image

Kuipers wil geen ongevraagde adviezen meer van commissie corona-apps

vrijdag 21 januari 2022, 11:18 door Redactie, 21 reacties

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil geen ongevraagde adviezen meer van de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19, maar dat heeft volgens de bewindsman niets te maken met kritiek van de commissie op zaken als 2G, de coronapas en vaccinatiedwang. Dat laat de minister weten op vragen van SGP-Kamerlid Stoffer.

De Begeleidingscommissie adviseerde onder andere over de CoronaMelder, de CoronaCheck-app en de GGD Contact-app. Leden van de commissie lieten zich kritisch uit in de media, omdat hun adviezen pas naar de Tweede Kamer werden gestuurd als belangrijke debatten al waren gevoerd en besluiten genomen. Daardoor kan de Kamer zich niet volledig informeren, stelden leden en oud-leden van de Begeleidingscommissie tegenover de Volkskrant.

"De begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Covid-19 adviseerde kritisch over de coronapas, vaccinatiedwang en 2G. Die commissie mag nu alleen nog maar adviseren als VWS daarom vraagt. Ik lees dat als "jullie worden bedankt voor bewezen diensten". Een slecht besluit, wat mij betreft, van de vorige minister", liet Stoffer weten tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Eerder had SGP-Kamerlid Van der Staaij de minister ook al Kamervragen over het onderwerp gesteld. "Klopt het dat u heeft besloten dat de Begeleidingscommissie in het vervolg uitsluitend advies mag geven wanneer daarom door u wordt gevraagd?" Volgens Kuipers klopt het dat hij de Begeleidingscommissie heeft geïnformeerd over het voornemen om over te gaan op gevraagde adviezen. De Begeleidingscommissie gaf tot nu toe dertig adviezen: twee gevraagd, 28 ongevraagd.

De minister stelt dat de overheid geen nieuwe corona-apps aan het ontwikkelen is en op dit moment het beheer van de apps centraal staat en wellicht ooit het uitfaseren ervan. "Daarbij past dus ook een andere inzet van de begeleidingscommissie. Ik ben op dit moment met de commissie in gesprek over wat dat precies betekent voor de toekomstige invulling. Op de besluitvorming hierover wil ik niet vooruitlopen." Daardoor zou de Begeleidingscommissie alleen nog gevraagd over de ontwikkeling en inzet van CoronaMelder, CoronaCheck en GGD Contact kunnen adviseren.

In zijn antwoord op de Kamervragen laat Kuipers weten dat er vooruit wordt gekeken. "In plaats van een nadrukkelijke focus op de introductie van nieuwe digitale ondersteuningsmiddelen, zal de focus verschuiven – zo is de verwachting – naar borging, in beheer nemen en mogelijk uitfaseren van de instrumenten die tot op heden gerealiseerd zijn. Bij deze nieuwe fase past ook een andere inzet van de Begeleidingscommissie."

Reacties (21)
21-01-2022, 11:45 door Anoniem
Als je de aanname doet dat die commissie deskundig is, dan is de tendens wel duidelijk.

Als je de aanname doet dat die commissie ondeskundig is... dan had-ie er hoe dan ook nooit moeten zijn.

Die 'digitale ondersteuningsmiddelen' hadden er hoe dan ook nooit moeten zijn. Zie de Duitse Luca-app.
21-01-2022, 11:52 door Reinder
Natuurlijk heeft dat er niets mee te maken. Stel je voor. Kom op zeg. Het idee alleen al. Pff, alleen wappies en potentieel gevaarlijke complotdenkers denken dat ongewenste adviezen alleen welkom zijn als die in lijn zijn met het gewenste beleid. Echt, wie zou er nou toch in hemelsnaam kunnen denken dat het ook maar iets te maken heeft met de kritiek op het gevoerde beleid. Hoe komt het toch dat mensen dat denken, terwijl de kabinetten Rutte algemeen bekend staan als zeer betrouwbaar, transparant en voorbeeldig voor wat betreft het juist informeren van de kamer. Eerst hebben ze het natuurlijk even aangekeken, maar na 28 ongevraagde adviezen zou bij iedereen de maat vol zijn, dat moeten we natuurlijk niet willen met z'n allen, dat een ingestelde adviescommissie zomaar adviezen geeft over zaken waarin ze deskundig zijn.
21-01-2022, 12:10 door Anoniem
Prima, ik wil ook geen ongevraagde adviezen meer van de Ernst Kuipers en de rest van de overheid.

Als ze allemaal eens hun mond houden in Den Haag dan kan de rest van Nederland gewoon verder met zijn/haar/het leven.
21-01-2022, 12:44 door Bitje-scheef
Mooi !
21-01-2022, 12:51 door Anoniem
Alleen de door de overheid verzonnen waarheid (lees propaganda) mag nog worden verteld.
In een oorlog is de echte waarheid het eerste slachtoffer dat valt.
21-01-2022, 13:00 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Alleen de door de overheid verzonnen waarheid (lees propaganda) mag nog worden verteld.
In een oorlog is de echte waarheid het eerste slachtoffer dat valt.

Soms vraag ik me af....
21-01-2022, 13:54 door Anoniem
De apps zijn veilig en effectief!
21-01-2022, 14:26 door Erik van Straten
In dat licht snap ik het dat het RIVM duidelijk goochelt (al dan niet onder dwang uit Den Haag) met cijfers van de vaccineffectiviteit, deze keer tegen ernstig ziek worden: https://security.nl/posting/739528.

Te zot voor woorden, en weer een deuk in mijn vertrouwen...
21-01-2022, 14:45 door Anoniem
Tja, als je tegen het overheidsbeleid in gaat ben je ongewenst en wordt je kaltgesteld. Zo werkt het nu eenmaal met dictators, je mag alleen iets vinden als dat in lijn met de doctrine is. Het wordt steeds duidelijker in wat voor dictatoriaal land we wonen en waar het naar toe gaat. Dat verschrikkelijke mens van Volt doet er nog een schepje bovenop door alle alternatieve media te willen verbieden want dat is allemaal nepnieuws volgens haar. Met dat soort enge wezens hebben we te maken en worden alvast klaargestoomt voor China 2.0. Gij zult de overheid gehoorzamen en gij zult alleen maar luisteren naar wat de overheid tegen u zegt. U levert al uw spaargeld en vermogen in aan de overheid want daar doet u toch niets nuttigs mee terwijl de overheid dat veel harder nodig heeft. U zal niets meer bezitten en gelukkig zijn. Uw overheid waakt over u, slaap rustig overheidsslaaf.
21-01-2022, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem: Die 'digitale ondersteuningsmiddelen' hadden er hoe dan ook nooit moeten zijn. Zie de Duitse Luca-app.
Je bent er van op de hoogte dat dit een particulier initiatief is waar de overheid niet (direct) bij is betrokken?

Wanneer je particuliere apps wilt verbieden, dan heb je nog wel een uitdaging te gaan. Terug naar het communistische model waarbij in principe alles is verboden, tenzij de overheid het goedkeurt?
21-01-2022, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Prima, ik wil ook geen ongevraagde adviezen meer van de Ernst Kuipers...
Ja precies. Wie zat daar trouwens op te wachten? Ik in ieder geval niet.
21-01-2022, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: Prima, ik wil ook geen ongevraagde adviezen meer van de Ernst Kuipers en de rest van de overheid.

Als ze allemaal eens hun mond houden in Den Haag dan kan de rest van Nederland gewoon verder met zijn/haar/het leven.
Tenzij je chemo kuren nodig hebt. Medisch hoog risico bent. Je normale zorg nodig hebt, wat niet mogelijk is omdat er een code zwart is wegens te veel Covid zorg.
21-01-2022, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Alleen de door de overheid verzonnen waarheid (lees propaganda) mag nog worden verteld.
In een oorlog is de echte waarheid het eerste slachtoffer dat valt.

En elke propaganda precies?
Misschien zou jij eens betere informatie bronnen moeten volgen? Dat kan de nodige onzin schelen die je momenteel post.
21-01-2022, 16:52 door Anoniem
Ken je nagaan. Een regering van zo'n klein pieplandje maakt er al een rotzooi van, hoe zal dat gaan als de NWO de macht in handen krijgt. Nog veel meer ellende.
Hoe groter hoe beroerder, kijk naar de ziekenhuizen, scholen, bedrijven enzv.
Klein is fijn en beheersbaar!
21-01-2022, 17:39 door karma4
Door Anoniem: De apps zijn veilig en effectief!
Onder welke steen heb jij gelegen? Na alle desinformatie over corona nog meer desinformatie.

[Die commissie mag nu alleen nog maar adviseren als VWS daarom vraagt. Ik lees dat als "jullie worden bedankt voor bewezen diensten".
Lijkt me terecht het is de minister zijn taak om richting te bepalen de kamer controleert
Als je wat van democratie begrijpt dan zijn dat de afspraken. We hebben al genoeg last van wappies en arnarchisten.
21-01-2022, 18:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Die 'digitale ondersteuningsmiddelen' hadden er hoe dan ook nooit moeten zijn. Zie de Duitse Luca-app.
Je bent er van op de hoogte dat dit een particulier initiatief is waar de overheid niet (direct) bij is betrokken?
Feit is dat het de bekende 'function creep' is. Terwijl er heel hard geroepen werd dat de data veilig was en de overheid gebruik heel erg promoot (of dat in elk geval deed). Diezelfde overheid maakt er vervolgens onbeschaamd misbruik van.
Of je ze nog wel wilt vertrouwen. Want ze hebben echt het beste met je voor!
21-01-2022, 21:53 door Anoniem
In psychologie boeken van de cia staat letterlijk wat onze overheden doen. Het te kak zetten van de opositie, door hun geloofwaardig heid in twijfel te trekken. (Het is maar een ex dansleraar). Alsof een geschiedenisleraar hoger staat? Demoniseren van de opositie en deze groeperen in een groep met catchy naam.. (wappies). Geweld injecteren teneinde de massa belevenis van deze groep onder de bevolking te negatieveren (veel protesten met geweld (en als het er niet is sla je gewoon met de wapenstok, geweld is geweld).
22-01-2022, 08:28 door Anoniem
En welke propaganda precies?
Misschien zou jij eens betere informatie bronnen moeten volgen? Dat kan de nodige onzin schelen die je momenteel post.
Nu zal ik niet gauw iemand van propaganda beschuldigen, maar het is wel erg opvallend dat alle informatie van de farma-bedrijven bij de politiek en de media terecht is gekomen. Het vakblad van de journalistenbond, de NVJ, heeft zelfs integraal van een website van een bekend farma-bedrijf de tekst overgenomen, die vervolgens op hun eigen website neergezet, maar dan wel zonder enige bronvermelding. De vraag die dan bij mij opkomt: waarom komen alleen de farmabedrijven aan het woord? Hebben die soms als enige het licht gezien?
22-01-2022, 11:35 door Anoniem
Zulke deskundigenclubs zijn bedoeld om zowel regering als parlement van informatie te voorzien.

En te adviseren indien gevraagd. Een minister kan vragen "wat stelt u voor als u op mijn plek zou zitten". 28 keer ongevraagd door de strot duwen van officiële adviezen tegenover twee keer gevraagd is krankzinnig.

Als een minister een sufferd is, moet hij weg. Zulke clubjes blijven tot in de eeuwigheid lekker veilig zitten.
22-01-2022, 17:58 door Erik van Straten
Door Anoniem: Zulke deskundigenclubs zijn bedoeld om zowel regering als parlement van informatie te voorzien.
"Zulke"? Geen idee. En deze "Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19" rapporteert niet aan de Tweede Kamer, maar aan de minister van VWS.

Gebruikelijk (en wettelijk verplicht) is het dat ministers de Kamer bijtijds, correct en volledig informeren. Dat is, m.i. veel te vaak, niet gebeurd. Gelukkig is het verse kabinet met "nieuw elan" begonnen en zal zulke onrechtmatigheden voortaan heus wel uit het hoofd laten.

Het meest transparant zijn ministers door alle relevante ingekomen stukken -bijtijds- te delen met de Tweede Kamer.

Door Anoniem: En te adviseren indien gevraagd.
Gezien het doel van zo'n commissie, of jij en ik het nou eens zijn of niet met hun adviezen, nee.

Uit https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronamelder/doel-coronavirus-app/vws-werkt-samen-met-rivm-ggd-en-externe-experts-aan-corona-app (vette opmaak toegevoegd door mij):
De begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 adviseert het ministerie van VWS over de digitale ondersteuning bij de bestrijding van corona. Het is belangrijk dat de mogelijke introductie van digitale middelen zorgvuldig verloopt. De middelen moeten bijvoorbeeld voldoen aan harde eisen op het gebied van informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en toegankelijkheid. En het gebruik ervan moet vrijwillig zijn.

De begeleidingscommissie kijkt in hoeverre een voorstel voor digitale ondersteuning bijdraagt aan de bestrijding van het coronavirus. En in hoeverre het voorstel voldoet aan de gestelde randvoorwaarden. In deze begeleidingscommissie zitten zo’n 15 deelnemers met kennis van bijvoorbeeld epidemiologie, virologie, technologie, privacy en veiligheid. De voorzitter van deze begeleidingscommissie is prof. dr. Carl Moons, professor klinische epidemiologie aan de Universiteit Utrecht. Lees meer over de begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 en de deelnemers [1].
[1] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/09/03/begeleidingscommissie-digitale-ondersteuning-bestrijding-covid-19.

In [1] kun je een PDF van 1 pagina downloaden waarin, naast de namen van de commissieleden, nauwelijks meer staat dan bovenstaande tekst.

Door Anoniem: Een minister kan vragen "wat stelt u voor als u op mijn plek zou zitten".
Dat lijkt mij niet de bedoeling. Een minister is geen "universele expert" en krijgt, uit allerlei hoeken, verschillende en deels tegenstrijdige adviezen. Het lijkt mij heel verstandig als een groep multidisciplinaire deskundigen waarschuwt zodra een project de verkeerde kant op dreigt te gaan. Ook ongevraagd. Vooral als een ministerie, vertegenwoordigd door haar minister, gaandeweg het spel de spelregels verandert. Op z'n minst totdat de discussie over de "modaliteit" {1} van het CTB is afgelopen.

{1} 3G, 2G, 1G of een combinatie daarvan.

Nb. de vragen, of de juiste mensen in die commissie zitten, alle relevante disciplines zijn vertegenwoordigd en in gelijke mate, en of dat voor elk digitaal middel (en modaliteit) proportioneel is, zijn niet automatisch beantwoord (er zitten m.i. wel erg veel medici in deze commissie).

Door Anoniem: 28 keer ongevraagd door de strot duwen van officiële adviezen tegenover twee keer gevraagd is krankzinnig.
Niet "is", dat vind jij. Zo te zien op basis van vooringenomenheid. Sowieso zie ik in de pagina met de eerstgenoemde URL vooral adviezen i.r.t. CoronaMelder (totaal geflopt, ondanks wishful thinking door minstens een deel van deze commissie).

Door Anoniem: Als een minister een sufferd is, moet hij weg.
Ja, maar zelden is het de minister zelf die de blunders begaat. De minister is eindverantwoordelijk, maar als je uitsluitend haar of hem vervangt en niets onderneemt tegen de blunderaars, is de kans op herhaling groot.

Door Anoniem: Zulke clubjes blijven tot in de eeuwigheid lekker veilig zitten.
Geen idee. Dat geldt zeker wel voor één of meer anoniemen (en anderen, doch ietsje minder veilig) die, o.a. op dit forum, zonder zich ergens een beetje in te verdiepen, "hun waarheid" menen te moeten etaleren als "de waarheid".
26-01-2022, 22:48 door Anoniem
Door Anoniem: In psychologie boeken van de cia staat letterlijk wat onze overheden doen. Het te kak zetten van de opositie, door hun geloofwaardig heid in twijfel te trekken. (Het is maar een ex dansleraar). Alsof een geschiedenisleraar hoger staat? Demoniseren van de opositie en deze groeperen in een groep met catchy naam.. (wappies). Geweld injecteren teneinde de massa belevenis van deze groep onder de bevolking te negatieveren (veel protesten met geweld (en als het er niet is sla je gewoon met de wapenstok, geweld is geweld).
+1!! Jammer dat de inhoud van de boeken van de CIA zo weinig naar buiten komt. Dat zou nog eens bijdragen aan de bewustwording van de massa over wat er nu gebeurt (even aangenomen dat de massa dat wil weten).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.