image

Europese Unie wil eigen dns-dienst lanceren met ingebouwd url-filter

donderdag 20 januari 2022, 16:08 door Redactie, 30 reacties

De Europese Commissie heeft een oproep gedaan voor het insturen van voorstellen die moeten leiden tot de lancering van een Europese DNS-dienst genaamd "DNS4EU" waar burgers, onderwijsinstellingen, overheden en andere organisaties gebruik van kunnen maken. De dienst moet onder andere de online veiligheid van Europese internetgebruikers vergroten door bijvoorbeeld phishing in bepaalde EU-talen te voorkomen.

Volgens de Europese Commissie is erop dit moment geen Europese dns-dienst die voldoet aan de visie van de EU. Daarnaast zullen marktpartijen door het ontbreken van een businesscase hier niet in investeren, aangezien dns-diensten meestal gratis door de internetprovider worden aangeboden. Volgens de Europese Commissie maken Europese burgers en organisaties steeds vaker gebruik van een aantal dns-diensten die door niet-Europese partijen worden aangeboden.

DNS4EU moet hierin verandering brengen. De Europese Commissie heeft verschillende eisen opgesteld waar deze dns-dienst aan moet voldoen, zoals privacy en veiligheid. Ook moet het over een ingebouwd url-filter beschikken zodat links naar "illegale content" worden gefilterd. Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen. Hiervoor moeten er duidelijke handleidingen en andere supportmateriaal komen, waaronder een website.

DNS4EU zal ook aan technische standaarden moeten voldoen, waaronder DNS over TLS (DoT) en DNS over HTTPS (DoH). Naast een gratis versie zal er ook een betaalde versie van de dns-dienst komen, met bijvoorbeeld ad hoc filtering, monitoring en 24x7 support, speciaal aangepast voor bepaalde sectoren. Ook moet de dienst als wholesale oplossing voor andere serviceproviders beschikbaar komen, zoals isp's en cloudproviders. Geïnteresseerde partijen kunnen hun voorstel opsturen.

Reacties (30)
20-01-2022, 16:24 door Peter H.
Met het risico op een "Great Firewall"
20-01-2022, 16:30 door Anoniem
Ook moet het over een ingebouwd url-filter beschikken zodat links naar "illegale content" worden gefilterd. Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen
waarom heeft dit veel weg van het instellen van compartimentalisering.
Bovendien is de Europese Commissie die dit zegt te willen ongekozen!
De lastige vraag is dus, wie zit achter dit initiatief en via welke lobby landde dit bij de EC?
20-01-2022, 16:39 door Anoniem
Lekker handig om sites uit de lucht te halen.
Lekker handig om censuur toe te passen.
Lekker handig om mensen te monitoren.

${BEKENDE USER} zegt, goed plan, niks te verbergen.
20-01-2022, 16:42 door Anoniem
Het argument is natuurlijk weer "veiligheid" als het niet over milieu gaat.

Europese ISP CLOUD de (root)administrator) van europa

Alle encryptie en privacy gerichte isp en email-diensten
vallen hier dan ook onder,wellicht alleen protonmail niet,maar dat betwijfel ik

Conclusie: Meer controle,meer macht EU over het internet

Minder privacy,minder encryption,minder macht voor op privacy
gerichte internet service providers en email diensten die privacy en encryption services aanbieden.

The Matrix
20-01-2022, 16:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Ook moet het over een ingebouwd url-filter beschikken zodat links naar "illegale content" worden gefilterd. Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen
waarom heeft dit veel weg van het instellen van compartimentalisering.
Bovendien is de Europese Commissie die dit zegt te willen ongekozen!
De lastige vraag is dus, wie zit achter dit initiatief en via welke lobby landde dit bij de EC?

grote kans dat Frankrijk hier zeer blij mee is Duitsland misschien ook wel
20-01-2022, 16:52 door Anoniem
De EU die een DNS dienst op wil zetten. Ik voorzie IT crowd niveau aan hilariteit met een vleugje 1984 drama.
Gelukkig mijn eigen DNS infra, hosting en metasearch services in carrier hotels staan.

Ik wens ze veel succes ik ga lekker egoistisch door met mijn eigen diensten los van ABC, EC, FB, Amazon en alle andere data hungry spelers.

Tijd voor popcorn inslaan.
20-01-2022, 16:53 door Anoniem
Aan alle criticasters (het lijkt wel of er niemand op deze blog is die ooit een positieve reactie laat horen) - je kunt KIEZEN voor je DNS-provider; of je DNS4EU kiest of niet staat je vrij, net als Quad9, Google, OpenDNS, ...

Voor een gemiddelde gebruiker lijkt mij dit een prima idee om zo bekende 'kwaadaardige' sites buiten deur te houden.
20-01-2022, 17:01 door Anoniem
Binnenkort nog alleen maar positieve berichten over D66 online...
20-01-2022, 17:32 door Anoniem
Geen goede ontwikkeling.
20-01-2022, 17:52 door Anoniem
Door Anoniem: Aan alle criticasters (het lijkt wel of er niemand op deze blog is die ooit een positieve reactie laat horen) - je kunt KIEZEN voor je DNS-provider; of je DNS4EU kiest of niet staat je vrij, net als Quad9, Google, OpenDNS, ...

Voor een gemiddelde gebruiker lijkt mij dit een prima idee om zo bekende 'kwaadaardige' sites buiten deur te houden.
Niet als het verborgen doelen heeft nee. Lees ook even het stukje dat het links naar illegale content moet filteren maar tegelijkertijd wel privacy roepen. Wat klopt er niet?

En een DNS dienst heeft niet als taak filtering te doen op phising effectiviteit is laag het houdt alleen ongein tegen als het al herkend is als ongein.

DNS instellen door non experts? Kom op ieder in netwerkbeheer architecture weet hoe belachelijk ingewikkeld DNS eigenlijk is dat kan je niet versimpelen want er wordt alleen maar steeds meer meuk opgedonderd waar we op moeten letten. Zouden ze DNS herschrijven dan was het een ander verhaal maar zolang we het internet gebruiken is dat doomed to fail.

De reden dat de meeste hier kritisch zijn is omdat men kennis heeft in het gebied en een partij die nul reputatie heeft ineens op de markt ziet duiken. Nee de gemiddelde gebruiker heeft hier geen beep aan die kan beter gewoon werken met dns van hun ISP en in dhcp hun clients draaien. Ga liever dat geld besteden aan digitale wets handhaving want dat lukt ze nu al niet
20-01-2022, 17:52 door Anoniem
Tja inderdaad een risico op sensuur,dit wil je toch niet op een vrij internet?.
Laat iedereen zelf zijn dns kiezen,want je hebt er wel een nodig,voor het gebruik op internet,want zonder dns is er geen internet mogelijk,of althans het bereiken van websites.
20-01-2022, 18:27 door Anoniem
Hoeveel mag deze hobby wel niet kosten? M.i. zullen er weinig idioten zijn die er ook nog voor willen betalen. Totaal overbodig: De gemiddelde Europeaan laat zich digitaal niet misleiden zoals de Chinezen dat doen. En wat verstaat men onder 'schadelijke inhoud'? Pirate Bay? Ongemodereerde blogs? Side-loaden (om bijv. dat vervuilde Google play store te vermijden)? Sites die de coronascam-actors exposen?

Hou toch op, ga lekker in China of N.-Korea je energie verspillen.
20-01-2022, 18:41 door Anoniem
Door Anoniem: Aan alle criticasters (het lijkt wel of er niemand op deze blog is die ooit een positieve reactie laat horen) - je kunt KIEZEN voor je DNS-provider; of je DNS4EU kiest of niet staat je vrij, net als Quad9, Google, OpenDNS, ...

Voor een gemiddelde gebruiker lijkt mij dit een prima idee om zo bekende 'kwaadaardige' sites buiten deur te houden.

De EU kennende, gezien hun toezeggingen uit het verleden en wat er daadwerkelijk van kwam, is het: u kunt NOG kiezen.
Zij zijn rupsje-nooit-genoeg.

Enkel een controlestaat wil controle over toegang tot informatie in dit informatietijdperk. Enkel een controlestaat wil bepalen wat de toegestane gewenste informatie is (censuur heet zoiets). Enkel een controlestaat wil machtige ongekozen leiders. Enkel een controlestaat wil bepalen wat vrijheid, blijheid, zou moeten zijn voor de rest (zelf zijn ze de uitzondering, natuurlijk).

Ook DNS in de decentrale blockchain dan maar. De zogenaamde factcheckers blijken gesponsorde opinieverspreiders te zijn (is als zodanig toegegeven in een rechtszaak), maar toch blijven ze zich verkondigen als de orakelen der waarheid en wijsheid. Zo'n beetje alle factchecks zijn debunked (maar dat vinden wordt steeds moeilijker gemaakt). Ongewenste meningen en feitenverspreiders worden gebonjourd. Menig politici wil, of heeft daarin al gefaald, in één of ander waarheidsbureau die die domme burgertjes wel even gaat vertellen wat ze moeten nablaten. Klimaatactivisten, CRT aanhangers, LGBT idealisten, die niets beters weten dan hun minderheidsdenken op te dringen aan de meerderheid. Menigeen daarvan wegens quota's en gewenste politieke kleur in bepalende posities gesponsord. Driewerf maal, nee.

Enkel de leugen verdraagt kritiek en diepgravend onderzoek niet, de waarheid censureert niet.
20-01-2022, 19:13 door Anoniem
Wat moet een DNS server met URL's? Het is een DOMAIN name server. Die werkt niet met URL's (Uniform Resource Locators) maar met domeinnamen. Geeft wel weer het kennisniveau aan van het Europese Parlement. Gelukkig kunnen we ze wegstemmen als ze iets fout doen... uh..
20-01-2022, 19:37 door Anoniem
Als het uit de koker van de EU komt, dan zal het nooit in het belang van de burger zijn.

Wel in het kader van 'totale controle'. Erg handig om domains op die manier uit de lucht te halen.
20-01-2022, 21:57 door _Martin_
Door Anoniem: Wat moet een DNS server met URL's? Het is een DOMAIN name server. Die werkt niet met URL's (Uniform Resource Locators) maar met domeinnamen. Geeft wel weer het kennisniveau aan van het Europese Parlement. Gelukkig kunnen we ze wegstemmen als ze iets fout doen... uh..
Haha, inderdaad een mooi punt :D

Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen.
De "non-experts" passen bij installatie uitsluitend het wachtwoord van hun Wi-Fi aan en héél misschien nog het standaardwachtwoord van hun modem. De term "DNS" zegt de "non-experts" helemaal niets. Laat de "non-exerts" dat instellen en de helpdesk van de betreffende ISP zal overstromen met meldingen "mijn internet doet het niet meer".
20-01-2022, 22:00 door Anoniem
Door Anoniem: Wat moet een DNS server met URL's? Het is een DOMAIN name server. Die werkt niet met URL's (Uniform Resource Locators) maar met domeinnamen.

Hardstikke mooi toch dat ze dit denken? Zoals we weten ziet de EU ook "desinformatie" ( = informatie die niet strookt
met hun narratief ) als "illegaal", dus voor je het weet heeft iemand desinformatie op facebook.com gevonden en komt
de hele site facebook.com in het URL filter. Een deel van die site blokkeren dat gaat immers niet in een DNS filter.

Op die manier is in korte tijd iedere social media site geblacklist door onze vrienden van het ministerie van waarheid!
20-01-2022, 22:23 door Anoniem
Door _Martin_: [
Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen.
De "non-experts" passen bij installatie uitsluitend het wachtwoord van hun Wi-Fi aan en héél misschien nog het standaardwachtwoord van hun modem. De term "DNS" zegt de "non-experts" helemaal niets. Laat de "non-exerts" dat instellen en de helpdesk van de betreffende ISP zal overstromen met meldingen "mijn internet doet het niet meer".
Dat maakt het zo griezelig. De EU zal waarschijnlijk bij de providers erop aandringen dat ze de "DNS resolver" adressen
die ze verspreiden via PPP of DHCP naar hun klanten aanpassen naar de DNS4EU servers, met hooguit ergens op
de "mijn provider" pagina een insteloptie die default op DNS4EU moet staan en die na 5 keer bevestigen dat je echt
blootgesteld wilt worden aan gevaarlijke en illegale zaken terug kan worden gezet op de resolvers van de provider.
Dan kan iedere non-expert het eenvoudig instellen, en heeft D666 waar ze naar op zoek zijn: een handig filter voor
het weghalen van meningen die hen niet bevallen (ze noemen dat "desinformatie")
21-01-2022, 08:38 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-01-2022, 08:52
Door Anoniem: De EU die een DNS dienst op wil zetten. Ik voorzie IT crowd niveau aan hilariteit met een vleugje 1984 drama.
Gelukkig mijn eigen DNS infra, hosting en metasearch services in carrier hotels staan.

Dat mag dan dus niet meer.

Door Anoniem: Ik wens ze veel succes ik ga lekker egoistisch door met mijn eigen diensten los van ABC, EC, FB, Amazon en alle andere data hungry spelers.

Dat mag dan dus ook niet meer. Net als hardrijden, dat kan binnenkort ook niet meer zomaar met een nieuwe auto ( ingebouwde begrenzer en black box datalogger - https://www.plusonline.nl/auto/snelheidsbegrenzer-in-nieuwe-autos-vanaf-1-juli-verplicht - UPDATE: betere link)

Door Anoniem: Tijd voor popcorn inslaan.

Naïef...
21-01-2022, 10:55 door Anoniem
Door Toje Fos:
Door Anoniem: De EU die een DNS dienst op wil zetten. Ik voorzie IT crowd niveau aan hilariteit met een vleugje 1984 drama.
Gelukkig mijn eigen DNS infra, hosting en metasearch services in carrier hotels staan.

Dat mag dan dus niet meer.

Door Anoniem: Ik wens ze veel succes ik ga lekker egoistisch door met mijn eigen diensten los van ABC, EC, FB, Amazon en alle andere data hungry spelers.

Dat mag dan dus ook niet meer. Net als hardrijden, dat kan binnenkort ook niet meer zomaar met een nieuwe auto ( ingebouwde begrenzer en black box datalogger - https://www.plusonline.nl/auto/snelheidsbegrenzer-in-nieuwe-autos-vanaf-1-juli-verplicht - UPDATE: betere link)

Door Anoniem: Tijd voor popcorn inslaan.

Naïef...
Mijn eigen diensten draaien gewoon in de EU onder reguliere wetgeving. Dus er gaat voor mij niks veranderen door hun geknutsel. Het gaat zeer lastig om een begrenzer in te bouwen in hardware en protocollen die gericht zijn op scaling. En in je vergelijking die al nergens opslaat spreekt men over *nieuwe* autos dus als je dat wilt doortrekken naar mijn situatie betekend dat dat ik pas last ervan zou krijgen zodra hele infra bij me is vervangen. Want in tegenstelling tot een auto krijgen servers geen apk en ik kan als eigen provider overal waar ik wil mijn hardware vandaan inkopen of zelfs laten maken.

In het ergste geval wat nooit nodig gaat zijn in mijn resterende leven verplaats ik de hele infra buiten de EU maak verbinding zonder DNS naar een remote server en werk daarvanaf weer met mijn eigen DNS.

Dus Naief? Nee egoistisch, realistisch en voorbereid op dit soort ongein sinds de tijd dat Google beurs genoteerd werd in 2004.
Wat er met rest van het net gebeurt niet mijn zorg. Ben niet geintereseerd in andermans troep oplossen buiten mijn werk om. Nog interesse in de ethiek of voorvechter van vrijheid op dit gebied.

Maar geen zorgen dit is het scenario wat ongeveer gaat gebeuren.
Eerst 5 a 10 jaar gebakkelij over de invulling van het project waarbij grote project ontwikkelaars en leger aan consultanten worden gevraagd voor inbreng. Daarna pilot en marketing campagne met afgrijselijke slogans en spotjes waarna ruzie ontstaat over uitvoering en wie controle heeft over de pilot beoordeling.

Gevolgd door een lobby vanuit bigtech om de controle over te nemen tegelijk met door publieke verontwaardiging weer 5 jaar achterdeurtjes politiek. Daarna werkelijke invoer en nog geen jaar later na onafhankelijk onderzoek en constante uitval van diensten zitten de zelfde consultants als bij begin alle zogenaamd niet vooraf herkende problemen op te lossen.

Resultaat het project beland of in de ijskast of komt het in een veel meer uitgeklede vorm op de markt onder mom van verbetering. EU geeft zich daarna weer zelf een schouder klopje en de consultants lachen zich kapot over hoe ze de EU een poot hebben uitgedraaid *again*


Als de nieuwe koude oorlog met Rusland niet al alle aandacht gaat vreten.

We zijn namelijk net weer begonnen met stationeren van materiaal langs buitengrenzen. En kan je op briefje geven dat met paar maanden we weer door onze vrienden uit Amerika gevraagd worden voor stationering van hun materiaal op her introduceerde Nederlandse Prepositioned Organizational Materal Storage (POMS)
21-01-2022, 11:01 door Anoniem
Misschien ben ik naiëf.
Maar het internet is één vergaarbak aan allerlei (on)zinnige zaken.
Een DNS server wordt de leek opgedragen door een ISP en doet in basis alleen dienst als vertaling van DNS naam naar ip-adres.
Naast de door de ISP gehanteerde DNS dienst zijn er nog legio andere.
Of te wel er is keuze genoeg.

Enige vorm van censuur wordt snel opgemerkt en dan neemt het gebruik snel af en sterft het initiatief een snelle dood.

9 van de 10 internet gebruikers (en ook "ICT specialisten) hebben geen idee welke gevaren er in het internet schuilen.
Hoe je "onderwater" naar malafide websites kunt worden geleid.

Wat is er dan mooier dan een beveiliging op de DNS (vertaler van DNS naam naar IP-adres) die de IP-adressen van bekende gecomprimeerde en/of malafide websites) blokkeert.

Mijns inziens begint security bij de bron en als deze bron niet benaderd kan worden droogt hij van zelf op.

Ik geloof niet in andere onderliggende motieven van de EU.
Cyber criminaliteit kost de samenleven (en dus ook de EU) heel veel geld.
Investeren in dergelijke redelijk eenvoudige maatregelen verdient zich zelf terug.

Een heb je echt geen vertrouwen meer in de goedwillendheid van de samenleving gebruik dan 8.8.8.8 als DNS
21-01-2022, 11:05 door Anoniem
Door Toje Fos:
Door Anoniem: De EU die een DNS dienst op wil zetten. Ik voorzie IT crowd niveau aan hilariteit met een vleugje 1984 drama.
Gelukkig mijn eigen DNS infra, hosting en metasearch services in carrier hotels staan.

Dat mag dan dus niet meer.

Door Anoniem: Ik wens ze veel succes ik ga lekker egoistisch door met mijn eigen diensten los van ABC, EC, FB, Amazon en alle andere data hungry spelers.

Dat mag dan dus ook niet meer. Net als hardrijden, dat kan binnenkort ook niet meer zomaar met een nieuwe auto ( ingebouwde begrenzer en black box datalogger - https://www.plusonline.nl/auto/snelheidsbegrenzer-in-nieuwe-autos-vanaf-1-juli-verplicht - UPDATE: betere link)

Door Anoniem: Tijd voor popcorn inslaan.

Naïef...

Waar staat in het artikel dat dergelijke eigen diensten nie meer mogen.
Ik lees dit nergens.

Ik lees "Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen"
Volgens mij wordt er dus op een dienst gedoeld die net als Google-DNS of Open-DNS zelf ingesteld kan worden.
21-01-2022, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Ook moet het over een ingebouwd url-filter beschikken zodat links naar "illegale content" worden gefilterd. Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen
waarom heeft dit veel weg van het instellen van compartimentalisering.
Bovendien is de Europese Commissie die dit zegt te willen ongekozen!
De lastige vraag is dus, wie zit achter dit initiatief en via welke lobby landde dit bij de EC?

Je moet niet zo zeuren. Het kan voor veel mensen erg nuttig zijn. Bijvoorbeeld om porno voor mijn kinderen af te schermen.
21-01-2022, 12:27 door Anoniem
De regulator slaat toe, de informatie monitor en censuur.
Onvermogen machthebbers over maar niet voor de onderdanen.
Mainland China 2.0.
21-01-2022, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Ook moet het over een ingebouwd url-filter beschikken zodat links naar "illegale content" worden gefilterd. Verder moet de dns-dienst eenvoudig door "non-experts" zijn in te stellen
waarom heeft dit veel weg van het instellen van compartimentalisering.
Bovendien is de Europese Commissie die dit zegt te willen ongekozen!
De lastige vraag is dus, wie zit achter dit initiatief en via welke lobby landde dit bij de EC?

Je moet niet zo zeuren. Het kan voor veel mensen erg nuttig zijn. Bijvoorbeeld om porno voor mijn kinderen af te schermen.
Nieuwsflits daar is DNS niet voor.
Wat jij wilt is een router met die functie. Dit kan namelijk allang op hardware niveau als je wat verder kijkt dan de consumenten meuk. Het gevaar daarvan echter is dat als je te maken hebt met gebruikers die koste wat kost 18+ willen zien je ze wegdrukt van de gereguleerde diensten en een heel andere soort ellende naar je netwerk toehaalt. Inplaats dat je kind beland op iets als PH krijg je dan een bezoekje van ome of oma agent met vriendelijke vraag waarom er onder 18 materiaal op je netwerk langskomt.

Tweede het is zo kinder voudig te omzeilen voor de industrie door gewoon een hype te maken met nieuwe termen voor 18+ smaken dan wordt het een kat en muis spelletje en die verlies je.

Maar heej als je niet wilt luisteren naar mensen in het vak eigen verantwoording en de consequenties ook.
22-01-2022, 13:12 door Briolet
Door Anoniem: Lekker handig om sites uit de lucht te halen.
Lekker handig om censuur toe te passen.
Lekker handig om mensen te monitoren.

Dan kies je toch een andere DNS server. Nu zitten dat soort functies alleen in Amerikaanse dns servers (Quad9, OpenDNS etc). En die vertrouw ik minder dan Europese dns servers.

En ja, zo'n dns server is er juist om sites uit de lucht te halen. b.v. Quad9 blokkeert direct bekende fishing sites. Een onafhankelijke Europese tegenhanger hiervan, die onder de Europese wet valt, kan geen kwaad. Ik denk zelfs dat dit minder risico geeft op monitoring dan de huidige Amerikaanse opties.
22-01-2022, 17:26 door Anoniem
De Pyton server in Weert resolved nu al bitchute dot com niet. Geen dns-propagatie.
Daarmee zijn ze dus in Weert al even ver als de Great Firewall van Mainland China.

#sockpuppet
22-01-2022, 18:59 door Anoniem
Lees hier welke problemen men ermee wil oplossen:
https://www.ripe.net/ripe/mail/archives/dns-wg/2022-January/003969.html

Zo komen we dus in een Europese cloud te zitten, die aan de GDPR moet voldoen.
Dus veel van buiten de EU kan worden geweerd, restrictief, gezien de idealen van het world wide web idee.

DG connect gaat het uitrollen en het wordt "it would be a public DNS resolver, with
>>> built-in censorship (for the laws of 27 countries)".

Allemaal spam&scam-vrije proxy mailadressen zal er wel niet inzitten.
De EU is er namelijk niet voor ons, de EU-burgers bezig, maar er trekken anderen aan de touwtjes.
22-01-2022, 19:28 door Anoniem
Ach misschien een slimmerik kan er een vpn programma inbouwen zodat het gebruik helemaal geanonymiseerd wordt,misschien zou je als je het syssteem niet wil,het op een slimme manier helemaal uit kunnen schakelen.
Ik weet wel zeker dat dit een smoes is van de Eu dit syssteem om alle Europeanen makkelijker te kunnen volgen waar ze heen gaan met hun eigen auto.
03-04-2022, 13:34 door Anoniem
Slecht plan!
Internet moet altijd wereldwijd open, vrij en altijd overal bereikbaar zijn!
Geen EU bemoeienis of van wie dan ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.