen gebruik van camera's van het Chinese bedrijf Hikvision, zo melden website IPVM en The Mail on Sunday.

IPVM ontdekte dat bij negen supermarkten er één was zonder zichtbare waarschuwing bij het betreden van de winkel. Zeven andere hadden een kleine en vaak verborgen waarschuwing. De Britse privacytoezichthouder stelt dat bij live gezichtsherkenning waarschuwingsborden duidelijk zichtbaar moeten zijn bij het betreden van het gebied in kwestie.

Gezichtsherkenningsbedrijf Facewatch verzorgt het systeem bij Southern Co-op. Afbeeldingen van "subjects of interest" worden voor een periode van twee jaar bewaard. Eerder uitte burgerrechtenbeweging Big Brother Watch felle kritiek op het systeem. "Het groeiende gebruik van Orwelliaanse gezichtsherkenningssurveillance door Co-op schendt de rechten van klanten en moet dringend worden gestopt", aldus directeur Silkie Carlo. Ook privacyorganisatie Privacy International heeft de nodige zorgen over de surveillance.

Reacties (4)
17-01-2022, 16:20 door spatieman
hikvision,, was daar voor een tijdje terug niet wat mee ?
Hoe je het ook bekijkt, dat ding zal gegarandeerd ook naar huis streamen.
17-01-2022, 16:27 door Anoniem
Door spatieman: hikvision,, was daar voor een tijdje terug niet wat mee ?
Hoe je het ook bekijkt, dat ding zal gegarandeerd ook naar huis streamen.
Kunt het ook van de positieve kant natuurlijk bekijken. Straks kun je live zien via shodan of andere diensten dat ze nog je favoriete snacks op vooraad hebben voordat je naar de winkel gaat ;)

Maar goed directe sluiting van locaties lijkt me wel op zijn plaats. Gaat uiteraard niet gebeuren maar het zou wel gedaan moeten worden.
17-01-2022, 18:16 door Anoniem
Heel de UK hangt sowieso vol met Hikvision camera's. In Nederland zie je ze trouwens ook regelmatig.
08-02-2022, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem: Heel de UK hangt sowieso vol met Hikvision camera's. In Nederland zie je ze trouwens ook regelmatig.

In de Verenigde Staten is inzet van Hikvision- en Dahua-camera's bij overheidsgebouwen juist verboden, en ook in andere landen liggen de populaire fabrikanten onder vuur uit vrees voor spionage.

https://nos.nl/artikel/2416279-omstreden-chinese-camera-s-hangen-overal-in-nederland-ook-bij-ministeries
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.