image

Gemeente Amsterdam voorziet toezichtcamera's van geluidssensoren

maandag 24 januari 2022, 12:37 door Redactie, 10 reacties

De gemeente Amsterdam heeft toezichtcamera's op het Leidseplein, het Rembrandtplein en de Nieuwmarkt voorzien van geluidssensoren die geluid in de omgevingen opvangen. Afhankelijk van een bepaald geluidsniveau, bijvoorbeeld bij een vechtpartij, stuurt de camera een melding naar de cameratoezichtruimte van de politie en gemeente. Amsterdam is de eerste Nederlandse stad die geluidssensoren op deze manier toepast.

"Het systeem werkt eigenlijk vrij eenvoudig", zegt Joshua Serrão van de gemeente Amsterdam tegen AT5. "Er is een geluidssensor toegevoegd aan de plek waar een camera hangt, en deze doet eigenlijk niets anders dan op bepaalde geluidsniveaus een trigger geven. Die positie wordt dan doorgegeven aan de cameratoezichtruimte van de politie en gemeente, waar een observant meteen de camera, die het dichtst in de buurt is, kan voorzetten."

De sensoren maken gebruik van een eigen algoritme zodat ze leren om niet bij elk geluid boven een bepaald aantal decibel aan te slaan. "We zitten echt in een proefperiode. We zijn aan het kijken wat de normale geluiden zijn in de stad, wat hoort bij het ritme van de plek waar de camera - inclusief de extra oortjes - hangt. Op basis daarvan willen we het systeem ook slimmer gaan maken door een aantal zaken te bestempelen", aldus Serrão.

Hij stelt dat de geluidssensoren geen inbreuk op de privacy van inwoners maken. Het waargenomen geluid wordt niet doorgezet naar de meldkamer en er wordt ook niets opgeslagen. "Dus qua privacy, de ethische kant van het verhaal, voldoen we aan alle regels die hierop van toepassing zijn. Sterker nog, je kunt de geluidssensoren ook terugvinden op het sensorenregister van de gemeente Amsterdam", merkt Serrão op. De proef duurt drie maanden, de eerste resultaten worden in april verwacht.

Reacties (10)
24-01-2022, 12:57 door Anoniem
Dit doen ze in Groningen allang. De pilot was in 2005 https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/camera%E2%80%99s-met-geluidsdetectie-groningse-pilot-toegestaan en in 2006 is besloten dat men ermee doorgaat: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/61771/stad-gaat-door-met-geluidsgevoelige-cameras
24-01-2022, 13:04 door Anoniem
Big Brother breidt uit...
24-01-2022, 13:23 door Anoniem
Het waargenomen geluid wordt niet doorgezet naar de meldkamer en er wordt ook niets opgeslagen.
Dat maakt natuurlijk niet dat er geen verwerking plaatsvindt. Ook als een gegeven alleen op de chip van de microfoon verwerkt wordt, is er sprake van verwerking als bedoeld onder EU 2016/680 (lees "verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens").

Laten ze dat lesje wel geleerd hebben in Leiden ;-)
24-01-2022, 15:03 door Anoniem
"Hey !!!"

"Stil anders bel ik de pol...."
Ohw, hier zijn ze al...
24-01-2022, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem: Big Brother breidt uit...

Toch fijn dat op Majorca zo een camera hing.
Kan de dader toch veroordeeld worden......
24-01-2022, 17:05 door Anoniem
"We hagen microfoons op in de stand, voegen daar wat proprietary AI algoritmes aan toe die het opgevangen geluid analyseren en resultaten doorgeven, en u moet ons op onze blauwe ogen geloven dat dat geen impact heeft op je privacy en er niets wordt vastgelegd van wat er wordt opgenomen"

Maar ondertussen gaan we wel vol gas door met bouwen van een totaal dystopische infrastructuur. What could possibly go wrong?
24-01-2022, 18:35 door Remmilou
Waarom niet meteen die dingen leren liplezen (zoals HAL in 2001 a space odyssee)?
Alle beeld met ondertiteling vastleggen en bewaren. Je weet nooit of je daar in de toekomst nog eens een boef mee vangt. Een kindermisbruiker bijvoorbeeld. Of een terrorist. Of je overspelige echtgenoot... De mogelijkheden zijn eindeloos.
Goed idee toch? Toch...?
25-01-2022, 09:41 door Anoniem
Die chinese camera's zijn goedkoop en handig joh
25-01-2022, 10:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Big Brother breidt uit...

Toch fijn dat op Majorca zo een camera hing.
Kan de dader toch veroordeeld worden......
Anders die man met lage bloedsuikerspiegel op -noem 'ns een plek- pakweg het stationsplein van A'dam CS.

Maargoed, ook Eindhoven registreerd schietpartijen - of nee, toch gewoon vuurwerk.
26-01-2022, 13:32 door Anoniem
Door Redactie: Amsterdam is de eerste Nederlandse stad die geluidssensoren op deze manier toepast.

Historisch onjuist. De stad Groningen ging Amsterdam in anno 2005 reeds voor en Utrecht volgde in het jaar daarop.

Luisterende camera's in steden en treinen
donderdag 2 februari 2006, 09:13 door Redactie

https://www.security.nl/posting/12837/Luisterende+camera%27s+in+steden+en+treinen


Groningen werd als eerste middelgrote universiteitsstad voor de toenmalige tests met opzet uitgekozen, omdat in die tijd het voormalige krakersbolwerk en activisme daar op z'n gat lag, en dus in tegenstelling tot Amsterdam door de gemeente Groningen, en de politie daar, minder werd gevreest voor harde protesten tegen dit soort type camera's.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.