image

Overheid werkt aan qr-code voor personen met medische uitzondering

maandag 24 januari 2022, 14:18 door Redactie, 24 reacties

Minister Kuipers van Volksgezondheid werkt aan een oplossing zodat mensen die zich vanwege medische redenen niet kunnen laten vaccineren zonder te testen toch een qr-code kunnen krijgen. Dat laat de minister weten op vragen van D66.

De groep mensen die zich vanwege medische redenen niet kan laten vaccineren kan zich op dit moment alleen nog laten testen voor toegang om een qr-code te krijgen. In de Wet publieke gezondheid staat een uitzondering voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten testen. "Hoe mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren in aanmerking kunnen komen voor een qr-code wordt op dit moment uitgewerkt", stelt Kuipers.

Zijn voorganger, minister Hugo de Jonge, stelde dat het toepassen van een medische uitzondering artsen in een ingewikkelde positie plaatst. "Omdat die moet gaan bepalen of hij iemand wel of niet een qr-code geeft. Dat wil je eigenlijk ook niet", aldus de bewindsman vorig jaar november tijdens een debat over de coronamaatregelen.

Destijds schetste De Jonge een scenario waarbij aanvragen voor een medische uitzondering in samenspraak met een behandelend arts moeten worden beoordeeld. "En als dan inderdaad blijkt dat er geen mogelijkheid is om je te kunnen laten vaccineren, en zeker bij 2G is dat waarnaar je moet kijken, dan kan er een tijdelijke qr-code als alternatief worden afgegeven", stelde de bewindsman.

Volgens Kuipers zijn testen en vaccineren gelijkwaardige alternatieven om aan een Coronatoegangsbewijs (Ctb) te komen. "Indien iemand zich niet kan laten vaccineren, is het altijd mogelijk om een Ctb te ontvangen op basis van een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Desalniettemin ben ik aan het verkennen of en indien ja hoe personen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, een Ctb kunnen krijgen, naast de mogelijkheid om te testen." Wanneer een dergelijke oplossing beschikbaar komt laat de minister niet weten.

Reacties (24)
24-01-2022, 14:24 door Anoniem
Ik ruik de brandende lont al: natuurlijk heb je uitzonderingen op die uitzonderingen, waardoor het voor sommigen toch niet mogelijk is om die qr-code te krijgen. En dat terwijl de pandemie - volgens deskundigen - op zijn einde loopt.

Beste minister Kuipers: houd alstublieft op met die qr-code waanzin!
24-01-2022, 14:47 door Anoniem
Je hebt ook mensen die van nature geen corona kunnen krijgen. Die kunnen dus nooit een herstelbewijs aanmaken. Laten we daar meteen ook een uitzondering voor maken.
24-01-2022, 14:48 door Anoniem
Mensen met een medische uitzondering hebben al een QR code
24-01-2022, 14:50 door Anoniem
Die QR-code is nu juist het grootste probleem!
24-01-2022, 15:06 door Anoniem
Dus gewoon doorgaan met splijten van de maatschappij terwijl keer op keer duidelijk wordt dat dat hele QR code gedoe niks oplevert.

Je zou haast gaan denken aan een dubbele agenda. Met nieuw elan.
24-01-2022, 15:14 door Anoniem
Beste minister Kuipers: houd alstublieft op met die qr-code waanzin![/quote]
Als je naar het buitenland op vakantie wilt zul je toch vast blijven zitten aan die QR, landen bepalen namelijk zelf hun inreis en andere voorwaarden in hun eigen land.
24-01-2022, 15:34 door Anoniem
@hierboven:De pandemie is er juist voor die QR code.
24-01-2022, 15:58 door majortom - Bijgewerkt: 24-01-2022, 15:59
Door Anoniem:
Beste minister Kuipers: houd alstublieft op met die qr-code waanzin!

Als je naar het buitenland op vakantie wilt zul je toch vast blijven zitten aan die QR, landen bepalen namelijk zelf hun inreis en andere voorwaarden in hun eigen land.
Heel veel landen kun je gewoon binnenkomen zonder QR code. Een geel vaccinatieboekje is in veel gevallen voldoende.
24-01-2022, 16:46 door Anoniem
Ik wist niet dat een virus gestopt kon worden met een qr-code.
Maar misschien heb ik iets gemist?
24-01-2022, 17:34 door Anoniem
Solidariteit voor iedereen of géén samenleving en teloorgang van dit land. Dat zijn de smaakjes waaruit de politiek mag kiezen.

En de keuze is heel simpel. Geef toe dat je fout zat, gooi het erop dat omicron de zaken heeft veranderd, of laat het masker zakken en toon de ware aard.
24-01-2022, 18:20 door Anoniem
Heel veel landen kun je gewoon binnenkomen zonder QR code. Een geel vaccinatieboekje is in veel gevallen voldoende.[/quote]
In sommige landen kan dat inderdaad, maar dan moet je alvast niet vliegen, wan dat lukt je echt niet met je gele boekje.
En lals je dan iets dan iets meer wilt dan alleen naar een supermarkt of winkel, heb je toch vaak een QR nodig.

Dus los van of we dat in Nederland doen of niet, voor veel mensen die naar het buitenland willen zal de optie van QR noodzakelijk blijven.
24-01-2022, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Solidariteit voor iedereen of géén samenleving en teloorgang van dit land. Dat zijn de smaakjes waaruit de politiek mag kiezen.

En de keuze is heel simpel. Geef toe dat je fout zat, gooi het erop dat omicron de zaken heeft veranderd, of laat het masker zakken en toon de ware aard.
Je moet dit niet alleen van de politiek laten afhangen; iedereen die (nog) een geldige QR-code heeft moet gaan weigeren om die te gebruiken. De QR- loze samenleving moet vanuit de bevolking opgebouwd worden. Politici zijn corrupt, ook de nieuwe club Rutte IV.
Gooi die QR-code weg!
24-01-2022, 19:52 door Anoniem
Quotes uit het artikel:

"Volgens Kuipers zijn testen en vaccineren gelijkwaardige alternatieven..."

"...aan het verkennen of en indien ja hoe personen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, een Ctb kunnen krijgen, naast de mogelijkheid om te testen..."

Bijzonder. Ten eerste zijn testen en vaccineren niet gelijkwaardig, want een gevaccineerde kan nog steeds besmettelijk zijn, en een geteste is aangetoond niet besmettelijk (voor in ieder geval korte duur).

Ten tweede, als het gaat om het voorkomen van vermenging tussen besmette en onbesmette mensen, volksgezondheid dus, wat is dan de logica om mensen die niet gevaccineerd kunnen/mogen worden (om medische redenen), zonder testen, een CTB te geven? Dan kun je net zo goed CTB's geven wegens gewetensbezwaar of religie, of mag je tegenwoordig discrimineren op grond van medische status? Nog even afgezien van wat voor gouden handel dergelijke CTB's gaan worden onder de tafel.

Ten derde, dergelijke uitspraken van de Minister gaan aanleiding geven tot "zie je wel, het is ze enkel te doen om je geregistreerd te krijgen in hun overheidssysteem", gevolgd door "zie je wel, sociaal krediet systeem in opbouw" en "zie je wel, ze werken naar een 2G systeem toe".

Vanuit het oogpunt van volksgezondheid gezien, als je Omicron als ernstige bedreiging voor de maatschappij ziet, is er maar één tactiek, en dat is iedereen overal altijd testen voor toegang tot wat dan ook (QR is dan overbodig), maar dat is politiek onverkoopbaar, gaat ze zetels kosten, want dat pikken de mensen niet, maar ondertussen worden hun argumenten steeds wereldvreemder voor wat het ook is waar ze zichzelf aan vast blijven klampen. De realiteit haalt hun verkooppraatje in. Aan de ene kant dienen zij de gevaccineerden te overtuigen dat een abonnement op boosters ze beschermd houdt, en aan de andere kant moeten ze de niet (nog meer) gevaccineerden overtuigen dat enkel (extra) vaccinaties (met QR erbij) helpen.

Het één sluit het andere uit, of een vaccinatie abonnement met QR registratie maakt dusdanig veel positief verschil dat het al die maatregelen meer dan waard is, of de impact van al die maatregelen op de maatschappij in al haar facetten is dusdanig uit balans dat het subiet volledig losgelaten dient te worden. De enkele tussenoplossing is alles en iedereen altijd overal testen, zonder QR registratie.

In alle gevallen geldt dat openbaring van alle relevante gegevens die tot besluitvorming leiden worden vrijgegeven, want het valt niet te ontkennen dat het vertrouwen in met name de politiek dalende is, en dat hebben ze vooral aan zichzelf te danken. Niet voor niets geldt dat volksvertegenwoordigers volledige verantwoording dienen af te leggen. Breed gedragen vertrouwen is cruciaal in tijden van nood, waarbij het niet uitmaakt of die nood vermeend is of niet, maar dat democratische politieke besluitvorming toetsbaar is en blijft, met persoonlijke consequenties voor die politici die wanprestaties leveren. Waarbij het foute antwoord is dat daarvoor de Eerste en Tweede Kamer zijn, want dat stadium van vertrouwen zijn we inmiddels voorbij, mede gezien de daling van virtuele zetels voor de aan de regering deelnemende politieke partijen.

Een solide basis bouw je niet op drijfzand.
24-01-2022, 22:09 door Anoniem
Zouden ze daar bij het WEF nu niet helemaal knettergek worden van al die verschillende regels van 250 landen, die ook nog eens maandelijks veranderen. Dat ze als WEF niet aan alle landen tegelijk dezelfde regels opleggen, ze zijn toch zo machtig (zeggen de wappies).
24-01-2022, 23:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wist niet dat een virus gestopt kon worden met een qr-code.
Maar misschien heb ik iets gemist?

Ja inderdaad dit! Die QR code was er toch voor om het risco dat het verspreid te verlagen. Dan moet je geen mensen gaan toevoegen zonder test of vaccin. Slaat kant noch wal
25-01-2022, 00:01 door Anoniem
Het WEF ligt er niet wakker van, maar dat zou jij wel moeten doen, want:
https://www.supremecourt.gov/opinions/12pdf/12-398_1b7d.pdf gevacineerde mensen zijn geen mensen meer
Amerikaanse hooggerechtshof besluit over octrooieerbaarheid van DNA moleculen V.O. Patents & Trademarks

Een wereldwijd geldende patent wet, waarbij een ieder die met een Mrna middel ingespoten is gereduceerd wordt tot een dier, een product wel te verstaan. En daar kun je mee doen wat je wilt als eigenaar van het patent.

Dus lig maar niet wakker over het WEF, die hebben het goed geregeld.
25-01-2022, 06:36 door Anoniem
Door Anoniem: Zouden ze daar bij het WEF nu niet helemaal knettergek worden van al die verschillende regels van 250 landen, die ook nog eens maandelijks veranderen. Dat ze als WEF niet aan alle landen tegelijk dezelfde regels opleggen, ze zijn toch zo machtig (zeggen de wappies).
Het WEF opereert via de EU en die is wel wat gewend. Is overigens gewoon de agenda van de EU, niks geen complottheorie (Digital Wallet, Digital Identity). Staat allemaal op de site van de EU.
25-01-2022, 09:12 door Anoniem
Door Anoniem: Zouden ze daar bij het WEF nu niet helemaal knettergek worden van al die verschillende regels van 250 landen, die ook nog eens maandelijks veranderen. Dat ze als WEF niet aan alle landen tegelijk dezelfde regels opleggen, ze zijn toch zo machtig (zeggen de wappies).

Er is geen enkele internationale instantie, die overal dezelfde regels kan opleggen. Simpele reden: ieder land heeft zijn eigen wetgevende macht en die wil zelf beslissen. Binnen de EU heeft men voor een aantal zaken afspraken gemaakt, waarbij zaken hetzelfde geregeld worden. Maar niet voor iets als Corona. Kijk eens naar Duitsland, dat is 1 land, maar de diverse Landesregierungen (bestuur van een afzonderlijk Land binnen de Bundesrepublik) hebben de neiging het voor hun Land toch net anders te doen.
25-01-2022, 10:49 door Anoniem
Kijk eens naar Duitsland, dat is 1 land, maar de diverse Landesregierungen (bestuur van een afzonderlijk Land binnen de Bundesrepublik) hebben de neiging het voor hun Land toch net anders te doen.
Maar uiteindelijke marcheren al die Duitse instanties allemaal keurig in de pas, en lopen zelfs vooruit.

Of creeer ik nu onsubtiel een onbedoelde vergelijking van twee verschillende dingen?
25-01-2022, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik wist niet dat een virus gestopt kon worden met een qr-code.
Maar misschien heb ik iets gemist?

Ja inderdaad dit! Die QR code was er toch voor om het risco dat het verspreid te verlagen. Dan moet je geen mensen gaan toevoegen zonder test of vaccin. Slaat kant noch wal

De uitdaging wordt dan als we de 'uitzonderingen' een QR-code geven hoe het buitenland hier op gaat reageren? Is 'onze' QR-code dan nog wel geldig buiten Nederland?
25-01-2022, 22:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik wist niet dat een virus gestopt kon worden met een qr-code.
Maar misschien heb ik iets gemist?

Ja inderdaad dit! Die QR code was er toch voor om het risco dat het verspreid te verlagen. Dan moet je geen mensen gaan toevoegen zonder test of vaccin. Slaat kant noch wal

De uitdaging wordt dan als we de 'uitzonderingen' een QR-code geven hoe het buitenland hier op gaat reageren? Is 'onze' QR-code dan nog wel geldig buiten Nederland?

Wel, dat is natuurlijk wel een heel duidelijk bewijs dat QR-helpt-tegen-verspreiding ook door de politiek totaal meer geloofd wordt , als ze het zo zichtbaar weggeven zonder de oorspronkelijke betekenis.

(Het is analoog met elk soort inflatie - diploma-drukkerijen voor analfabeten die ook een papiertje 'verdienen' , of geld-inflatie).

Ik zag toch al heel weinig in het app-voor-toegangs concept, dus het zichtbaar waardeloos wordt vind ik geen ramp.

Het is hoe dan ook aan een land om dingen van een ander land te accepteren, of niet.

Bij de 'internationale' QR code staan je gegevens (naam geboortedatum) , en het gebruikte vaccin en vaccinatiedatum .(of test resultaat, en datum van de test).
Een land zou kunnen besluiten om bv Astra-Zeneca van 4 maanden of ouder niet meer te accepteren , of helemaal niet.
Of alleen een vaccinatie met Sinovac te accepteren .
Bij de nationale alleen initialen, geboortedatum, en een van-tot geldigheidsdatum.

Je kunt verwachten dat een QR-voor-medische-uitzondering gewoon staat "deze persoon kon om medische redenen geen vaccin krijgen' .

Ieder land kan z'n eigen controle apps inrichten op wat ze willen accepteren , en of ze die medische uitzonderingen behandelen als 'echte vaccinatie/echt herstel' of niet.

Het zou erg dubieus worden als degenen met medische uitzondering toch een 'dummy' melding van een echte vaccinatie krijgen - op dat moment kun je inderdaad verwachten dat andere landen het vertrouwen in (andere) NL QR codes meteen opzeggen, als de overheid feitelijk "valse paspoorten" verstrekt.

Voor de QR codes voor nationaal gebruik is het verschil voor de scanner toch niet te zien.

Blijkbaar wil Kuipers de opgetuigde controle-blieper infrastructuur niet afbreken , en het is zijn keuze dat de nederlandse controle app ook groen bliept voor een 'medische uitzondering' .
30-01-2022, 15:36 door Anoniem
Een great reset van de overheden, CCPEU en CCPWEF is nodig ze moeten weg en wel nu.
08-02-2022, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem: Mensen met een medische uitzondering hebben al een QR code
nee hoor deze is er nog niet!
11-02-2022, 08:54 door Anoniem
Natuurlijk geldt deze vrijstelling voor het gehele kabinet en alle andere collaborateurs van het WEF.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.