image

Consumentenbond verliest rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens

woensdag 19 januari 2022, 09:40 door Redactie, 8 reacties

De Consumentenbond heeft de rechtszaak die het had aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens verloren. Volgens de rechter is de privacytoezichthouder niet in gebreke gebleven door niet zelf op te treden tegen Google na een handhavingsverzoek van de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond probeert Google gebruikers van nieuwe Androidtelefoons zover te krijgen dat ze de locatiegeschiedenis inschakelen. Daarnaast staat de functie 'Web & App Activiteit' standaard ingeschakeld waarmee Google ook locatiegegevens kan verzamelen, aldus de bond.

De Consumentenbond en verschillende andere Europese consumentenorganisaties stellen dat Google cruciale informatie verbergt en gebruikmaakt van sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. Hiermee overtreedt Google de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zo stellen de consumentenorganisaties.

In 2019 stelde de Consumentenbond de Autoriteit Persoonsgegevens formeel in gebreke omdat de toezichthouder de klacht van de bond over Google nog niet had afgehandeld. Een jaar later wachtte de Consumentenbond nog altijd op een besluit. De Autoriteit Persoonsgegevens wees naar een onderzoek dat de Ierse toezichthouder naar de werkwijze van Google is gestart.

Volgens de Consumentenbond verbergt de Nederlandse privacytoezichthouder zich op deze manier. "Op nationaal niveau is de AP gewoon aan zet, maar die blijft op zijn handen zitten. En wij horen niets. Zelfs op eenvoudige vragen over het proces krijgen we geen antwoord", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, destijds. De bond besloot daarom eind 2020 naar de rechter te stappen. Die heeft nu de Autoriteit Persoonsgegevens gelijk gegeven.

"Dit is een tegenslag voor consumenten. Zij zijn gedwongen te wachten op een uitspraak van de Ierse toezichthouder, maar dat doen ze al ruim 3 jaar. En intussen blijven de overtredingen onbestraft", reageert Molenaar. "Dat is enorm frustrerend. De AP moet meer doen om dat proces te bespoedigen. Temeer daar Google intussen alle gelegenheid krijgt om met de Ierse toezichthouder te communiceren en op die manier invloed uit te oefenen."

Reacties (8)
19-01-2022, 09:47 door Anoniem
Heeft iemand de volledige uitspraak al ergens gevonden? Of is deze nog niet gepubliceerd?
19-01-2022, 10:09 door Anoniem
De AP is veel te diplomatiek met Google en Microsoft. Ze horen ze gewoon aan te pakken. Google west dondersgoed dat het niet mag.
19-01-2022, 10:43 door Anoniem
Misschien moet de consumentenbond eens de AVG moeten lezen, het zogenaamde " one-stop-shop" principe. Dit is precies wat het AP gebruikt heeft en waar dit voor bedoeld is.

Om te voorkomen dat hetzelfde onderzoek in alle landen tegelijk loopt wordt het " one stop shop" principe gebruikt, wat inhoud dat het land waar de organisatie zijn hoofdkantoor heeft de leiding neemt in het onderzoek, Ierland in dit geval. Andere landen worden in het onderzoek wel meegenomen, maar de Ierse AP heeft de leiding.

Of de Ierse AP wel echt onderzoek wil doen is een andere vraag, maar het AP volgt op dit moment de procedures die in de AVG beschreven staan.
19-01-2022, 11:14 door Anoniem
De consumentenbond snapt dan blijkbaar de GDPR niet: de toezichthouder van het land van de Europese vestiging doet het onderzoek, in dit geval dus inderdaad Ierland en hoeft AP dus inderdaad niets te doen. Google zou zich op grond hiervan dan ook verweren tegen de AP (en winnen).
19-01-2022, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien moet de consumentenbond eens de AVG moeten lezen, het zogenaamde " one-stop-shop" principe. Dit is precies wat het AP gebruikt heeft en waar dit voor bedoeld is.

Om te voorkomen dat hetzelfde onderzoek in alle landen tegelijk loopt wordt het " one stop shop" principe gebruikt, wat inhoud dat het land waar de organisatie zijn hoofdkantoor heeft de leiding neemt in het onderzoek, Ierland in dit geval. Andere landen worden in het onderzoek wel meegenomen, maar de Ierse AP heeft de leiding.

Of de Ierse AP wel echt onderzoek wil doen is een andere vraag, maar het AP volgt op dit moment de procedures die in de AVG beschreven staan.
Frankrijk heeft daar omheen gewerkt met hun zaak tegen Google en ze gewoon in eigen land aangeklaagd.

AP maakt het zich er makkelijk vanaf, maar goed, je kan het ze ook niet kwalijk nemen gezien ze verzuipen in de meldingen. Er is te weinig mankracht om veel zaken op te pakken. Kleine visjes zijn makkelijker aan te pakken om de stapel een beetje in bedwang te houden.
19-01-2022, 16:58 door Anoniem
De burger/consument kan natuurlijk zelf ondertussen met de voeten stemmen, en om te beginnen geen gebruik (meer) maken van die dataschoffies. Aanvullend werken we hier thuis ook noodgedwongen met uitgebreide blocklijsten om alle stiekeme rotzooi zoveel mogelijk buiten de deur te houden, en betalen we -dus- al jaren extra voor goede spullen. Consumentenorganisaties zouden beter meer met doorslagfactoren in de testen moeten werken. Geen algemene kool en geit sparende verhaaltjes, maar terzake doende harde onderbouwde oordelen per produkt/dienst. Er is veel werk aan de winkel.
19-01-2022, 19:53 door karma4
Door Anoniem: De consumentenbond snapt dan blijkbaar de GDPR niet: de toezichthouder van het land van de Europese vestiging doet het onderzoek, in dit geval dus inderdaad Ierland en hoeft AP dus inderdaad niets te doen. Google zou zich op grond hiervan dan ook verweren tegen de AP (en winnen).
Dan is de oostenrijkse uitspraak van de toezichthouder daar feitelijk onwettelijk. Daarmee kan de AP zich ook niet beroepen op die uitspraak om google analytics tegen te gaan. Bij de AP zijn ze duidelijk niet consistent dan wel hebben ze de doelstelling van de GDPR voor ogen.
20-01-2022, 15:56 door Anoniem
De volgende stap lijkt mij voor de Consumentenbond om een handhavingsverzoek bij de Ierse toezichthouder in te dienen en na verstrijken van de termijn naar de Ierse of Europese rechter te stappen.
Ook kan de Consumentenbond iets proberen via de E-privacyrichtlijn (geimplementeerd in de Telecommunicatiewet) waar AP wel als nationale toezichthouder kan optreden en waar wel een handhavingsverzoek bij de AP kan worden ingediend. Dat is ook wat er in Frankrijk is gebeurd. Daar heeft Max Schrems met zijn organisatie NOYB succes behaald. En daar ging het alleen maar om informatie aan gebruikers. Zoiets kan dus in alle landen van de EU. Google zal dus goed gefileerd moeten worden op naleving van alle regels van de E-privacyrichtlijn en als in alle landen boetes moeten worden betaald, zal het totaal aan boetes al snel erg hoog worden. Zie ook: https://noyb.eu/en/eu50-million-fine-google-confirmed-conseil-detat
Als alle consumentenbonden, samen met Schrems, actie ondernemen, zowel op nationaal gebied tegen de schendingen van de E-privacyrichtlijn en op EU terrein tegen schendingen van de Privacy-verordening, gebeurt er misschien echt iets tegen alle privacyschendingen!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.