image

Versleutelde chatapp Briar lanceert desktopversie voor Linux

vrijdag 21 januari 2022, 15:37 door Redactie, 4 reacties

De versleutelde chatapp Briar heeft een desktopversie voor Linux uitgebracht. Andere platformen zullen in de toekomst volgen. Briar is van origine een chatapp voor Android die berichten end-to-end versleutelt en de privacy van gebruikers beschermt door alle communicatie via het Tor-netwerk te laten lopen.

De chatapp vereist geen servers om te werken en laat gebruikers direct via een peer-to-peer-netwerk verbinding met elkaar maken. Dit moet het resistent tegen censuur maken en laat het zelfs zonder internettoegang werken, aldus de ontwikkelaars. Doordat er geen centrale server is vereist kan de chatapp ook via bluetooth of wifi werken.

Naast de Android-app is er nu ook een desktopversie voor Linux-gebruikers beschikbaar. Het gaat hier om een testversie waarin een aantal features ontbreken die wel in de Androidversie aanwezig zijn, waaronder verdwijnende berichten, privégroepen, forums en lokale netwerkcommunicatie. Briar Desktop is beschikbaar voor Ubuntu en Debian en als generiek Jar-bestand. Net als de Android-app is ook Briar Desktop open source.

Image

Reacties (4)
22-01-2022, 07:54 door [Account Verwijderd]
We intend to support Windows and macOS in the future but are still working on this.

Deze gedateerde en steeds minder gebruikte besturingssystemen hebben een lagere prioriteit en worden mogelijk in de toekomst ondersteund. Niet meer dan logisch, Anno Domini 2022.
22-01-2022, 16:09 door A.J.
Zal ook wel veel animo voor zijn. Het aantal Linux desktop gebruikers is door de jaren heen uiteraard explosief gestegen.
22-01-2022, 20:20 door Rexodus
Windows users zitten niet zo met privacy anders was Windows nooit zo geworden.
24-01-2022, 09:21 door Anoniem
Door Rexodus: Windows users zitten niet zo met privacy anders was Windows nooit zo geworden.
Dat kun je van de gemiddelde Windows gebruiker ook niet verwachten. Vergelijk het met de keyless auto's, veel mensen zien het gemak ervan, maar niet de risico's. En het werkt toch, is een veelgebruikt argument. De Windows gebruikers die wel voor privacy zijn, stellen de boel en tussenliggende stappen anders in. Niet voor niets is Google's Chromebook zo populair aan het worden. Ook daar hoeven gebruikers niets in te stellen, want dat doet Google voor je. Alleen is dat dan veilig?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.