image

OM: criminelen achter WhatsAppfraude blijven meestal buiten schot

dinsdag 25 januari 2022, 15:00 door Redactie, 7 reacties

De criminelen die achter WhatsAppfraude zitten blijven meestal buiten schot. In plaats daarvan eindigt het spoor bij de katvanger, mensen die hun rekening ter beschikking stellen van de criminelen en het geld contant voor de criminelen opnemen tegen een geringe vergoeding, zo stelt het Openbaar Ministerie.

Volgens het OM worden naar schatting jaarlijks vele tienduizenden mensen via WhatsApp door oplichters benaderd die zich bijvoorbeeld voordoen als familielid of kennis en om geld vragen. Met grote regelmaat lukt het oplichters om slachtoffers te maken. Een duidelijk beeld van het aantal slachtoffers ontbreekt, omdat veel mensen geen melding of aangifte doen bij de politie, aldus het Openbaar Ministerie. "Vaak schamen mensen zich dat ze er toch zijn ingetrapt en meldt het daarom niet bij de politie. Maar het kan echt iedereen overkomen."

Onderzoeken naar WhatsAppfraude leiden niet of nauwelijks naar de verantwoordelijke oplichters, ronselaars of organisatoren, zo laat het OM vandaag weten. "Wel komen we vrijwel altijd uit bij de zogenoemde geldezels, mensen die hun rekening ter beschikking stellen van de criminelen en het geld contant voor de criminelen opnemen tegen een geringe vergoeding", zegt persofficier Janine Kramer. Gezien het grote aantal slachtoffers vragen politie en OM deze week extra aandacht voor het voorkomen van WhatsAppfraude.

Reacties (7)
25-01-2022, 16:23 door Anoniem
Als je die geldezels keihard aanpakt dan moet dat op een gegeven moment toch wel bekend worden in het milieu waar die zich bevinden (en wat je niet kunt bereiken met informatie van de overheid)?
Als er geen katvangers meer te vinden zijn omdat iedereen doodsbang is om mee te maken wat die vriend van een vriend is overkomen, dan houdt het vast wel op.
25-01-2022, 16:56 door Anoniem
Sorry hoor, maar als ik wat op mijn geweten heb maar niks zeg dan kan ook het OM zijn werk niet doen. Heeft verder niks met internet of andere griezelig moderne dingen te maken waarvan het maar vervelend is dat je er ineens van alles van hoort te snappen.
25-01-2022, 18:17 door Anoniem
Nee, het kan echt NIET iedereen overkomen. Dat is kul.
25-01-2022, 21:29 door Anoniem
Ah ja het bekend excuses van de politie dat mensen zich schamen en daarom iets niet melden.

Nee de echte reden is dat mensen het niet melden omdat ze weten dat er zelden ooit wat mee gedaan wordt.
Zelfde dat als je fiets gestolen is je dit meldt omdat je verzekeraar dat als formaliteit stelt niet omdat je ooit de hoop hebt het terug te krijgen.

Of bij bedreiging omdat de politie dan waarschuwt dat je woongegevens gedeeld worden met de aangeklaagde. Maar ze vertellen er zelden bij dat je via advocaat ook je post kunt ontvangen en gegevens afschermen. Alles om de administratie in te dammen zet politie vaak in.

De meeste mensen die hier in trappen bellen hun technische familie kennis op of melden het aan de hele buurt vaak met ontkenning dat ze iets hebben gedaan, boosheid of andere emoties. Zelden meegemaakt dat men er niet iets over zegt. Gaat ook beetje lastig als je ineens geen geld meer hebt voor je boodschappen en huur bijvoorbeeld. Wat ze vaak niet doen echter is reflectie en leren van de situatie maar instead in full paranoia modus schieten en tunnel visie ontwikkelen.

De zin het kan ieder overkomen is stupide tot en met zeker als je het hebt over Whatsapp fraude wat al behoorlijk het potentiele aantal slachtoffers inperkt.

Het enige dat ieder overkomt in hun leven is geboren worden en de dood de rest is gebaseerd op kans.
25-01-2022, 21:56 door Anoniem
Door Anoniem: Als je die geldezels keihard aanpakt dan moet dat op een gegeven moment toch wel bekend worden in het milieu waar die zich bevinden (en wat je niet kunt bereiken met informatie van de overheid)?
Als er geen katvangers meer te vinden zijn omdat iedereen doodsbang is om mee te maken wat die vriend van een vriend is overkomen, dan houdt het vast wel op.

Inderdaad. Het moet een vrij snel na de zaak zijn, en vooral zichtbaar in de sociale omgeving - dat je echt gepakt kunt worden en dat er ook echt straf voor krijgt .
Katvanger gestraft - en de leuke dingen van de winst (scootertje, auto , whatever) afgepakt .
26-01-2022, 01:14 door Anoniem
De reden zal zijn dat er weinig aangifte kan worden gedaan, en aangifte actief ontmoedigd wordt. Zag een paar weken geleden zo'n whatsapp-fraudeur op de telefoon van mijn moeder van bijna 80 binnenkomen (nadat ze er een paar weken daarvoor ook al was ingetuind), nam de conversatie over op mijn eigen telefoon, heb de klootzak een paar uur bezig gehouden en vervolgens aangifte gedaan. Die werd geweigerd (ook na protest) omdat mijn moeder slachtoffer zou zijn, en ik daarom geen aangifte mocht doen. Tja..... Trouwens, bij Whatsapp zelf is misbruik melden ook niet echt een pretje, daar is meer dan voldoende ruimte voor verbetering.
26-01-2022, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: De reden zal zijn dat er weinig aangifte kan worden gedaan, en aangifte actief ontmoedigd wordt. Zag een paar weken geleden zo'n whatsapp-fraudeur op de telefoon van mijn moeder van bijna 80 binnenkomen (nadat ze er een paar weken daarvoor ook al was ingetuind), nam de conversatie over op mijn eigen telefoon, heb de klootzak een paar uur bezig gehouden en vervolgens aangifte gedaan. Die werd geweigerd (ook na protest) omdat mijn moeder slachtoffer zou zijn, en ik daarom geen aangifte mocht doen. Tja..... Trouwens, bij Whatsapp zelf is misbruik melden ook niet echt een pretje, daar is meer dan voldoende ruimte voor verbetering.
Hier een vergelijkbare ervaring. En ook marktplaatsfraude wordt op dezelfde efficiënte manier in het archief bij de politie gewerkt. Aangifte gedaan van een marktplaatsfraude omdat de aflevering van een lege doos in plaats van de bestelde spullen. Interessant detail is dat we de meuk in een apple doos kregen met het serienummer erop. Maar zelfs dat detail leidt niet tot enige actie, Terwijl een apple serienummer echt aan een AppleID account is gelinkt.
Aangifte doen lijkt het meest op statistieken vullen. Droevig maar waar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.