image

QNAP waarschuwt voor ransomware-aanvallen op NAS-systemen

woensdag 26 januari 2022, 09:29 door Redactie, 1 reacties

Hardwarefabrikant QNAP heeft vandaag een waarschuwing gegeven voor aanvallen op NAS-systemen en roept gebruikers op om hun NAS niet direct toegankelijk vanaf het internet te maken. Aanleiding voor de oproep zijn aanvallen met een nieuw ransomware-exemplaar genaamd DeadBolt. Volgens QNAP heeft de Deadbolt-ransomware het voorzien op NAS-systemen die zonder beveiliging vanaf het internet toegankelijk zijn.

Bij kwetsbare NAS-systemen versleutelt de ransomware bestanden en eist losgeld voor het ontsleutelen ervan. QNAP roept gebruikers op om te controleren of hun NAS vanaf het internet toegankelijk is. Dit is mogelijk via de Security Counselor op het NAS-systeem. Verder wordt aangeraden om port forwarding op de router en UPnP op de QNAP-NAS uit te schakelen.

Hoe de ransomware NAS-systemen weet te infecteren is onbekend. Volgens de boodschap van de aanvallers wordt er gebruik gemaakt van een zerodaylek, maar details ontbreken op dit moment. Op het forum van QNAP hebben zich tientallen slachtoffers gemeld die gegevens op hun NAS zijn verloren. Slachtoffers van de Deadbolt-ransomware kunnen contact met QNAP opnemen.

Image

Reacties (1)
26-01-2022, 12:17 door S.A.T.A.N.
Hardwarefabrikant QNAP heeft vandaag een waarschuwing gegeven voor aanvallen op NAS-systemen en roept gebruikers op om hun NAS niet direct toegankelijk vanaf het internet te maken.

Dat laatste is sowieso verstandig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.